stavio sam prije par dana dok se forum sređivo ali je tema brzo nestala
, uglavnom u četvrtak smo pisali zadaćnicu i čim sam pročito frendovo
inače dečko je iz mog sela, stvarno vozi novog runnera da nebi mislili da je napamet piso
Talijanska mašina od 50 ccm
U ovome tekstu ću govoriti o svome najboljem motoru, kojeg sam imao. Imao sam jednog prije toga, ali je bio kinez, pa sam ga prodao jer je više bio u garaži nego u pogonu zbog kvarova.
Moj motor se zove Gilera Runner sp50 sport. To je talijanski motor, među najkvalitetnijim na svijetu. Izvedba je 2008.g. Svaki noviji model razlikuje se od drugih samo po tome što je drugačiji u izgledu, ima nekih promjena u motoru, drugačije je izvedeno. Motor ima dobra aerodinamička svojstva osim prednje strane, plosnata je pa nije baš pogodna za utrke. Pokazivači su vrlo dobro oblikovani i osvjetljeni. Na instrument ploči se nalazi digitalni pokazivač brzine, spremnika goriva, kilometraže, koju sam prošao sveukupno i kilometražu koju sam mogu mjeriti. Tu je još i pokazivač temperature i pokazivač okretaja koji je vrlo rijedak na motorima od 50 ccm. Hladnjak se nalazi iza prednjeg kotača. Hlađenje je vodeno. Spremnik goriva se nalazi između sjedala i upravljača, a na njemu su otvori za grijanje, toplina koja se svara u motoru izlazi kroz te otvore i grije noge u vožnji. Gume su pirelli isto vrlo kvalitetne. Ima još nekih razlika nasuprot drugih motora u toj klasi kao što su : prvi kotač je veći nego zadnji, naopačke okrenuta vilica, tzv. upside down. Kočnice su vrlo pouzdane u vožnji, čak i pri većim brzinama, ne osjeća se nestabilnost motora. Prednja svjetla su izvedena tako da je jedno svjetlo dugo, a jedno kratko. Cijena mu je oko 19200 kn. To je dosta skupo za motor od 50 ccm, ali ako se izdvoji toliki novac, onda se može zaključiti da je vrlo kvalitetan motor. Tu je još i oprema za koju se moraju izdvojiti veliki novci npr. kaciga - 1900kn, rukavice - 200kn, vizir za kacigu - 350kn i jakna - 1700kn. Sve marke Suomy.
Ja sam vrlo zadovoljan sa motorom. Namjeravam sljedeće ljeto ugraditi sportski ispušni sustav Yasuni R i sportski variomat Malossi i staviti sportski remen od kevlara. Svoj motor bih preporučio svima, koji uživaju u vožnji.
Matija Kolarić, 3.b