Evo pošto je ovih dana na mom faksu ( FSB Zagreb ) dan karijera i tako neke gluposti prikazuju...saznao sam neke stvari koje će vas možda zanimati i 100% su provjereno točne od malo "pametnijih" ljudi doli običnih radnika u stanici za tehnički pregled.Pošto je "štand" imao CVH ( centar za vozila hrvatske ) sve sam se raspitao u vezi mopeda.
Ako vas cijelo vrijeme muči 50ccm i problem s valjcima,zajebavate se s blokadama i zajebava vas policija,uopće nema potrebe za time.Naime radi se o tome da u stanici za tehnički pregled prije registracije mopeda možete zatražiti da vam daju veliku tablicu i da se skuter više nevodi pod moped nego motocikl.Stave scoot na valjke vide da ide više i koliko više,dobijete novu prometnu,vozačku,tablicu i sve šta treba ( malo veći trošak nego 50ccm ) ali caka je u tome šta ne trebate ići na nikakav atest niti homologaciju. E sad pitate se u čem je fora,fora je u tome da ukoliko snaga mašine nije povećavana ( a to oni nemogu znat šta mi je čovjek i sam potvrdio jer oni ne rastavljaju mašinu,govorim o povećanju kubikaže(kitu) ! ), a scooter postiže veće brzine tvornički imate pravo zatražiti veću tablicu,naravno imate trošak veći za osiguranje i kak to sve ide,no fora je da to ide bez ikakvih procedura atestiranja i slično.
Nadalje moped nemora imat pokazivače smjera ali mora imati barem jedan retrovizor i to lijevi ! Oba nemora imati !
Motocikl mora imati pokazivače smjera i oba retrovizora !
Kod mjerenja buke motora nesmiju vam mjeriti buku na većim okretajima nego šta je to predviđeno onom ploćicom zanitanom za određeni dio scoota,primjerice na aeroxu piše 80dB pri 3250okr,ili malo više...tolerancije je 3dB.Tako da se nemojte dat zajebat na pregledima istoga.Auspusi sa homologacijom od proizvođaća,koju možete skinut i s interneta,je potpuno ispravna i moraju vam je priznati na pregledu.
Znam da su stalno bile rasprave u vezi tih stvari pa sad evo znate za sigurno
tko se neželi zajebavat s policijom i valjcima i nekim blokadama,stalno biti u "strahu" eto ima ovu jednostavnu opciju,tražiti veću tablicu.Trošak ako vas ulove bez blokade pa ponovna rega na kraju vas dođu ko razlika u osiguranju i plaćanju same registracije M - A1 kategorija motocikla,zapravo je i jeftinije regat na motocikl nego plaćati kazne..pa onda po meni je ovo s većom tablicom pun pogodak,manje sranja,manje zajebancije i svi sretni