Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: Kazna za preveliku kubikažu???  (Posjeta: 8042 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline R@kija

• Tržnica : (+23)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
Kazna za preveliku kubikažu???
« : 01 Srpanj, 2009, 20:37:12 »
kolka je kazna ak me ulove sa jacim motorom od 125cc a imam polozeno za 125cc npr. da me ulove sa 180cc
« Zadnja izmjena: 01 Srpanj, 2009, 23:07:53 rakitje00 »

Offline Pupo

• MS počasni član
  • Tržnica : (+1)
  • maxi forumaš
  • Spol: Muški
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: ZG/Pž
  • Moj Skuter: Area 51
Odg: Kazna za preveliku kubikacu???
« Odgovori #1 : 01 Srpanj, 2009, 20:41:10 »
kolka je kazna ak me ulove sa jacim motorom od 125cc a imam polozeno za 125cc npr. da me ulove sa 180cc

Samo da ti kažem da kazna nije za preveliku kubikažu već za neimanje odgovarajuće kategorije! A to je malo vise novaca.

Offline Scoot_Fan

• Tržnica : (0)
  • forumski biciklist
  • Mjesto: Split
  • Moj Skuter: Piaggio Carnaby 125
« Odgovori #2 : 01 Srpanj, 2009, 20:43:01 »
Ja mislin da ti je 2000kn za voznju bez odgovarajuce kategorije, a 5000kn za voznju bez vozacke uopce
Pivo sadrzi zenske hormone. Ako ga previse popijes, pocnes pricati gluposti i ne znas vise voziti auto.

Offline jux-zg

• forumski skuteraš
  • Reklame *HEPI* 091/543 84 56
  • Mjesto: Jelkograd
  • Moj Skuter: Runnera vx(r)
  • MojSetup: Marinija 200
  • MojSpuh: 4 road & Serdo(negdje u kanalu)
« Odgovori #3 : 01 Srpanj, 2009, 21:13:43 »
Ja mislin da ti je 2000kn za voznju bez odgovarajuce kategorije, a 5000kn za voznju bez vozacke uopce

Za voznju bez vozacke dozvole su kazne od 5-15000kn a za ovo nije nista manja...Uglavnom,nesiplativo...nek te jednom cope ti si platio vozacku,ako ne i vise njih  :icon_thumright:
...voznja nije samo zabava..voznja je nacin zivota...

_________Reklame *HEPI*_________
Tisak na: dresove,kape,majice,upalja?e,olovke. Izrada zastava. Oslikavanje izloga,automobila,motora. Naljepnice svih vrsta i veli?ina i ostale grafi?ke usluge.

Offline igor27

• forumski skuteraš
  • Mjesto: Varaždin
  • Moj Skuter: Hornet 600
  • Moja Kaciga: Shoei xr1000
  • MojSetup: na kaj da ga denem
  • MojSpuh: Akrapović
« Odgovori #4 : 01 Srpanj, 2009, 21:17:55 »
i vozačku i jednog sp-a :toothy10:
kupujem zadnji blatobran za hornet 600 2008

Offline malaguti f12

• OPREZ na tržnici
  • forumski skuteraš
  • *
  • Mjesto: samobor
  • Moj Skuter: ponositi vlasnik aerox-a
  • MojSpuh: hmm.......
« Odgovori #5 : 01 Srpanj, 2009, 22:45:21 »

ali te prvo trebaju ulovit  :toothy12: :toothy12: :toothy12:

Offline Scoot_Fan

• forumski biciklist
« Odgovori #6 : 01 Srpanj, 2009, 22:46:56 »
-Ja isto kazen: Bolje izgubit glavu, nego stat policiji :angry7: :sad3:
Pivo sadrzi zenske hormone. Ako ga previse popijes, pocnes pricati gluposti i ne znas vise voziti auto.

Offline R@kija

• maxi forumaš
« Odgovori #7 : 01 Srpanj, 2009, 22:59:02 »
nebi bio problem da me zaustave u samoboru i toj okolici..zna stari ovog glavnog tam tak da bi se dalo sredit..al kuis mene bi stari sj#bo on bi reko njemu da veli murjacima ak vide plavi dna 180 da me zaustave i jebu me..al kad ja necu imat mira vozit se po samoboru neg po cijeloj hrv..a kaj ak me zaustave i rijeci ili varazdinu naprimjer..e onda sam j#bo ježa..cini se da sam prisiljen kupit vx125

Offline Scoot_Fan

• forumski biciklist
« Odgovori #8 : 01 Srpanj, 2009, 23:02:17 »
VX + 180 ili 209 klip i cilindar = Happy rakitje00 :toothy12:

Offline R@kija

• maxi forumaš
Odg: Kazna za preveliku kubikažu???
« Odgovori #9 : 01 Srpanj, 2009, 23:07:35 »
VX + 180 ili 209 klip i cilindar = Happy rakitje00 :toothy12:

a ne ne..jedino ovo

VX(SPULJAGA) + masina od nexusa 300 i sbk!!!= to happy rakitje00!!!

Offline marko_AeRoX

• maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: M. Bistrica
  • Moj Skuter: Yamaha YBR 125
  • Moja Kaciga: Nolan N63
« Odgovori #10 : 01 Srpanj, 2009, 23:11:01 »
ja trenutno polazem za auto (B kategorija i za mopede ofc) i rekli su nam, po novom zakonu naravno, ukoliko nemate određenu kategoriju položenu, bez obzira na ostale kategorije, to se tretira kao da uopce nemate vozačku dozvolu... znaci, bolje položi da ne ostanes i bez ovog kaj imas...
Opa, Marko više nije dijete, on je postao muškarac  :laughing9:

Offline jux-zg

• forumski skuteraš
  • Reklame *HEPI* 091/543 84 56
  • Mjesto: Jelkograd
  • Moj Skuter: Runnera vx(r)
  • MojSetup: Marinija 200
  • MojSpuh: 4 road & Serdo(negdje u kanalu)
« Odgovori #11 : 01 Srpanj, 2009, 23:20:33 »
Ovo zadnje je istina..i ja sam tako cuo od jednog murjaka..i kaze da njih ne interesira niti 1KS vise..Pitao sam ga konkretno za Leonarda 150,on ima 11KW ali kubikaza prelazi i kaze mi da ne smijem to vozit... Nemres ti protiv njih da ga hebes
...voznja nije samo zabava..voznja je nacin zivota...

_________Reklame *HEPI*_________
Tisak na: dresove,kape,majice,upalja?e,olovke. Izrada zastava. Oslikavanje izloga,automobila,motora. Naljepnice svih vrsta i veli?ina i ostale grafi?ke usluge.

Offline 3alfa3

• moderator mini
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: ZG
« Odgovori #12 : 01 Srpanj, 2009, 23:33:42 »
ja trenutno polazem za auto (B kategorija i za mopede ofc) i rekli su nam, po novom zakonu naravno, ukoliko nemate određenu kategoriju položenu, bez obzira na ostale kategorije, to se tretira kao da uopce nemate vozačku dozvolu... znaci, bolje položi da ne ostanes i bez ovog kaj imas...

Nije istina. Pa u samom ZOSPC-u je navedeno kolika je kazna u prvom (do 2000kn) i drugom (5000-15000kn) slucaju

Offline marko_AeRoX

• maxi forumaš
« Odgovori #13 : 02 Srpanj, 2009, 09:55:02 »
onda ili nas krivo uce, ili tam krivo pise :D

Offline igor27

• forumski skuteraš
  • Mjesto: Varaždin
  • Moj Skuter: Hornet 600
  • Moja Kaciga: Shoei xr1000
  • MojSetup: na kaj da ga denem
  • MojSpuh: Akrapović
« Odgovori #14 : 02 Srpanj, 2009, 16:28:08 »
onda ili nas krivo uce, ili tam krivo pise :D

krivo vas uče....dobro kaže alfa......a i jbt autoškola de te uče kolko češ kaznu platiti..........
kupujem zadnji blatobran za hornet 600 2008

Offline Snake

• Tržnica : (+2)
  • forumski biciklist
  • Aerox The Beast
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Rijeka
  • Moj Skuter: XT 660 & Aerox
  • MojSetup: Nema
« Odgovori #15 : 02 Srpanj, 2009, 17:35:44 »
za kubikažu je od 5-15 milja (dobio sam ja) a za auto 1kw više ili 100kw više je 1000kn
SR 50 ccm Minarelli & Aerox 70 ccm & VXR – in good memories
....XT660 & Aerox in da garage.....

Offline marko_AeRoX

• maxi forumaš
« Odgovori #16 : 03 Srpanj, 2009, 07:49:44 »
krivo vas uče....dobro kaže alfa......a i jbt autoškola de te uče kolko češ kaznu platiti..........

prevec je tam gluposti... ja si obicno odspavam vuru - dvije...

Offline mrcina

• MS počasni član
  • maxi forumaš
  • čuvajte se policajca. jebu svakog koga stignu.
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Zagreb
  • Moj Skuter: Piaggio X9 250 / Plava Vektra 1,6 16V
  • MojSetup: polini kuplung i plava centrala.
  • MojSpuh: Gianneli
« Odgovori #17 : 04 Srpanj, 2009, 11:03:17 »
4. STJECANJE PRAVA NA UPRAVLJANJE VOZILIMA

Članak 215.

(1) Biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina.
(2) Djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.
(3) Program osposobljavanja za vožnju biciklom, program biciklističkog ispita i obrazac potvrde iz stavka 2. ovoga članka propisuje ministar nadležan za poslove obrazovanja.
(4) Zaprežnim vozilom smije upravljati državnom i županijskom cestom samo osoba koja je navršila 16 godina, a na ostalim cestama osoba koja je navršila 10 godina.

Članak 216.

(1) Osoba može steći pravo na samostalno upravljanje vozilom određene kategorije ako je:
1) duševno i tjelesno sposobna upravljati vozilom određene kategorije,
2) navršila minimalnu dob za upravljanje vozilom određene kategorije,
3) položila vozački ispit za upravljanje vozilom određene kategorije.
(2) Minimalna dob za upravljanje vozilom pojedine kategorije je:
– navršenih 16 godina za upravljanje vozilima M, A1, F i G kategorije,
– navršenih 18 godina za upravljanje vozilima A2, B i C1 kategorije,
– navršenih 19 godina za upravljanje vozilima B+E, C1+E i C kategorije,
– navršenih 20 godina za upravljanje vozilima A i C+E kategorije,
– navršenih 21 godinu za upravljanje vozilima D, D+E i H kategorije,
– navršenih 24 godine za upravljanje vozilima A kategorije, bez posjedovanja iskustva upravljanja vozilom A2 kategorije.
(3) Ministar nadležan za unutarnje poslove propisat će posebne uvjete glede dobnih granica za vozače motornih vozila kategorije C u skupnom prijevozu ljudi te uvjete za upravljanje i način prijevoza na motornim vozilima policije.
(4) Ministar nadležan za poslove obrane propisuje uvjete za upravljanje i način prijevoza na vozilima oružanih snaga Republike Hrvatske.
(5) Ministar nadležan za unutarnje poslove u suglasnosti s ministrom nadležnim za poslove obrazovanja propisat će posebne uvjete glede dobnih granica za početak osposobljavanja te uvjete za upravljanje vozilima C1 i C kategorije za učenike srednjih prometnih i drugih strukovnih škola koji se obrazuju za zanimanje vozač motornog vozila u redovitom srednjoškolskom obrazovnom programu.
(6) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana, kaznit će se za prekršaj osoba koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

Članak 217.

Vozačka dozvola izdaje se za upravljanje vozilima koja su svrstana u A1, A2, A, B, B+E, C1, C1+E, C, C+E, D, D+E, F, G, H i M kategorije gdje u:
– A1, spadaju motocikli radnog obujma motora do 125 cm3 i snage motora do 11 kW,
– A2, spadaju motocikli čija snaga ne prelazi 35 kW i čiji omjer snaga/masa ne prelazi 0,2 kW/kg, a ne potječu od vozila čija je snaga dvostruko veća i više,
– A, spadaju motocikli sa ili bez bočne prikolice,
– B, spadaju motorna vozila, osim vozila A1, A2, A, F, G i M kategorije čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3.500 kg i koja su dizajnirana i konstruirana za prijevoz ne više od 8 putnika, ne računajući sjedalo za vozača; motorna vozila ove kategorije mogu biti u kombinaciji s priključnim vozilom čija najveća dopuštena masa ne prelazi 750 kg,
– B+E, spadaju kombinacije vozila koje se sastoje od vučnog vozila B kategorije i priključnog vozila, pri čemu najveća dopuštena masa priključnog vozila ne prelazi 3.500 kg,
– C1, spadaju motorna vozila do 7.500 kg najveće dopuštene mase,
– C1+E, spadaju vučna vozila kategorije C1 i priključna vozila čija najveća dopuštena masa iznosi više od 750 kg, s time da najveća dopuštena masa tako nastale kombinacije vučnog i priključnog vozila ne smije prelaziti 12.000 kg,
– C, spadaju motorna vozila čija je najveća dopuštena masa iznad 7.500 kg,
– C+E, spadaju skupine vozila koje se sastoje od vučnoga motornog vozila C kategorije i priključnog vozila čija najveća dopuštena masa iznosi više od 750 kg,
– D, spadaju motorna vozila za prijevoz osoba koja osim sjedala za vozača imaju više od osam sjedala,
– D+E, spadaju vučna motorna vozila D kategorije i priključno vozilo čija najveća dopuštena masa iznosi više od 750 kg,
– F, spadaju traktori sa ili bez prikolice,
– G, spadaju radni strojevi,
– H, spadaju pružna vozila – tramvaji,
– M, spadaju mopedi i motokultivatori.

Članak 218.

(1) Ministar nadležan za unutarnje poslove propisat će postupak izdavanja vozačkih dozvola te oblik, veličinu, boju, sadržaj, vrstu i kvalitetu materijala obrasca vozačke dozvole.
(2) Podaci koji se unose u vozačku dozvolu ispisuju se na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.
(3) O izdanim vozačkim dozvolama vodi se evidencija.

Članak 219.

(1) Pravo na upravljanje vozilom A kategorije s navršenih 20 godina može steći vozač koji ima vozačku dozvolu za upravljanje vozilom A2 kategorije najmanje dvije godine.
(2) Pravo na upravljanje vozilima C1 kategorije može steći vozač koji ima vozačku dozvolu za upravljanje vozilom B kategorije.
(3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, osobama iz članka 216. stavka 5. ovoga Zakona, koje su stekle pravo na upravljanje vozilom C1 kategorije istodobno se izdaje i vozačka dozvola B kategorije.
(4) Pravo na upravljanje vozilima C ili H kategorije može steći vozač koji ima vozačku dozvolu za upravljanje vozilom B ili C1 kategorije najmanje godinu dana.
(5) Pravo na upravljanje vozilom D ili D+E kategorije može steći vozač koji ima vozačku dozvolu C kategorije najmanje dvije godine.
(6) Pravo na upravljanje vozilima B+E, C1+E, ili C+E kategorije može steći vozač koji ima vozačku dozvolu za vučno vozilo odgovarajuće kategorije najmanje godinu dana.

Članak 220.

(1) Vozači motornih vozila kategorije B, C1, C ili D imaju pravo upravljati motornim vozilima tih kategorija i kad su im pridodane lake prikolice.
(2) Vozač kojem je izdana vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilom kategorije D ima pravo upravljati i motornim vozilima kategorije B, C1 i C, vozač kojem je izdana vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilom kategorije C ima pravo upravljati i motornim vozilom kategorije B i C1.
(3) Vozač kojem je izdana vozačka dozvola za upravljanje skupom vozila kategorije D+E ima pravo upravljati i skupom vozila C+E, C1+E i B+E kategorije, vozač kojem je izdana vozačka dozvola za upravljanje skupom vozila C+E ima pravo upravljati i skupom vozila C1+E i B+E kategorije, a vozač kojem je izdana vozačka dozvola za upravljanje skupom vozila C1+E kategorije ima pravo upravljati i skupom vozila B+E kategorije.
(4) Vozač kojem je izdana vozačka dozvola kategorije A1, A2, A, B, C1, C, D i H ima pravo upravljati i vozilima F, G i M kategorije.
(5) Vozač kojem je izdana vozačka dozvola za upravljanje vozilom A2 kategorije ima pravo upravljati vozilima A1 kategorije, a vozaču kojem je izdana vozačka dozvola A kategorije ima pravo upravljati vozilima A1 i A2 kategorije.

Članak 221.

(1) Mladi vozač ne smije upravljati vozilom na cesti brzinom većom od 80 km na sat, na brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila brzinom većom od 100 km na sat, odnosno 120 km na sat na autocesti, a mopedom 40 km na sat.
(2) Osoba iz stavka 1. ovoga članka ne smije upravljati niti početi upravljati motornim vozilom ako u organizmu ima opojnih droga, alkohola ili ako pokazuje znakove alkoholiziranosti.
(3) Osoba iz stavka 1. ovoga članka koja je položila ispit za B kategoriju vozila ne smije upravljati osobnim vozilom čija snaga motora prelazi 75 kW.
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj mladi vozač ako postupi suprotno odredbi stavka 3. ovoga članka.

« Zadnja izmjena: 04 Srpanj, 2009, 11:15:07 mrcina »
Piaggio X9 250  Black Box

Offline mrcina

• MS počasni član
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
« Odgovori #18 : 04 Srpanj, 2009, 11:03:32 »
Članak 222.

(1) Vozačka dozvola izdat će se na zahtjev osobe koja nadležnom tijelu preda uvjerenje o položenom vozačkom ispitu, ako udovoljava uvjetima iz ovoga Zakona.
(2) Vozačka dozvola izdaje se s rokom važenja do 80. godine života vozača, a mijenja se svakih 10 godina. Prilikom ove zamjene vozač se nije dužan podvrgnuti zdravstvenom pregledu za vozača.
(3) Vozačka dozvola za upravljanje vozilima C, C+E, D i H kategorije izdaje se s rokom važenja od 5 godina. Po isteku roka od pet godina, vozač iz ovoga stavka prilikom produljenja vozačke dozvole dužan je podvrgnuti se zdravstvenom pregledu za vozača.
(4) Vozačka dozvola za upravljanje vozilima C1, C1+E, instruktoru vožnje i vozaču B kategorije kojem je upravljanje vozilom osnovno zanimanje izdaje se s rokom važenja od 10 godina. Po isteku roka od deset godina, vozač iz ovoga stavka i instruktor vožnje prilikom produljenja vozačke dozvole dužan je podvrgnuti se zdravstvenom pregledu za vozača.
(5) Nakon navršenih 80 godina života vozačka dozvola izdaje se na rok označen u liječničkom uvjerenju, a najduže na pet godina.
(6) Osobi čije zdravstveno stanje u vrijeme zdravstvenog pregleda nije takvo da bi bilo smetnja za izdavanje vozačke dozvole, ali je neophodan zdravstveni nadzor u kraćem razdoblju, vozačka dozvola se izdaje s rokom važenja predloženim u uvjerenju o zdravstvenom pregledu. Ovaj rok ne može biti kraći od jedne godine.
(7) Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom na cesti u vrijeme kad mu je istekla valjanost vozačke dozvole.

Članak 223.

(1) U vozačku dozvolu upisuju se sve kategorije motornih i priključnih vozila kojima vozač ima pravo upravljati sukladno odredbama ovoga Zakona.
(2) Vozač ima pravo upravljati samo onim vozilima i kategorijama vozila koje su upisane u vozačkoj dozvoli.
(3) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom one kategorije koja nije upisana u njegovu vozačku dozvolu.

Članak 224.

(1) Vozačku dozvolu izdaje i produžava rok važenja policijska uprava, odnosno policijska postaja na čijem području osoba koja traži dozvolu ili produženje ima prebivalište, odnosno na čijem području stranac ima prijavljen privremeni ili stalni boravak.
(2) Osobama iz članka 210. ovoga Zakona (policijski službenici i vojne osobe) vozačku dozvolu izdaje policijska uprava, odnosno policijska postaja po mjestu polaganja vozačkog ispita.

Članak 225.

(1) Stranac koji boravi u Republici Hrvatskoj i hrvatski državljanin koji boravi ili prebiva u inozemstvu pa dođe u Republiku Hrvatsku, može na temelju važeće inozemne vozačke dozvole koju je izdalo nadležno tijelo strane države, uz uvjet reciprociteta, upravljati motornim vozilom na teritoriju Republike Hrvatske.
(2) Inozemna vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilima D kategorije neće se priznati osobama koje nemaju 21 godinu života, za C kategoriju 19 godina, C1 i B kategoriju 18 godina života.

Članak 226.

(1) Stranac kojem je odobren privremeni ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj i hrvatski državljanin koji se iz inozemstva vrati u Republiku Hrvatsku, a i osoblje diplomatskih i konzularnih predstavništava i misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj, stranih trgovinskih, prometnih, kulturnih i drugih predstavništava te stranih dopisništava, mogu upravljati motornim vozilima na osnovi važeće inozemne vozačke dozvole za vrijeme do godinu dana od dana ulaska u Republiku Hrvatsku.
(2) Osobama iz stavka 1. ovoga članka važeća inozemna vozačka dozvola zamijenit će se hrvatskom vozačkom dozvolom, uz uvjete iz članka 216. stavka 1. točke 1., 2. i 4. i stavka 2. i članka 219. ovoga Zakona, na njihov zahtjev, bez polaganja vozačkog ispita, vozačkom dozvolom za upravljanje onom kategorijom vozila u koju spadaju vozila za čije su upravljanje ovlaštene inozemnom vozačkom dozvolom. Iznimno i uz uvjet reciprociteta, od osoblja diplomatskih i konzularnih predstavništava i misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj pri zamjeni inozemne vozačke dozvole neće se zahtijevati dokazi o udovoljenju uvjetima iz članka 216. stavka 1. točke 1. ovoga Zakona (liječničko uvjerenje). Zamijenjena inozemna vozačka dozvola vratit će se tijelu koje ju je izdalo.
(3) Inozemna vozačka dozvola iz čijeg se teksta ne može zaključiti za koju je kategoriju vozila izdana ili da li joj je protekao rok važenja više od šest mjeseci, može se zamijeniti u smislu stavka 2. ovoga članka samo ako podnositelj zahtjeva priloži ispravu iz koje se vidi kojim vozilima može upravljati, odnosno da joj nije protekao rok važenja više od šest mjeseci.
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj osoba koja ne zamjeni inozemnu vozačku dozvolu u roku iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 227.

(1) Odredbe ovoga Zakona o upravljanju vozilima na temelju inozemne vozačke dozvole na odgovarajući se način primjenjuju i na upravljanje vozilima na temelju važeće međunarodne vozačke dozvole.
(2) Međunarodna vozačka dozvola priznat će se samo ako su je izdala nadležna tijela ili organizacije strane države. Ta se dozvola ne može zamijeniti za hrvatsku vozačku dozvolu.

Članak 228.

(1) Vozaču koji ima važeću vozačku dozvolu izdanu u Republici Hrvatskoj može se, na njegov zahtjev, izdati i međunarodna vozačka dozvola.
(2) Međunarodna vozačka dozvola izdaje se s rokom važenja od pet godina od dana izdavanja, odnosno do dana važenja vozačke dozvole, ukoliko je do isteka njene važnosti manje od pet godina.
(3) Međunarodnu vozačku dozvolu izdaje stručna organizacija iz članka 206. ovoga Zakona. O izdanim međunarodnim vozačkim dozvolama vodi se registar.
(4) Međunarodna vozačka dozvola ne može se izdati vozaču kojem je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, dok ta mjera traje.
(5) Međunarodna vozačka dozvola izdana u Republici Hrvatskoj ne može se koristiti za upravljanje vozilima na teritoriju Republike Hrvatske.
(6) Nadzor nad izdavanjem međunarodnih vozačkih dozvola i vođenjem registra obavlja ministarstvo nadležno za unutarnje poslove.
(7) Novčanom kaznom od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj ovlaštena stručna organizacija ako ne vodi ili neuredno vodi registar izdanih međunarodnih vozačkih dozvola ili izda međunarodnu vozačku dozvolu suprotno odredbama ovoga Zakona.
(8) Za prekršaj iz ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Članak 229.

(1) Kad upravlja vozilom, vozač mora kod sebe imati vozačku dozvolu i dužan ju je pokazati na zahtjev policijskog službenika.
(2) Vlasnik, odnosno osoba kojoj je vozilo povjereno ne smije dati vozilo na upravljanje osobi koja nema pravo upravljati vozilom, odnosno osobi koja nema pravo upravljati kategorijom vozila u koju spada to vozilo ili osobi koja u organizmu ima alkohola ili opojnih droga.
(3) Vlasnik, odnosno osoba kojoj je vozilo povjereno dužna je, na zahtjev policijskog službenika, dati vjerodostojan podatak o identitetu osobe kojoj je dao vozilo na upravljanje.
(4) Kad je vlasnik vozila, kojim je počinjen prekršaj propisan ovim Zakonom, pravna osoba, podatke iz stavka 3. ovoga članka dužna je dati odgovorna osoba u pravnoj osobi.
(5) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji nema kod sebe vozačku dozvolu ili je ne pokaže na zahtjev policijskog službenika.
(6) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 3.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vlasnik vozila i osoba kojoj je vozilo povjereno ako vozilo da na upravljanje osobi iz stavka 2. ovoga članka.
(7) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vlasnik vozila, osoba kojoj je vozilo povjereno ili odgovorna osoba u pravnoj osobi ako ne da vjerodostojan dokaz o osobi koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja.
dakle da vidimo
« Zadnja izmjena: 04 Srpanj, 2009, 11:08:12 mrcina »

Offline mrcina

• MS počasni član
  • maxi forumaš
« Odgovori #19 : 04 Srpanj, 2009, 11:16:26 »
gdje je tu kazna od 5000-15000kn za kategoriju.

kazna je2000kn, a 5000-15000kn je kazna za upravljanje bez položenog vozačkog ispita.