Sada sam mjerio na vagi federe. Ovo mjerenje je malo drugacije nego prije zato sto sam za svaki feder mjerio 3 polozaja.
1. polozaj je onaj kada je feder stisnut tako da mu je duljina 4cm
2. polozaj je onaj kada je feder stisnut tako da mu je duljina 3cm
3. polozaj je onaj kada je feder stisnut do kraja
Mjereni su Piaggio serijski, Malossi ljubicasti i Malossi plavi feder za Piaggio
Malossi ljubicasti:
1. 24kg (stisnut na duljinu od 4cm)
2. 30kg (stisnut na duljinu od 3cm)
3. 38kg (skroz stisnut)
Malossi plavi:
1. 27kg (stisnut na duljinu od 4cm)
2. 33kg (stisnut na duljinu od 3cm)
3. 41kg (skroz stisnut)
Piaggio serijski:
1. 31kg (stisnut na duljinu od 4cm)
2. 37kg (stisnut na duljinu od 3cm)
3. 41kg (skroz stisnut)
Ovako to izgleda usporedjujuci federe (prvi stupac je ljubicasti, drugi stupac plavi, a treci serijski feder):
1. 24kg 27kg 31kg (stisnuti na duljinu od 4cm)
2. 30kg 33kg 37kg (stisnuti na duljinu od 3cm)
3. 38kg 41kg 41kg (skroz stisnuti)
Zakljucak:
Ljubicasti i plavi federi su iste duzine. Serijski Piaggio feder je dosta dulji. On u polozaju kada je skuter u leru pruza dosta veci otpor od kracih federa, ali kako se skupljanjem polutki on stisce, polako se izjednacava plavom Malossi federu po otporu koji pruza i u skroz stisnutom polozaju su isti. Vjerojatno je serijski feder tvrdji u praksi jer se u polutkama obzirom da ima vise namotaja zice spoji skoro sam sa sobom dok su kraci federi stisnuti tako da bi se mogli jos slobodno stiskati i ispada da je u praksi serijski Piaggio feder cak i na max. brzini tvrdji od Malossijevih.
E sad, ja racunam ovako:
Imam lagani pad okretaja na polovici polutki (oko 50-70 km/h) jer se ne sire linearno (kao i 99% ljudi sa Piaggio prijenosom i Multivarom) i trebao bi izbjegavati feder koji u startu ima jaci pritisak. Odnosno, ako moram birati izmedju kraceg i duljeg federa, svakako mi treba onaj kraci ukoliko oba ta federa pruzaju isti otpor kada su do kraja (ili skoro do kraja) stisnuti jer zelim krivulju djelovanja federa takvu da u startu bude sto meksi.
Kako su ove opruge linearnog djelovanja, tako je nemoguce dobiti ponasanje da feder u startu bude meksi onda sam prisiljen koristiti najmanje lose rjesenje, a to je svakako sto kraci feder.
Mozda je malo konfuzno napisano, ali ako se cita sa razumijevanjem trebalo bi biti jasno.
Komentari?