Ne znam da li će ovo iko od vas raditi, uglavnom je ovo deo koji preskačemo jer nam ne govori mnogo i nekako se ne vidi da je istrošen ili da ne obavlja svoju funkciju valjano. Ja sam ga dosta puta gledao i uvek sam se zadovoljio nekim optimističnim odgovorm da je dobar i da svrsi služi...
Svi mi dosta menjamo rolnice, centralnu oprugu i federe kvačila, uglavnom da bi podesili da nam skut ide kako valja da prenos bude na tačnom obrtaju gde motor razvija najveću snagu i da nam start bude dobar.. Deo nas se muči sa kratkim prenosom, gde remen ne izlazi do kraja prenosa odnosno ne ulazi u remenike dovoljno duboko, a deo je još u fazi izrade rezonantnog auspuha da bi posle opet došao na ovu temu prenosa koja je neizbežna...
Torque Driver ili prenosnik momenta, bukvalno prevedeno je zadnja polutka remena koja se šeta na osovini i u sprezi je sa kontrast oprugom suprotstavljajući se rolnicama u varijatoru.. Ovako izgledaju polutke remenika bez kvačila i centralne opruge.
Ovo su torque driveri, levo originalni Kymco i desno novi Malossi koji je spreman za zamenu, na prvi pogled uočićemo da je originalni trošen i ispoliran od rada kaiša(remena) a da je Malossi mat, odlivak od neke čvrste legure.
Zapazićemo i da Malossi ima više onih kosih kanala po kojima klizi driver unutra napolje, dok obavlja svoju funkciju. Dakle u mom slučaju osovina ima tri štifta po kojem toque driver treba da klizi upuštajući kaiš niže ili višeu radu. Malossi ima šest lineranih kanala od kojih se tri upotrebljavaju po izboru vlasnika. Prva trojka ima jedan ugao kosine , druga trojka ima drugi ugao i vi praktično birate brzinu prenosa drivera, koja po nekom uglu prenosi silu kaiša na kontrast ili centralnu oprugu.
Ovde se sada neću dalje baviti driverima, već montažom, da bi skratili priču ljudima koji samo žele da promene istrošeni deo.. Dakle pre montaže neophodno je proveriti da li je površina drivera po kojem klizi kaiš idealna. Svaka neravnina može da dovede do oštećenja kaiša. Bez obzira što je ovo malossi ja sam naišao na deo gde je završen var, i na ovom delu je malo ispupčenje. Ova neravnina se lako skine na brusnom kamenu ili biax-om sa rotacionom šmirglom, može i turpijom koja je finije gradacije.
Posle toga je trebalo površinu dovesti do idealnijeg stadijuma, šmirglanjem u krug, nekim od finijih brusnih papira 280 +...
Pošto se unutar toque drivera nalaze kanali, proizvođač nalaže podmazivanje sa grafitnom masti, po kojem će funkcionisanje drivera ići bez oštećenja.. Svi znamo da mast ni u kom slučaju ne sme da dođe u dodir sa kaišem i sa kvačilom. Iz ovog razloga je i namontiran poklopac, na nekoj slici dole se vidi, kao i ovi plastični zaptivni prsteni sa obe strane.
Treba svakako isprobati da li nailazi driver na osovinu i da li prstenovi zaprivaju sa obe strane kako valja
Očigledno je da je jedan plastični prsten sa spoljne strane malo tesniji i zadaje problem, neće da naiđe na osovinu, razlika je neka deseta milimetra..
Sledi pokušaj nabijanja plastičnog prstena na osovinu, i odmah pre bilo kakvog kucanja odustajanje jer je ipak reč o plastici koja se može kucanje oštetiti.. Dakle ovako NE MOŽE..
Na kraju zamenim mesta prstenovima ovaj što je tesan stavim sa unutrašnje strane a unutrašnji spolja, i uspem onaj tesniji da navučem blagim pritiskom drivera na osovinu rukom.. Sledi vraćanje bolcni natrag u rupe. Nisam opisao kako se vade, dakle kroz otvor glavne osovine se samo tankim šrafcigerom poguraju napolje i prihvate kleštima, kod mene su sve tri bolcne izašle veoma lako...
Sledi mazanje po kanalima, grafitnom masti, malossi ovu mast isporučije sa driverom.
Nakon toga potrebno je staviti silikonske zaptivne prstenove u kanalić i pri dnu. Ove crvene silikonske prstenove malossi daje u kompletu.
Ako je sve u redu sledi postavljanje ovog štitnika na koji nailazi opruga.. On ima zadatak i da zadrži grafitnu mast od rasipanja, i dihtuje na ove crvene silikonske prstenove.. Ukoliko je sve ok, treba još isprobati kako funkcioniše driver rukom ga pogurati unutra napolje da se uverimo da je sve na svome mestu, da nema rasipanja masti i da je hod lagan...
Međutim ja nisam bio te sreće.. Meni se unutračnji plastični prsten zaglavio u zatvorenom položaju i jednostavno izleteo napolje prilikom sledećeg otvaranja. Morao sam ceo driver da rasklopim..
Na kraju sam se poslužio originalnim plastičnim prstenom od starog drivera, a sreća pa sam otvorio i štitnik, ugledao sam jednu crvenu zaptivku kako je veća za neki milimetar i ona ne odgovara, pa sam nju isto menjao sa jednom starom od originalnog drivera..
Višak je na čekiću, malossi je ipak dao jednu pretesnu plastiku i jednu preveliku silikonsku zaptivnu gumicu, ako zanemarimo da sam malo morao da ošmirglam var, reklo bi se da je ovaj malossi besprekoran.. Ipak na sve moramo paziti..
Sledi testiranje kontrast opruge, rukom , plava polini tvrđa ili bela malossi malo slabija..
Plava polini ipak ostaje, njoj verujem, dosada mi je bila ok..
Dolazi na red kvačilo pritiskom ruke držim stisnutu kontrast oprugu, dok drugom navrćem maticu, naravno ako mi nije foto u ruci..
Ja ovu maticu ovako stežem, otvorim mengele u meru matice, i nabodem kvačilo u mengele
Prekrijem nekom krpom čisto da ne posečem ruke, i navijem drivere, pritiskajući maticu u mengele, stezanje rukom prečnika 15-ak cm je sasvim dovoljno i jako , ne trebaju ključevi... opet sa dve ruke dok ne slikam...
Kvačilo sa remenicima je spremno za montažu...
Da ne zaboravim treba ipak podmazati malo igličasti ležaj sa nekom litijumskom masti, šrafcigerom tanko
Posao je završen, na red dolazi štelovanje rolnica, na kraju menjao se torque driver, priča je iz korena drugačija-... Ja sam ovoga puta ubacio i Malossi kevlar kaiš i Malossi multivar, tako da je štelovanje bilo neizbežno...