Tehnički kutak > Skuter projekti - komentari

Kymco SUPER 9 yellow-blue

<< < (15/18) > >>

mmario73:
Dakle skinuo sam pumpu i karburator, i imam šta da vidim, ovaj semering koji zaptiva između prostora zubaca pumpe i osovine se iskrivio i spustio dole, ima neki seger osigurač koji se popustio. Kada sam ga vratio nazad vidi se na slici koliko je ušao, celih 3mm, a za divno čudo pojavio se i kanal za osigurač preko kojeg je semering naišao i osigurač ništa nije držao.. Imao sam čudne simptome, kao da mi curne mnogo ulja u trenutku kad odvrnem pun gas, sad da li je to zato što ovde semring nije zaptivao, ne znam, nije mi se dopadao ni ler, a i velika dizna me nervira koju traži ovaj setup...

Ovde ide osovina samo se ubaci i na donjoj i gornjoj tački se oslanja... E sad pošto sam ja cele prošle sezone vozio bez funkcije pumpe ulja, samo sam zatvorio ulaz ulja na samoj pumpi i vratio je natrag, moguće je da se ležište u samoj pumpi koje je od neke legure aluminijuma potrošilo, pa osovina može da šeta dole gore recimo 1mm u sve sklopljenom stadijumu.. Ovde sam posumnjao da ono luparanje u ritmu takta motora može biti ovde jer se nagli pokreti prenose na osovinu, pa mi se učinilo da ona ovde lupara u gornji deo kućišta koji može biti potrošen..

Reših da ubacim ovde jednu tanku bakarnu platnu, debljine cca 1mm i da probam, ako je ovde luparalo, bakar inače od mekog metrijala mora ako ne popuniti makar utupiti ovaj zvuk...

Evo mesta na bloku gde sve ulazi. Najradije bih izvadio celu pumpu ili samo osovinu međutim, tada se povećava zapremina kartera i gubi na primarnoj kompresiji, a usput i dobija falš vaduh preko kanala pumpe. Možda izraditi od jednog komada osovinu sa poklopcem na strugu koja ne dolazi do uzubljenja na radilici i sa time zatvoriti ... razmisliću, učinila mi se ideja o uljnoj pumpi prihvatiljiva i konforna, ako budem vozio 17mm karburator koji je fabrički i ne da mi se..

Rezultata nema, luparanje je i dalje prisutno, možda malo drugačiji zvuk nego što je bio... Uvrnuo sam 96 diznu i narolnao 6g za ovaj RS2, bolje je znatno, još samo da nađem šta se čuje...

mmario73:
Up ovog topic-a, čisto da ne izgubimo popularnost...

Posle svih zimskih dana rešio sam da se opet posvetim problemu koji je ostao nedokučen u kraj prošle sezone. Dosta sam radio na kalkulacijama i usavršavanju kompresionog odnosa iz drugih pobuda a i najzad je stigao portmap analajzer sa kojim se bez tri dana računa može optimizovati odnos površina i uglova kanala u cilindru...

Hebo MR je opet sletio dole, počev sa merenjem stanja squish-a.. koji je za nepoverovati 0,4mm.. Ne preostaje mi drugo već da izradim pleksi i premerim zapreminu glave, znajući da su squish-evi kod Kymco bloka oko 2mm opet sve zavisi od kompresionog volumena glave motora.

Evo pleksi koji ima rupe na mestima brezona, i dve male 1,5mm za ulazak igle šrprica i za odušak gde planiram da izađe vazduh. Ovu ideju je dao Goxi sa Tomos Srbija foruma, i mislim da je mnogo bolja i preciznija od mojih ranijih ideja..

Poslužio sam se benzinom ili tankom mešavinom ne znam već, voda mi nije bila simpatična jer ne želim da se zadržava oko elektrode svećice.. Špric je zapremine 10cl , glava je tanko namazana tavatom jer nema zaptivača..

I to je to mali sunđer na igli mi je poslužio da na toj rupi ne ističe gorivo.. mogao sam probušiti 1mm kolika je i igla, sve jedno...

Preostala tečnost u špricu je 4,25cl dakle 10-4,25 = 5,75 cl ili ccm-a sve jedno..

- Izmerena visina čela klipa je 1,8mm evo slike
ukupna dužina 49,3mm dužina od ivice klipa do kraja suknjice 47,5 razlika 1,8mm

- Debljina aluminijumskog zaptivača je 0,5mm
- Izmereni squish je 0,4mm !! tinol žicom
- Debljina zaptivača ispod cilindra je 0,5mm
- Izmereni squish u glavi je 0mm jer kompresioni prostor kreće od same ivice, vidi se na slikama

to praktično znači da mi je cilindar sa ovim zaptivačem u -0,1mm ili da klip 0,1mm sa svojim čelom izlazi preko ivice cilindra kada je u GMT i da preostaje 0,4mm od zaptivača koji je debljine 0,5mm... Ako ove parametre ubacimo u kalkulator dobijamo sledeći stepen kompresije

K= 16:1 što je očigledno previše za ovu termogrupu.. Ovde kreće razmišljanje zašto i kako je ovo ovoliko, lupanje koje se čulo kada se motor ugreje potiče odavde, naziralo se crnilo pored zaptivača i na sastavu karike... Sreća pa motor nije posebno ni vožen ni forsiran, jer me je ovo lupanje i prošle godine nerviralo.

Problem je u debljini zaptivača ispod cilindra, ja sam originalni zaptivač izmenio jednom prilikom kada se pocepao i stavio malossi koji sam imao pri ruci.. Da vidimo koji je zaptivač bio u originalu i koji stepen kompresije je ova termogrupa planirala za SF10 blok

Uzmimo za primer da je zaptivač ispod cilindra bio debljine 1mm
- tada bi mereni squish bio 0,9mm jer sada imam 0,4 sa 0,5 zaptivkom , dakle +0,5mm
- visina čela klipa kada je on u GMT od gornjeg ruba treba da je C= 0,4mm

pa je tada stepen kompresije K= 13,87:1, što mi deluje isto mnogo

- i kada bi zaptivač bio 1,2mm debljine, imali bi C= 0,6mm

i stepen kompresije K = 13:1 što mi deluje prihvatljivije.

To svakako menja i ostale parametre mašine jer se spejsovanjem cilindra menja ugao kanala bez promene površine otvora, i tada se karakteristike cilindra menjaju značajno, videćemo kasnije koliko.. Zaključićemo da Hebo proizvodi iste glave za više tipova motora i iste klipove koji su prečnika 47,6mm. Sve to na SF10 bloku koji ima 41,5 hod klipa dovodi do druge radne zapremine koja je u mom slučaju skoro 74ccm-a, i naravno veći stepen kompresije jer je on direktna zavisnost kompresionog odnosa i radne zapremine motora... Ako je Hebo mislio da je problem rešio sa zaptivačem debljine 1,2mm ja ne mislim da je to dobro rešenje, na kraju nemam pri ruci zaptivač te debljine...

Zaptivači koje imam su 0,55 i 0,85 debljine, ali imam malossi glavu koja ima kompresioni prostor sa squish-em u glavi 0,9mm i zaptivanje rešeno 0-ring silikonskom gumicom.. Nadalje ću premeriti njenu zapreminu i uvesti u kalkulaciju taj odnos...

Glava i šrpric su spremni za merenje

Preostala tečnost u špricu je 3,5cl ili ccm-a pa je zapremina kompresionog odnosa glave sa squish-em u glavi 10 - 3,5 = 6,5 ccm

- ako upotrebim deblji zaptivač 0,85 ispod cilindra
- treba da dobijem parametar C= 0,45mm odnosno
- rastojanje čela klipa GMT od ruba cilindra ili ukupan squish 1,35mm koji merimo tinol žicom
- jer je squish u samoj glavi 0,9mm

pa će računski kompresioni odnos biti 13,95:1, što je isto mnogo, ali vredno jedne probe

Na ovim slikama vidimo koliko je upušten kompresioni prostor glave malossi-ja, squish u glavi iznosi 0,9mm jer glava direktno naleže na cilindar bez zaptivača, a vidimo i koliko se razlikuje squish band u širini na drugoj slici... Praktično ako oduzmemo zapreminu koju malossi ovde unosi sa squish-em u glavi

prečnika 48mm visine 0,9mm , koji je 1,62ccm (r^2*PI*h)/1000 zaklučićemo da je zapremina samog komresionog prostora malossi glave 6,5-1,62 = 4,88ccm za 0,7 kubika manji od Hebo glave...

x-plorer:
svaka cast na ovako opsirnom prijektu i detaljnom opisu...stvarno zanimnljiv projekt stvarno se dosta toga nauci kad ovako netko opsirno sve opise....jos jednom svaka cast samo naprid...

mmario73:
Može da se dođe do zaključka o fabričkom stepenu kompresije i visini zaptivača i na drugi način...

Imam gore merene uglove kanala uglomerom i merene veličine u milimetrima šublerom

- Izduvni 182, kasnije provereno 179 stepeni
- Prelivni 125 i prmarni i sekundarni stepeni
- Boost 116 stepeni

a mere od gornje ivice cilindra su

- Izduvni 24,3 mm
- prelivni 33,2 mm
- boost 34,8 mm

Ako ove vrednosti iskompariramo u konvertor uglova u milimetre dobijamo 0,8 za parametar kada je klip u GMT od ruba cilindra

Dakle zaptivač je 0,8mm visina ruba + 0,6mm koliko je cilindar u minus, neverovatna debljina zaptivača ispod cilindra izlazi na 1,4mm da li je moguće ?... Onda nam stepen kompresije isto nije dobar pa će on biti

K = 12,4 : 1   grubo rečeno 12,5:1

Sad preostaje da se upoznam sa fabričkim karakteristikama ovog cilindra, skenirao sam portmap-u originala (ima je u nekom ranijem postu) i uneo vrednosti koje je Hebo plasirao...

Vidi se da cilindar ima najbolje iskorišćenje izduvnog kanala na spektru od 10200-10800 obrtaja te da bi ovde trebalo gađati rezonancu auspuha, kako bi dobili teorijskih 13 konjskih snaga. Međutim prelivni kanali su optimizovani na značajno višljim obrtajima i njihova iskorišćenost počinje na 10600 a završava se na 13200 obrtaja. Da bi cilindar rezultovao većom snagom, optimalne iskorištenosti izduvnog i prelivnih kanala se moraju u nekom spektru poklopiti. Ovi odnosi su po Jennings-u zavisni od površine otvora kanala, njegovog ugla otvorenosti u jedinici vremena, kao i od uglova pod kojim prelivni odnosno boost kanali uprskavaju fluid u cilindar.

Ja sam zaključio da su na ovom Hebo MR cilindru prelivni kanali dosta agresivno urađeni, naime njihove površine i uglovi uprskavanja odskaču iz ove koncepcije, razlog ... verovatno koriste isti kalup za neki jači cilindar, samo su izmenili otvorenost izduvnost izduvnog kanala koji priliče jednom replica cilindru, sport kategorije..

Pošto sam ja spustio cilindar na 0,4mm, dobiću automatski manje uglove svih kanala, a iste površine otvorenosti i uglove uprskavanja. Na meni je da popravim ugao i otvorenosti i površinu izduvnog kanala, kako bi iskorištenost kao prvo ušla u spektar iskorištenosti prelivnih, a drugo dobio najbolji odnos za Yasuni C16 koji planiram ovde upotrebiti..

Prvo ide slicijum nikasil košuljica sa dijamatskim frezerima

Zatim aluminijum sa vidija frezerom i kamenjem jer njega šanse nema skidati dijamatski se napuni za čas aluminijumom i postaje neupotrbiv

Zatim rotaciona šmirgla, gradacije 100 da ispegla neravnine i dovede bolju preglednost

i tako u krug ponovo nikasil, pa frezer za aluminijum i šmirgla, sve u koracima po 0,5mm uz obavezno merenje i kontrolu simetrije, do vrednosti koja je unapred iskalkulisana.... Na kraju ide 800 rotaciona šmirgla da se površina grubo ispolira i na kraju kreda ili pasta kao i kod ostalih aluminijumskih delova

Sledi obaranje ivica, ovde nikasila opet dijamantskim frezerom drugog ugla, i optimizacija zaptivača ispod cilindra

Na kraju ide mapa otiska urađenog cilindra.. Mere 33,2 za prelivne i 24,8 su iste kao i kod originala, verovatno sam 2 desete merio u sitnije sate :)

I posle svega ponovo analiza sada već druge situacije, ciljni obrtaji su sada 10800, vidimo da je izmenjena površina otvora izduvnog kanala, kao i vreme otvorenosti, a da je ugao prelivnih kanala umanjen jer smo cilindar spustili niže. Sada je drugi odnos i izduvni kanal značajno duže ostaje otvoren kada su prelivni već zatvorenoi, to doprinosi jačoj rezonanci i većem povratnom pritisku. Na ovom preklapanju iskorištenosti prelivnih i zduvnog kanala odredio sam ciljni obrtaj gde se pritisak uprskavanja prelivnih kanala i povratka talasa rezonance auspuha izjednačava. Teorijska nalaže je ovde 16,4 konjskih snaga. Naravno da ovde moram imati i odgovarajući karburator da bi dobio taj rezultat, o tome nekom drugom prilikom, za sada sam zadovljan i želim ovo testirati...

x-plorer:
isuse koji si ti maher....svaka cast...

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju