Općenito > Propisi
Ovlasti policije u Republici Hrvatskoj
gix 200 ccm:
c) Uporaba uređaja za prisilno zaustavljanje motornog vozila
Članak 86.
Uporaba uređaja za prisilno zaustavljanje vozila dopuštena je radi sprječavanja:
1. bijega osobe koja je zatečena u kaznenom djelu za koje se progoni po službenoj dužnosti,
2. bijega osobe koja je lišena slobode ili za koju postoji nalog za lišenje slobode,
3. nezakonitog prelaska državne granice vozilom,
4. nedopuštenog pristupa vozilom do objekta ili prostora gdje se nalaze osobe koje policijski službenik osigurava,
5. daljnje vožnje osobi koja je prije toga bila zaustavljana i nije poštovala naredbu policijskog službenika.
Ok ovo je sa linka koji si objavio, i recimo da ovdje govorimo o stavki 5. Kakav je to uredaj za zaustavljanje motornog vozila, da nije mozda skoda octavia. I recimo da nasa murija ima te skupe gadgete, sto naravno nema, to se opet ne bi moglo upotrijebit na motociklu. Prema tome policajac te smije prisilno zaustavit ako posjeduje takav uredaj, a nikako prisilno rusit na bilo koji drugi nacin.
Mrle Mrki:
sorry sto upadam u temu, ali kad se vec prica o zakonima, zanima me taj zakon o bucnim motorima.
imam na svom skuteru gljivu i motor je bucan, ali po meni su bucniji motori od 1000ccm ili naprimjer coperi koji kad prolaze moras pokrit usi da ti ne probiju bubnjic, sta je s njima?
npr. ja dobijem kaznu za previse decibela na svom skuteru kojem su promjenjeni djelovi, sto je s ostalim motorima koji su bucniji od mene a napravljeni su takvi serijski?
devil_ma-yela:
--- Citat: cosa_wp - 07 Listopad, 2009, 15:23:52 ---mozda murija i ima ovlasti da rusi bajkera ne ulazim u to ali bas ce to napraviti i jež kakav jež gdje to ima mozda samo u zagrebu !!!!
--- Kraj citata ---
nisam nigdje čuo za takav nekakav slučaj, ali moguće...
trebali bi napravit nekakav pokus da vidimo jel to rade :laughing7:
gix 200 ccm:
--- Citat: Mrle Mrki - 07 Listopad, 2009, 15:29:39 ---sorry sto upadam u temu, ali kad se vec prica o zakonima, zanima me taj zakon o bucnim motorima.
imam na svom skuteru gljivu i motor je bucan, ali po meni su bucniji motori od 1000ccm ili naprimjer coperi koji kad prolaze moras pokrit usi da ti ne probiju bubnjic, sta je s njima?
npr. ja dobijem kaznu za previse decibela na svom skuteru kojem su promjenjeni djelovi, sto je s ostalim motorima koji su bucniji od mene a napravljeni su takvi serijski?
--- Kraj citata ---
Granica zakonskog ogranicenja vjerujem nije tolika da jebu skutere od 50ccm, jer koliko god bili glasni, neusporedivo je sa nekim jacim motorima, a kad se radi o njima , vazno je da auspuh ima homologaciju i da ne skidas db killer.
mrcina:
--- Citat: gix 200 ccm - 07 Listopad, 2009, 15:25:33 ---c) Uporaba uređaja za prisilno zaustavljanje motornog vozila
Članak 86.
Uporaba uređaja za prisilno zaustavljanje vozila dopuštena je radi sprječavanja:
1. bijega osobe koja je zatečena u kaznenom djelu za koje se progoni po službenoj dužnosti,
2. bijega osobe koja je lišena slobode ili za koju postoji nalog za lišenje slobode,
3. nezakonitog prelaska državne granice vozilom,
4. nedopuštenog pristupa vozilom do objekta ili prostora gdje se nalaze osobe koje policijski službenik osigurava,
5. daljnje vožnje osobi koja je prije toga bila zaustavljana i nije poštovala naredbu policijskog službenika.
Ok ovo je sa linka koji si objavio, i recimo da ovdje govorimo o stavki 5. Kakav je to uredaj za zaustavljanje motornog vozila, da nije mozda skoda octavia. I recimo da nasa murija ima te skupe gadgete, sto naravno nema, to se opet ne bi moglo upotrijebit na motociklu. Prema tome policajac te smije prisilno zaustavit ako posjeduje takav uredaj, a nikako prisilno rusit na bilo koji drugi nacin.
--- Kraj citata ---
može biti jež, motorno vozilo policije , kamion, motorista u vožnji kao i automobil u vožnji. praktično sve da se zaustavi osoba u bijegu.
a pod kd ili krivično dijelo potpada i ne izvršavanje naredbi policajca i bjeg sa mjesta gdje je isti zaustavljen ili oglušavanje na naredbe policajca.
malo je to sve banana priznajem jer se policajac lako nađe u neobranom grožđu ili prevedeno sranju. jedno je ovdje što mi razglabamo da mogu ali to je daleko od prakse, upravo stoga što je tanka linija koja razdvaja istu situaciju sa dvije vrste tvrdnji.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju