Tehnički kutak > Tuning skutera
Ventilator ispred ili iza kilera?
Pupo:
--- Citat: Giz - 02 Prosinac, 2009, 15:20:10 ---Za ovakve egzibicije nema smisla stavljati ventove za PC kad oni nemaju dovoljan protok.
Ono što se stavlja su SPALovi ultratanki ventovi u rasponu od 20 do 38cm i koštaju od 300 na više kuna.
E oni IMAJU protok nekoliko desetaka puta veči od ovih iz PCa i više nego dovoljni su da ohlade aute a kamoli skutere.
Ima ih za nabaviti na Malešnici u jednom dučanu, pogledam doma pa javim kako se zove dučan.
Ja sam sa 1 takvim hladio svoj auto i stvar radi ko šašava. :icon_thumright:
--- Kraj citata ---
To ti misliš da nema venta za komp koji se dovoljno brzo vrti!
Giz:
Brzina ima veze sa protokom ali bitniji čimbenik je broj lopatica, smještaj i površina istih a ono što čini razliku između ventova za komp i ovog što sam ja spomenuo je činjenica da ventovi za komp rijetko prelaze 100cfm dok SPAL piči preko 700cfm na nazivnih 12V a to je ogromna razlika.
I da... SPAL se vrti isto kao i ovaj obični vent. Dakle, do nekih 3.5-4.5 k rpm. :icon_thumright:
aeroxtuning:
ne znam šta će ti na 70 ccm vent,i ja sam mislio to prije radit ali praksa mi je x puta pokazala da nema potrebe to radit,te sam zbog jačeg setupa stavio kiler od sp-a 180
dhorvat:
--- Citat: aeroxtuning - 02 Prosinac, 2009, 18:35:01 ---ne znam šta će ti na 70 ccm vent,i ja sam mislio to prije radit ali praksa mi je x puta pokazala da nema potrebe to radit,te sam zbog jačeg setupa stavio kiler od sp-a 180
--- Kraj citata ---
Stabilnija radna temperatura - produžen vijek trajanja termogrupe :laughing7:
Znaš da je meni jedino izdžljivost bitna. To kak ide više-manje :laughing7:
Pupo:
--- Citat: Giz - 02 Prosinac, 2009, 18:16:39 ---Brzina ima veze sa protokom ali bitniji čimbenik je broj lopatica, smještaj i površina istih a ono što čini razliku između ventova za komp i ovog što sam ja spomenuo je činjenica da ventovi za komp rijetko prelaze 100cfm dok SPAL piči preko 700cfm na nazivnih 12V a to je ogromna razlika.
I da... SPAL se vrti isto kao i ovaj obični vent. Dakle, do nekih 3.5-4.5 k rpm. :icon_thumright:
--- Kraj citata ---
Ma sve 5, samo nije realno uspoređivat vent od 12cm (452cm2) i 20cm(1256cm2) jer je ovom presjek puno veći, skoro 3 puta :) Ipak je SPAL namjenjen za hlađenje kilera a vent za komp je namjenjen za komp :icon_biggrin: Vent od kompa je dobar ako ti treba nešto kad skut stoji, pa da malo pomogne, a sad stavljat te ventove da sami vrše funkciju hlađenja nema smisla.
Imao sam u ruci 12cm vent od kompa što ispuhuje 240cfm :), ako mi se bude dalo sutra, bit će neki video.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju