Općenito > Generalno o skuterima
Koje gorivo koristiti ES95 ili SP98???
IZd:
OK, slažem se s tobom. Do sada sam koristio ES 95 tako da neću ništa mjenjati.
P.S. Zašto ovi u auto salonima preporučuju 98, a prodaju nove aute s katalizatorima ??? pa barem bi oni trebali znati neke osnove?
Mr J:
Za motore postoji minimalni broj oktana a to je 95, s 98 nece biti nista losije, dapace radije bih sipao 98 nego 95, razlika u cijeni je minimalna i tek na nekih 100 L se osjeti oko 15 kn...
Doomsday:
--- Citat: IZd - 21 Veljača, 2007, 14:16:10 ---OK, slažem se s tobom. Do sada sam koristio ES 95 tako da neću ništa mjenjati.
P.S. Zašto ovi u auto salonima preporučuju 98, a prodaju nove aute s katalizatorima ??? pa barem bi oni trebali znati neke osnove?
--- Kraj citata ---
Pa o čemu ti govoriš, ja san do site-a od INA-e doša nakon šta san na par benzinskih od INA-e pita zaposlenike i na svakoj benzinskoj dobija drugu nebulozu, a majkumustaru, oni bi bar tribali znat šta prodaju... :laughing7:
A ovi šta prodaju auta, bar kad ti nešto u mašini rikne, znaju koga će okrivit, da, da, sve je kriva INA i njeno loše gorivo... A ti ako ideš tražit pravdu, INA ti kaže ono šta san već gori napisa, a ovi u salonu ti mrtav-ladan kaže 'ko, ja?! nisan ja to nikad reka...' i sad ti traži pravdu... :laughing7:
Doomsday:
--- Citat: Mr J - 21 Veljača, 2007, 14:24:42 ---Za motore postoji minimalni broj oktana a to je 95, s 98 nece biti nista losije, dapace radije bih sipao 98 nego 95, razlika u cijeni je minimalna i tek na nekih 100 L se osjeti oko 15 kn...
--- Kraj citata ---
Dobro, jel iko čita postove ode sa razumjevanjem... ???
Mr J, ovde se ne radi o oktanima, nego o kvaliteti i čistoći goriva, a koja je jaaako bitna za nove i.e. motore... INA ne garantira certifikatom Euro kvalitetu za ništa osim EuroSuper 95, a i njega garantira praktički samo u sezoni, jer tada dolaze stranci koji bi ih mogli tužit ako im auto rikne radi njihovog goriva, pročitaj malo ono sa INA-inog site-a... ::)
IZd:
U principu je tako. Samo EUROSUPER 95 je pokriven EN (Europska norma). Ostala Inina goriva nisu. Pretpostavljam da je veća cijena SP 98 samo zbog većeg broja oktana, ali je nekvalitetnije gorivo što se primjese tiče (sumpor,...). Tu je Doomsday u pravu.
Sada ostaje samo za raspraviti je li lošija kvaliteta SP 98 utječe značajno na motor, ili je utjecaj prilično zanemariv ???
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju