S tim da se nebi smjelo se slažem i ja no i to je podosta dvojbeno.
Iz kojih razloga?
Ima smisla zagladiti ako se hoče dobiti bolji protok no protok ne ovisi striktno samo o glatkim površinama iz razloga same dinamike fluida nego ovisi i o smjerovima, preprekama, vrtloženjima i zonama pritiska.
Naime, fluid se nikad zapravo ne kreče površinom več na površini radi vrtloženja koja smanjuju presjek prostora kroz koji se fluid kreče, naravno to je loše no ako je presjek ionako prevelik onda se to moža dobro iskoristiti.
Ukoliko je karb onda to ima koristi jer se stvara malo turbulentnija struja smjese što rezultira u puno boljoj atmizaciji goriva a snaga = atomizacija i ne postoji drugi čimbenik koji bi to bolje opisao.
Na kraju krajeva, u cijelom F1 svijetu se sve svodi samo na kvalitetu izgaranja. Dakle, ako se površina ispolira često se zna desiti ukapljivanje goriva u cilindar a to je najgore moguče izgaranje i čisti gubitak snage.
Ugrubo rečeno, nema pravog načina da bi se moglo znati. Jednostavno treba imati volje i probati oba načina iako bi ja osobno spojio 2 svijeta.
Ono što ovdje nije spomenuto je
efekt konusa i venturija a to su 2 GLAVNA načina kako dobiti kvalitetnu smjesu unutar cilindra.
Dakle, ja osobno bi kanale složio sve na princip konusa. Smjesa koja ulazi se NAGLO ubrza radi smanjenja promjera transfer portova što sa sobom povlači još više smjese u cilindar.
Sve bi to bilo ok da nije tu i venturi koji situaciju dodatno poboljša.
Na samom suženju se dakle radi ulaz preko venturija jer glavna odlika venturija je da ne stvara gubitke u smanjenju presjeka toka. On samo dodatno obrzava plin kroz sebe i kao što rekoh, ne svara gubitke.
Nešto slično ovome:
Tako bi izgledao jedan jako dobar port. No, problem je odraditi tako portove i proračunati ih. Samim poliranjem če se dobiti na smanjenju gubitaka uslijed trenja no ukupan dobitak i dalje ostaje dvosjekli mač.