Tehnički kutak > Tuning skutera

Honovanje???

<< < (7/11) > >>

Mr J:

--- Citat: vktr - 13 Lipanj, 2009, 12:56:20 ---jesi možda htio reći da se prvo brusi na 59,95 a onda se hona na 60?

--- Kraj citata ---

da, jesam... :)  :icon_thumright:

gokiSP:

--- Citat: Mr J - 13 Lipanj, 2009, 12:55:42 ---Cilindar shvati kao vodilicu klipa, tj. karika... Sto znaci da se moraju prilagoditi jedno na drugo... Nemoguce je strojnom obradom dobiti idealnu dimenziju cilindra za odgovarajuce karike... Honanjem se "prilagodjavanje" karika na cilindar i obrnuto svodi na minimum... Tek nakon izvjesnog vremena - prijedjenih kilometara ili sati rada motora se neuhodani rad karika po cilindru pretvara u izuzetno ustimani i uhodani putujuci orkestar... Kada su karike nove i cilindar doveden na predvidjenu tolerancijsku mjeru slijedi razradjivanje (prilagodjavanje jednog na drugo)...

Pritisak karika na povrsinu cilindra je veci na pocetku, nakon razrade se smanjuje cime se smanjuje i trenje i samo zagrijavanje - na taj nacin se povecava iskoristivost masine.

Samo je jedno izvjesno vrijeme masina u optimalnom stanju (kada ima maksimalnu iskoristivost) a to je onda i samo onda kada je pritisak karika na povrsinu cilindra tocno onoliki da ne omogucava pad kompresije a da ujedno i ne stvara negativno trenje koje ce stetno djelovati na gibanje klipa unutar cilindra, sto se karakterizira povecanjem topline.

Gorivo ima svoju kalorijsku vrijednost, ta kaloricna vrijednost nemoze nestati nego se dijeli na RAD koji smo dobili od motora i koji smo pretvorili u gibanje i na proizvedenu toplinu protiv koje se borimo sa hladjenjem motora.

Iskoristivost je veca ukoliko je RAD veci.

--- Kraj citata ---

ok recimo da su mi sad neke stvari jasnije..al ovo sta ti pises je visa matematika i moram se beno koncentrirat da pokopcam sve...ugl. zadnjih nekoliko tvojih postova mi je donekle razjasnilo neke stvari tj. moju teoriju... :icon_thumright:

Pupo:
Da sad ne citiram sve, samo jedni pitanje. Kako nakon izbušenih 60,05 vratiti rupu na FI60? Jel nebi bilo logičnije po tvome bušiti 59,05 te onda skidati finim kamenom na FI60?  :dontknow:

Inače, te kanalčine(utori) u cilindru koji se dobivaju honanjem, koje spominješ da ostala ekipa priča su jako mali i samo se figurativno nazivaju utorima/kanalima. Zbog čega se točno honuje cilindar ostaje tajna :) i trebalo bi pitati i 3. il 4. nezavisnu stranu da nam pojasni a ne ovako jer sam siguran da će ovo prerasti u prepucavanje ko ima većega!

Istina je uglavnom da se cilindri honuju zbog ovog il onog razloga i vjerojatno ima istine i u tome da se to radi zbog finije obrade ali isto tako i zbog tih kanala koji ostaju nakon da se u njima zadrži fini sloj ulja koji ima ulogu manjeg trenja ali i hlađenja. Te se upravo zbog hlađenja sve više nastoji da karike budu bliže čelu klipa(ovo sad općenito govorim za motore(agregate) jer se na skuterima/motorima već dugo koriste L karike i slična rješenja).

pajs:
znate li nekoga u splitu tko vrsi busenje tj. honovanje

vktr:

--- Citat: Area51 - 13 Lipanj, 2009, 13:02:23 ---Da sad ne citiram sve, samo jedni pitanje. Kako nakon izbušenih 60,05 vratiti rupu na FI60? Jel nebi bilo logičnije po tvome bušiti 59,05 te onda skidati finim kamenom na FI60?  :dontknow:

Inače, te kanalčine(utori) u cilindru koji se dobivaju honanjem, koje spominješ da ostala ekipa priča su jako mali i samo se figurativno nazivaju utorima/kanalima. Zbog čega se točno honuje cilindar ostaje tajna :) i trebalo bi pitati i 3. il 4. nezavisnu stranu da nam pojasni a ne ovako jer sam siguran da će ovo prerasti u prepucavanje ko ima većega!

Istina je uglavnom da se cilindri honuju zbog ovog il onog razloga i vjerojatno ima istine i u tome da se to radi zbog finije obrade ali isto tako i zbog tih kanala koji ostaju nakon da se u njima zadrži fini sloj ulja koji ima ulogu manjeg trenja ali i hlađenja. Te se upravo zbog hlađenja sve više nastoji da karike budu bliže čelu klipa(ovo sad općenito govorim za motore(agregate) jer se na skuterima/motorima već dugo koriste L karike i slična rješenja).

--- Kraj citata ---
čovjek se zabunio u silnoj matematici vidiš da sam ga ispravio :toothy12:
a očito si i ti jer si napiso 59.05  :icon_biggrin:
ljudi dosta matematike za danas ne ide vam nešto

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju