Općenito > Generalno o skuterima

Koje gorivo koristiti ES95 ili SP98???

<< < (3/11) > >>

Mr J:

--- Citat: Doomsday - 21 Veljača, 2007, 14:27:42 ---
--- Citat: Mr J - 21 Veljača, 2007, 14:24:42 ---Za motore postoji minimalni broj oktana a to je 95, s 98 nece biti nista losije, dapace radije bih sipao 98 nego 95, razlika u cijeni je minimalna i tek na nekih 100 L se osjeti oko 15 kn...

--- Kraj citata ---

Dobro, jel iko čita postove ode sa razumjevanjem... ???

Mr J, ovde se ne radi o oktanima, nego o kvaliteti i čistoći goriva, a koja je jaaako bitna za nove i.e. motore... INA ne garantira certifikatom Euro kvalitetu za ništa osim EuroSuper 95, a i njega garantira praktički samo u sezoni, jer tada dolaze stranci koji bi ih mogli tužit ako im auto rikne radi njihovog goriva, pročitaj malo ono sa INA-inog site-a... ::)

--- Kraj citata ---

Ma znam... procitao sam, nego samo sam htio napomenuti to zato nisam nikoga citirao...

A sto se cistoce tice mislim da je OMV100 najbolji, nisam siguran, no zadnje je testiranje tifonovo gorivo proglasilo najciscim, sto je u nasoj drzavi moguce da je i namjesteno jer je vlasnik general RH.

Tako da nisam siguran...

Mr J:

--- Citat: IZd - 21 Veljača, 2007, 14:36:53 ---U principu je tako. Samo EUROSUPER 95 je pokriven EN (Europska norma). Ostala Inina goriva nisu. Pretpostavljam da je veća cijena SP 98 samo zbog većeg broja oktana, ali je nekvalitetnije gorivo što se primjese tiče (sumpor,...). Tu je Doomsday u pravu.

Sada ostaje samo za raspraviti je li lošija kvaliteta SP 98 utječe značajno na motor, ili je utjecaj prilično zanemariv  ???

--- Kraj citata ---

Utjece na razvijenu temperaturu i na ispusne plinove, mislim da za motor nema nekog prevelikog znacaja... (samo sumpor)

Doomsday:
Najveći problem s nečistoćama u gorivu, osim šta mogu spržit katalizator, je šta mogu zaštopat sapnice injection sustava, što same nečistoće, što lošije i šporkije izgaranje goriva...
Baš zato su recimo kod common rail diesel motora najpogođeniji motori VW grupe, koji svojom konstrukcijom rade na najvećim pritiscima sa najmanjim promjerima sapnica (bar san ja tako shvatija neke članke koji su obrađivali 4 vrste common rail diesel motora)...
Nisan se posebno raspitiva za probleme kod i.e. benzinaca, ali znan da ja u skuter, koji malo troši (3,3-3,5 l/100km) lijem gotovo isključivo na OMV-u EuroSuper 100 BS, što zbog oktana i snage (viška snage nikad na odmet) što zbog mirnijeg izgaranja, iako iman karburator... Razlika u cijeni je zanemariva, a kad već iman mogućnost kupovat to gorivo, zašto ne...

StreetRunner:
pa bože moj do prije pola godine svi ste livali super 95 bez ikakvih problema i nikad ih nije ni bilo.Sad je došla europska unija pa mora biti oznaka "euro" jer označava nešto kvalitetnije gorivo nego super 95 ali i skuplje je :dontknow:
Za SP98 neznan baš puno ali zašto solit more kad je slano.Svi na super95
Ja mislin da je ova tema već bila

IZd:
Doomsday,

Morat ćeš meni kod svakog našeg susreta nositi OMV 100 u kantici (imaš kufer nazad) jer ja nemam OMV u blizini :frajer:

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju