Tehnički kutak > Skuter projekti - komentari

Kymco SUPER 9 yellow-blue

<< < (16/18) > >>

salej600:
ovo dosad ne vidismo. Svaka ti čast.  :notworthy:

mmario73:
Prvi testovi su prošli, zaključak je odličan za cilindar, uspeo sam ga razvrteti do 12500 obrtaja, doduše sa blokatorom variomata, i pronašao da je najbolji odziv počinje na 10400 obrtaja, tačne podatke nisam još zaključio...

Veliki problem mi pravi karburator koji nema podešavanje srednjeg spektra jer je iglica fiksna, i čini mi se ponovo velika kompresija jer gubim snagu kada se motor ugreje...ta dva razloga predebele smeše sa 96 diznom i 14:1 kompresijom su za proveru....

ovde se vidi da je klip ponovo produvavao, imam na njemu nekih ožiljaka od prošle godine, čuveni Keihin je mnogo štete doneo u kući, naime posle agresivne vožnje prelaskom na pola gasa, tj. iglu smeša biva presuva i pregrevanje je odmah prisutno...

kasnije sam snimio da je i karika već značajno potrošena na mestu sastava i da je verovatno prošle godine već išla preko naslaga aluminijuma u cilindru, te se na njoj da primetiti da je za bacanje

Recimo da bi ova karika bila OK, ovo mi je rezervna od T6 cilindra

Uzeo sam da uporedim Athena klip koji je za Minarelli mašine koji ima 39,2 hod, sa mojim koji ima 41,5 i prijatno sam se iznenadio...

položaji bolcne i dužina suknica se poklapaju, jedino je čelo Athena klipa niže za 0,7mm što mi u principu odgovara jer težim ka nešto nižem kompresionom odnosu... da ne zabpravim oba klipa su 47,6 prečnika

ali, visina čela Hebo klipa je 1,8mm a visina Athena klipa je 2,2mm što daje drugu zapreminu odsečka čela i time dodatno povećava kompresiju

kako to po računu izlazi, možemo proveriti, pošto su svi parametri prisutni

dakle prečnik 47,6.. hod 41,5... visina čela 2,2... squish u cilindru 0,45 koji potiče od 0,85 zaptivača +0,7 kojih spušta niže čelo klipa, zapremina malossi glave 6,5ccm sa svojim 0,9 squish-em

dobijamo 12,2:1 ...

ili kada bi izmenio zaptivač ispod cilindra sa 0,85 na 0,55 imao bi -0,3mm u squish-u cilindra dakle

dobijamo 13,2:1 .. ovo mi se već sviđa

ili ako bi ipak sa athena klipom upregao originalnu Hebo glabu kojoj je zapremina 5,5ccm i dodao 0,5 ALU zaptivač originalni

dobijamo 13,4:1 .. za nijansu agresivnije još uvek prihvatljivo

i da proverim kako se menja karakteristika cilindra ukoliko na ove uglove i površine upregnem klip koji svojim nižim čelom pomera granice otvaranja kao da smo recimo podigli cilindar za 0,7 i ponovo ga spustili za 0,3 jer bih upotrebio zaptivač debljine 0,55

snaga na 10700 obrtaja je porasla za 1 KS prema teoriji, još samo da me C16 posluži na tim obrtajima....

kupujem novi klip sa nižim čelom da i ovo testiram, pa ćemo videti....

Usput sam rasklopio ovaj konfekcijski Keihin ,, j...o ga konstruktor i zapenio da preradim iglu na W16 što kažu moje kolege iz Dellorto klana...

igla je fiksna i ne može se podešavati

ali može da se ošmirgla

da dobije mere za tačno onoliko procenata drugačije koliko se W16 razlikuje od W9

... i tako se na kraju popravio i zahtev za glavnom diznom jer je atomizer počeo da radi kako valja, pa je umesto 96 dizne ponovo došla kao prva upotrebiva 90, a 88 nisam još probao, i prelaz pa 3/4 na pun otklon postao normalan, a šraf za 1/4 otklon i ekstra vazduh se pomerio pa sada radi posao na području između 1/4 i 1/2 od pune zatvorenosti...

Svakako ovakva igla i dalje nije podesiva, možda sam mogao urezati neke kanale i ugraditi neki seger, sada funkcioniše značajno bolje nego pre, kada je bila pripremljena za fabrički skut sa 50cc-a, airbox-om , 75 diznom, i poluzatvorenim auspuhom...

luna500rr:
smirgla cuda radi :)
mogao si samo zarezat par zubi za zeger ili nekakav mini osigurac, al ideja ti je orginalna

mmario73:
stigao mi klip, čekao sam ga mesec dana sa Scooter Centra, MHR 47,6

evo i uporedne njega i Hebo MR-a koji je bio u originalu, levo Hebo, desno MHR

visina klipa i odnos bolcna prema suknjici se poklapa 100% jedino je čelo MHR-a malo višlje u luku, moram ponovo kalkulisati stepen kompresije i raditi kalibraciju.. a ideja da se klipovi za minarelli koji su 0,7mm niži sada ide u vodu, jer je očigledno samo Athena niža u gonjoj ivici za 0,7mm

Evo uporedne slike nabrojaću ih s leva na desno

1. Hebo Manston Replica, originalni sa cilindrom došao za Kymco,
- visina čela 1.8mm
2. MHR Team za Piaggio i Minarelli
- visina čela 3mm
3. Athena za Stage6 Sport PRO minalrelli
- visina čela 2.2mm ceo klip je niži u ivici i čelu za 0,7mm
4. Athena za Stage6 Racing minarelli
- visina čela 0mm ravna površina klip je niži u ivici i čelu za 0,7mm

mmario73:
pa sam uzeo da isproveravam zazor na kariki, MHR 0,4mm to je utrošak za 0,25 preko nove fabričke mere, kako pišu trablo bi biti 0,15 mada ja baš nisam 100% siguran da se MHR i HEBO cilindri toliko poklapaju pa ću ovo prihvatiti sa rezervom...

ovako mi izlazi da je cilindar potrošen za 2rPI = 149.535  - 0.25 = 149.285 ili 47.52mm paa 8 stotih je u minus

proverio sam i koliki je zazor sa novom airsal karikom koja je isto za 47,6mm klip i dobijam 0,3mm... očigledno ima nekih razlika i u proizvođačima, a i dobro sam ga oribao kad sam čistio aluminujum od lepljenja....

za primetiti je da je MHR karika znatno mekša i nekako lagana u odnosu na ove španske Airsal i Hebo, i da joj je spoljna površina verovatno okaljena jer je bela... odlučio sam MHR ide unutra, pa šta bude.. da ne zaboravim debljine su 0,8 pa su kompatibilne međusobno..

Ovde sam poslikao tri igličasta ležaja svi su za 12 bolcnu, sa leva na desno MHR, Stage6, i Kymco originalni za 39 klip...

Dalje sam morao izmisliti neki redovan zaptivač jer se ovde već moram boriti sa visokim stepenom kompresije, a Hebo u originalu ima 1 ili 1,2mm, plus ovaj MHR sa čelom visine 3mm ima da razbije gore.... I zagledah se u ovaj stari zaptivač...

majq... mu radio sam optimizaciju bloka na prelazu prelivnih prema cilindru i sećam se da nisam smeo više otvoriti blok jer sam došao do debljine zida od 2mm a po otisku je tražio još.... evo jedne starije slike gde se vidi obeležavanje, ako nekog interesuje ima ranije gde sam to radio....

tačkice pokazuju otisak do koga bi trebalo otvarati.... međutim na slikama gore vidimo po otisku na zaptivaču da cilinar u nekim tačkama na svega 1mm naleže na blok, tj, da mu ivice izlaze u širinu više nego što je kymco predvideo...

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju