Da razjasnimo neke stvari, rijec je o variomatima za minarelli masine.
Postoji TOP nardo variomat i TOP tpr variomat. Tpr je nasljednik nardo variomata i vecina trgovina ima samo tpr variomat.
Tpr variomat je dostupan u 2 pakiranja, u jednom se isporucuje zuti centralni feder, a u drugom remen (malo skuplji set i puno vise je zastupljen).
tpr variomat sa zutim centralnim federom:
tpr variomat sa remenom:
ja sam nabavio tpr variomat sa remenom:
dojmovi nakon isprobavanja variomata su vrlo dobri, definitivno je bolji od serijskog variomata za minarelli.
Prednosti naspram serijskog su:
-osjetno bolji start i lakse ustimavanje
-puno bolji rad sa serijskom polutkom, prevrtavanje je izrazeno u svega ~200rpm sto se skoro ne osjeti, definitivno najbolji variomat koji sam isprobao sa serijskom polutkom
-veca krajnja brzina od serijskog variomata, jer vise podize remen
isprobao sam tpr variomat sa polutkom koja ima linearno sirenje (torq driver) i rad je puno losiji, definitivno je napravljen za serijsku polutku zbog sljedecih razloga:
variomat od nule pa do nekih 40km/h ubrzano podize remen od idealnog, a kasnije prema vecoj brzini uspori sa tempom i krene sporije od idealnog dizati remen. To se jasno osjeti kada je torq driver u prijenosu, jer se u startu javlja "rupa" i manjak okretaja zbog visokog prijenosnog omjera, a kasnije od nekih 70km/h krene prevrtavati i imamo visak okretaja.
Serijska polutka kontrira variomatu i dobivamo puno bolju sitaciju od torq-a. Serijska polutka se sporije od idealnog siri od nule pa do nekih 40km/h, a kasnije ubrzava sa sirenjem.
I kada imate tpr variomat i serijsku polutku desava se sljedeca situacija, kada napucate gas u startu, variomat bi prebacio u visi prijenosni omjer, ali polutka svojim sporim sirenjem sprjecava ubrzano povecavanje prijenosnog omjera i dobivate jako dobar prijenosni omjer sto rezultira dobrim startom, a kasnije kada variomat uspori, polutka "ga tjera" svojim ubrzanim sirenjem da ne usporava i ne osjecaju se oscilacije u okretajima.
Jer svaka nagla promjena prijenosnog omjera se direktno odrazava na okretaje motora.
Jedina velika mana tpr variomata je to sto nije u mogucnosti podici remen do samog vrha variomata, nego mu fale 3mm, razocarao sam se jer nardo variomat podize remen do vrha.
Kvaliteta i zavrsna obrada su na jako visokom nivou, pogotovo naspram malossi multivara.
Isprobao sam i nardo variomat, on je potpuno drukcija prica naspram tpr-a. Njemu odgovara polutka sa linearnim sirenjem jer sa serijskom prevrtava oko 30km/h.
Oba variomata su pokazali da daju jako dobre performanse i iskoristavaju gotovo sve moguce potencijale masine.
Ovo vrijedi za base klasu i nakon susreta sa vise variomata i raznih kombinacija, ovo se pokazalo kao najpovoljniji izbor uz performanse da su ostale stvari samo bacanje novca u vjetar.
TOP i minarelli, definitivno best buy i top performance izbor