Pozdrav svima .
neznam odaklen da krenem kada toga ima tonu ...
nadam se da ce vam se dati ovo procitati i da mi pomognete koliko mozete.
krenut cu prvo sa djelovima koje sam uzeo za skuter , pa cu vam objasniti postepeno probleme koje sam imao i koje jos uvjek imam koje nemogu nikako rijesiti ...
djelovi :
polini corsa kit 70ccm
Polini evoII radilica
Polini kit speed control ( valjci , variomat , kevlerski remen centralna opruga -bjela-)
malosi delta kvacilo
malosi delta zvono
dellorto karb. 19'
Polini evo auspuh
valjda nisam nista propustio
kada sam sve sastavio bilo je na prvi pogled "savrseno" .. međutim kada sam krenuo sipati vodu u hladnjak , ona je izbacivala na sve strane ..
kasnije smo dosli do zakljucka da dihtung nije bio dobar, narucio sam novi i stavio ga i sve bilo okej . ( originalni dihtung koji je dosao je bio tanak kao zilet a novi koji smo stavili je bio papirnati -original- i bio je deblji bar 3-5 puta .
nakon sto je motor upalio nije htjeo da ide .. razlog = valjcici koji su bili 8.1 gram
kada sam stavio lakse ( 4.3 g ) isao je super naravno nisam ga Ložio odmah nego sam vozio lagano 500 km i onda postepeno brze i brze ..
prvi problem koji mi se krenuo javljati jeste sa karburatorom ..
koju god diznu da stavim ili manju ili vecu uvjek isti problem a problem je visak zraka !!!
nisam imao nikakvu gljivu nego obicni standardni airbox u kojem je bila malossi red sponge ..
dok slucajno nisam stavio prst na usis od airboxa , i tada je sve proradilo , jednostavno sam zacepio usis prstom i radilo je normalno , kasnije sam samo stavio traku preko pola otvora i motor je isao super ... ali nekada je povremeno trokirao .
svjecica je bila nova a boja na svjecici savrsena , sto znaci da je u tom trenutku imao dobro sagorijevanje ..
s vremenom je to pocelo ici na zivce i odlucio sam vratiti stari karburator 17.5 jer sam mislio da nesto s ovim nije uredu ali neznam sta moze biti ..
kada sam stavio stari karburator to je bilo to .. pali odlicno , radi super , ide dobro i nije bilo nikakvih znakova da nesto nije uredu
OSIM sto mi motor nikada nije mogao ici do 25-30 km/h brzo nego je tu postepeno ubrzavao i tek bi onda kao "procepio" cak i prijatelj koji ima NRG ima 5 puta bolji start od mene koji imam 70ccm
taj problem nisamo jos uvjek uspjeli rijesiti ali mislim da je problem u onome dihtungu sto sam stavio a ne onaj originalni sto je dosao uz kit .
tj. kada smo dobiili taj naruceni ( sto je bio papirnati ) tek smo onda primjetili da nismo ravnomjerno stegli sva 4 sarafa i da dihtung nije djelovao ali smo ipak odlucili staviti taj papirnati ...
neki dan mi se javlja novi problem ..
bio kod frenda , vrijeme bilo kriticno nekakvo , kisa hoce nece, ja odem na posao frend opere motor , nije ga upalio da odradi nego ga je samo stavio u podrum onako vlaznog ...
sutra dolazi i kaze motor se nije zagrijao a vozio ga vec 10-15 minuta ...
kasnije kako god da ga vozis motor nece da radi normalno , kao da nije zagrijan a jeste . cak na rupama kada vozim pod punim gasom i na manju rupu naletim motor izgubi snagu , tek kada pustim gas skroz i opet ga dam do kraja motor krene punom snagom ...
sada jedva da uopce i ide ..
dali mozda neko imao slicnih problema pa da mi moze pomoci da otklonim ovaj kvar ?
do svjecice nije , mjenjao sam drugu , lula također uredu kao i bombina .. sve sam stavio bio sa drugog skutera kontajuci da se nesto sa strujom nije desilo zbog vlage ali nije ..
znaci samo na rupe kada naletim motor kao da stane skroz , sada cak ni do 40km/h nemoze da nabije , nema snage nikako ...
jeli se moglo desiti nesto sa karb?
ili je nesto skroz deseto ?
slike nisam uspio postaviti , nesjecam se stranice s koje uploadam slike ... ak neko zna da usput posta str. pa da stavim slike od skutera ...
unaprijed se zahvaljujem i nadam se da ce mi neko moci pomoci ..
ako ima broj telefona mogu ga nazvati da mu objasnim tacno kako je sta bilo jer ovo me vise izluđuje ...