Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: honovanje?  (Posjeta: 12598 )

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline gumy

• Tržnica : (+38)
  • maxi forumaš
  • Spol: Muški
  • www.sco.hr
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Osijek
honovanje?
« : 27 Siječanj, 2009, 22:58:40 »
eo ovako, nosio sam cilindar na bušenje i honovanje prije jedno mjesec dana, cilindar je izbušen, risevi maknuti, sve ok, tolerancija je na 5/100, ali me zanima honovanje. majstor koji je to radio kaže da je cilindar ishonovan (nešto mi je objašnjavao da ima dvje vrste honovanja, nešto s uljem i još nešto nisam ga skroz shvatio  :laughing6:). uglavnom, vidi se malo kak je napravljeno, ali meni se čini da to nije to. dali da odnesem cilindar negdje dalje, ili da sam kupim onaj alat sa SC što ima za honovanje, ili je ovo ok?

www.sco.hr

Najpovoljniji i najbrži servis za skutere i motore u Osijeku!

Offline crogenie

• Tržnica : (0)
  • forumski skuteraš
  • old-skul member
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: RI-Trsat
  • Moj Skuter: Runner VX125
  • Moja Kaciga: ultra-sporcka
  • MojSetup: Malossi 209
  • MojSpuh: 4Road
Odg: honovanje?
« Odgovori #1 : 27 Siječanj, 2009, 23:07:55 »
Cek, ne kuzim - honovanje se radi kako bi karike lakse nalegle i bolje i brze se formirale ako se ve varam, a mislim da honovan cilindar ima lagane kao "cik-cak" crtice, ako sam u krivu ispravite me... A ovdje mi to nikako ne izgleda kao to.
... V-TEC - IT JUST KICKED IN YO...
- pa finu guzu stavi u S klasu, i po gasu..

Offline 3alfa3

• moderator mini
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: ZG
« Odgovori #2 : 27 Siječanj, 2009, 23:08:35 »
ovo mi ne izgleda dobro. Trebalo bi cross honing sistemom napravit tako da risevi ovako nekako izgledaju

Ja bi nosio taj cilindar nekome ko se time bavi

Offline gumy

• Tržnica : (+38)
  • maxi forumaš
  • www.sco.hr
  • Mjesto: Osijek
« Odgovori #3 : 27 Siječanj, 2009, 23:17:19 »
pa tak sam i ja mislio, i to sam objasnio liku koji mi je to radio, i on kaže da je ishonovan al kao da se ti cik cak tragovi od honovanja ne vide jako jer koristio ulje, ili tako nešto prilikom honanja pa nisu ostali jaki tragovi (nisam ga skroz skonto nisam ga baš slušo :))

ma odneti ću ga negdje dalje na honovanje...

jel se neko susreo s onim alatom što ima na sc?
http://scooter-center.com/catalog/product_info.php?products_id=11435&cPath=4_28_288_2481
www.sco.hr

Najpovoljniji i najbrži servis za skutere i motore u Osijeku!

Offline Crazy Kuree

• Tržnica : (+2)
  • maxi forumaš
  • Mjesto: Orašje
  • Moj Skuter: Neos LC
« Odgovori #4 : 27 Siječanj, 2009, 23:24:41 »
pa tak sam i ja mislio, i to sam objasnio liku koji mi je to radio, i on kaže da je ishonovan al kao da se ti cik cak tragovi od honovanja ne vide jako jer koristio ulje, ili tako nešto prilikom honanja pa nisu ostali jaki tragovi (nisam ga skroz skonto nisam ga baš slušo :))

ma odneti ću ga negdje dalje na honovanje...

http://scooter-center.com/catalog/product_info.php?products_id=11435&cPath=4_28_288_2481
e taj alat na njega sam mislio kad sam govorio za one specijale B, C itd, to ide na bušilicu i ja obično stavim vodobrusni i derem dok ne odu risevi a ukoliko ne staviš papir prave se risevi odnosno honanje i ima neka opruga u koliko negdje teško ide ono se neće okretat
Lebdim u međuprostoru između četvrte i pete dimenzije

Offline hac

• OPREZ na tržnici
  • Tržnica : (-2)
  • maxi forumaš
  • *
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Nova Gradiška
« Odgovori #5 : 28 Siječanj, 2009, 05:53:18 »
gumy ovaj tvoj cilindar nije vidio honanja,lik ti prodaje foru za honanje s uljem.....mislim uvjek se hona sa emulzijom,cilindar ti mora izgledat kao na slici što je alfa stavio

ovaj alat sa SC je onak,priručni.....imam ga ja i brusevi su dosta kratki pa je velika mogučnost da negdje zapneš u kanal i napraviš sranje po cilindru..........za 4T cilindre je OK
The fastest peugeot scooter in Croatia                                                http://www.youtube.com/user/hacTKR

Offline igor.sb

• igoriiinaaa
  • moderator
  • Tržnica : (+16)
  • maxi forumaš
  • Aj si nemoj zamislit... Nisi? OK!
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Moj Skuter: JEDE gorivo
  • MojSetup: VRAG U MOTORU
  • MojSpuh: golly k....
« Odgovori #6 : 29 Siječanj, 2009, 17:02:29 »
to je samo na tokarskom bilo  :sad3:

daj to u brod nosi, da se napravi kako Bog zapovjeda
It is time for the Beast... the MUSTANG...... Coming soon on your screens ...

Offline aprilija top

• Tržnica : (+3)
  • maxi forumaš
  • Moj Skuter: Sr 180
  • Moja Kaciga: Scorpion
  • MojSetup: polinni :)
  • MojSpuh: polini
« Odgovori #7 : 29 Siječanj, 2009, 17:05:10 »
nije do kraja obraden cilindar nisu ga dokrajcili
0981674245

Offline veka84sb

• Tržnica : (+1)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Slavonski Brod
  • Moj Skuter: - bez skutera
  • Moja Kaciga: HJC Phoenix FG-14
  • MojSetup: -
  • MojSpuh: -
« Odgovori #8 : 30 Siječanj, 2009, 09:58:12 »
Ajd neka meni netko objasni zasto honovanje kao postupak zavrsen obrade cilindra?

Koliko mi je do sada receno i sta sam uspio procitati, kao radi se zbog zadrzavanja ulja na stijenci cilindra.

E sada malo razmisljajuci o svim dogadjajima sta se desava u masini kada radi ,znaci utjecaj temperture na ulje i slicno ta teorija tu nailazi na neki otpor....

Pricali mi ljudi na drugom forumu da ce mi motor zaribati ako je cilindar ispoliran? A ja vec cca 7tkm vozim skut sa ispoliranim cilindrom i necete vjerovati cak klipom... Brzina koju mjeri po satu je 97km/h a imao je tada vec 20.000km i malo vise

Sadasnje stanje ,klip i cilindar imaju preko 25.000km (jedno vrijeme sajla nije radila pa neznam koliko tocno ima ..par tisuca vise...) A klip i cilindar jos uvjek tvornicki!!!!.... uz to sve isprobavani su auspusi razni ,prijensi i kratko se vrtio na oko 13.000 odokativno i zvizde mi lezajevi zbog toga pa moram mjenjati.

Na cilindru i klipu nema niti jednog risa, pali iz prve kompresija malo slabija ... inace samo sam karike do sada jednom promjenio.

Znam vrijeme je za generalku al to sada u ovoj prici nije bitno.

« Zadnja izmjena: 30 Siječanj, 2009, 10:50:18 veka84sb »

Offline dhorvat

• forumski cruiser
  • maxi forumaš
  • Moj Skuter: YaAeMrAoHxA
  • MojSetup: serijala sa malim trikovima
  • MojSpuh: serijala
« Odgovori #9 : 30 Siječanj, 2009, 10:09:48 »
Ja isto nisam pohonao cilindar kad sam mijenjao karike na Trophyju na 18 tisuća, ali alfa je reko da drugi puta to ne zaboravim napravit.

Navodno karike nikako nemogu sjest kako treba ako je površina ispolirana. Ali kad je sve na svojem mjestu onda nema problema.

Ja sam nakon zamjene karika malo izgubio kompresije, ali može biti više razloga. Npr.: nisu karike sjele, stari dihtunzi, smeće oko alu dihtunga pa se možda kakav kamenčić uvukao ispod ( :toothy3:), na klipu i glavi je bilo 1mm taloga pa sam to očistio i izgubio kompresiju (manji squish  :toothy11:)...

:dontknow:

A možda je i klipu bilo vrijeme da ga se zamijeni
Base tuning minarellija... u slobodno vreme :zubo:

Offline veka84sb

• maxi forumaš
« Odgovori #10 : 30 Siječanj, 2009, 10:56:10 »
Ja isto nisam pohonao cilindar kad sam mijenjao karike na Trophyju na 18 tisuća, ali alfa je reko da drugi puta to ne zaboravim napravit.
Navodno karike nikako nemogu sjest kako treba ako je površina ispolirana. Ali kad je sve na svojem mjestu onda nema problema.
Ja sam nakon zamjene karika malo izgubio kompresije, ali može biti više razloga. Npr.: nisu karike sjele, stari dihtunzi, smeće oko alu dihtunga pa se možda kakav kamenčić uvukao ispod ( :toothy3:), na klipu i glavi je bilo 1mm taloga pa sam to očistio i izgubio kompresiju (manji squish  :toothy11:)...
 :dontknow:
A možda je i klipu bilo vrijeme da ga se zamijeni

Da izgubis kompresiju jer sklonis onaj talog i sam talog sa cilindra ako ocistis sve ali kroz par tisuca km se pocme stvarati pa opet naraste kompresija...ili trik malo jaca smjesa u pocetku pa nakon kraceg vremena brzo poraste kompresija jer ne sagori sve pa se stvori talog.
Inace celo klipa je po mome iskustvu pozeljno ispolirati jer jako slabo se skuplja talog od izgaranja ma kakav krs od ulja koristili...

A ovo da karike ne mogu sjesti ako se ne pohona  :icon_scratch:?

Offline Pupo

• MS počasni član
  • maxi forumaš
  • Mjesto: ZG/Pž
  • Moj Skuter: Area 51
« Odgovori #11 : 30 Siječanj, 2009, 11:26:05 »

Imam ja taj alat i kao što slow kaže, to je samo priručni alat i dušu dao za 4t za osvejžiti malo stublinu/cilindar, malo skinuti riseve i sl. (naravno na 4t), i uvijek s nekom tekućinom pošpricati da neide na suho. Na 2 te je puno teže raditi s tim jer nesmiješ nigdje zapeti  :toothy12: a i promjer cilindra je jako mali te se dovodi u pitanje koliko dobro taj alat obavlja posao u tako malom promjeru. Ovaj moj čisto sumnjam da bi mogao ugurati u 50kubika :D

Sada staviš taj cilindar i neće biti nekih problema a za sljedeći put kod drugog majstora!

« Zadnja izmjena: 30 Siječanj, 2009, 11:34:17 Area51 »

Offline 3alfa3

• moderator mini
  • maxi forumaš
« Odgovori #12 : 30 Siječanj, 2009, 12:50:20 »
Kako da se karike razrade ako ne struzu o nesto? Upravo zato se hona.
Ukoliko se karika brzo ne prilagodi cilindru, onda ne moze ni dihtati na njega pa je i kompresija (a time i snaga) manja.

Offline hac

• OPREZ na tržnici
  • Tržnica : (-2)
  • maxi forumaš
  • *
  • Mjesto: Nova Gradiška
« Odgovori #13 : 30 Siječanj, 2009, 13:01:32 »
jedan od razloga zašto se honanje se radi je zbog toga što tokarski stroj ne može izvuć savršeno rupu,kad bi gledao pod povečalom vidio bi da poslije tokarskog ostaje trag noža kao na gramafonskoj ploči .honanjem se to popravi a uzput ostanu savršeni dijagonalni kanali koji če zadržavat ulje na stijenci cilindra
The fastest peugeot scooter in Croatia                                                http://www.youtube.com/user/hacTKR

Offline veka84sb

• maxi forumaš
« Odgovori #14 : 30 Siječanj, 2009, 18:54:19 »
jedan od razloga zašto se honanje se radi je zbog toga što tokarski stroj ne može izvuć savršeno rupu,kad bi gledao pod povečalom vidio bi da poslije tokarskog ostaje trag noža kao na gramafonskoj ploči .honanjem se to popravi a uzput ostanu savršeni dijagonalni kanali koji če zadržavat ulje na stijenci cilindra

Ovo prvo sto kazes da ispravi tragove noza to kuzim ali to moze i neki drugi postupak a sto se tice zadrzavanja ulja ,e to mi malo nije jasno jer prilikom rada masine ulje izgara isto sa benzinom u cijelom prostoru gdje prolazi klip i svakim pomakom tj ciklusom ulje ponovo zavrsi na stjenci. Prilikom rada na radnoj temperaturi ulje izgara zajedno sa benzinom i cini masni fil po cijelom cilindru i auspuhu koji se svakim ciklusom ponavlja tako da opet ima ulja na cilindru dovoljno a ovo zadrzavanje sa uzorkom od honanja ,zar to ne pokupe karike na svom putu? :dontknow:

Sto se tice formiranja karika ,to ide punooo sporije na poliranom cilindru ,ali samim time i vijek trajanja karika ocekivano treba biti duzi jer se manje ostecuju o stijenku cilindra. Zato i treba puno vise vremena da snaga krene rasti tj da se masina razradi ,da sve sjedne.

Offline veka84sb

• maxi forumaš
« Odgovori #15 : 30 Siječanj, 2009, 19:03:01 »
Ukoliko se karika brzo ne prilagodi cilindru, onda ne moze ni dihtati na njega pa je i kompresija (a time i snaga) manja.

Karike struzu o cilindar ali potrebno je puno duze vrijeme da se formiraju, sto se snage tice raste sa vremenom.

Offline 3alfa3

• moderator mini
  • maxi forumaš
« Odgovori #16 : 30 Siječanj, 2009, 19:07:15 »

Karike struzu o cilindar ali potrebno je puno duze vrijeme da se formiraju, sto se snage tice raste sa vremenom.

Karike se trebaju razradit sto prije. Samo ce tako kompresija biti max. moguca.

Pogledaj na sto lici klip koji je sa novim karikama bio u honanom cilindru, a kako onaj koji nije. Ovaj drugi je cijeli smedji (ispod razine karika, pa cak i bolcne) dok ovaj prvi nije. Barem ako je sve jos u tolerancijama.

Takodjer, greska je koristiti ultra kvalitetno ulje kod razrade i to jos u ogromnim kolicinama jer to samo produljuje razradu koja onda nije najkvalitetnija moguca.

Sto se tice formiranja karika ,to ide punooo sporije na poliranom cilindru ,ali samim time i vijek trajanja karika ocekivano treba biti duzi jer se manje ostecuju o stijenku cilindra. Zato i treba puno vise vremena da snaga krene rasti tj da se masina razradi ,da sve sjedne.

Karike su tvrdje od cilindra. Zato se honanje i treba obnavljati (na gus cilindrima) jer karike zaglade cilindar iznutra (u najvecoj mjeri). I to je dobro, jer onda sve dihta i kompresija je odlicna.

Zato cak nije dobro niti svlaciti cilindar sa klipa jer karike vise nece sjesti identicno kao prije i (teoretski) ce kompresija biti slabija. To se u praksi ipak najcesce ne osjeti
« Zadnja izmjena: 30 Siječanj, 2009, 19:11:58 3alfa3 »

Offline Drnda

• WANTED
  • moderator
  • Tržnica : (+8)
  • maxi forumaš
  • 095 911 3440
  • Mjesto: Opuzen
  • Moj Skuter: Sr 70 R, KTM 625 SMC
  • Moja Kaciga: Held,Nolan
  • MojSetup: Polini sport, polini hi speed
  • MojSpuh: Mhr replica
« Odgovori #17 : 30 Siječanj, 2009, 19:16:01 »
znaci honuje se tako da karike ispadaju malo sire od cilindra, a posto su karike meksi materijal, one se oblikuju po rezovima od honanja tako da se u potpunosti izjednace sa crtama od honanja i onda ispada u potpunosti sve zatvoreno dok kod tokarske same obrade nema 100 postotne ravnine i onda ce imati uvijek negdje malo lufta..
Uvijek vozi samo onolko koliko ti uvlačenje fuzera dopušta

Offline 3alfa3

• moderator mini
  • maxi forumaš
« Odgovori #18 : 30 Siječanj, 2009, 19:18:21 »
karike su tvrdje od cilindra i ne mogu biti vece od cilindra jer imaju svoj zazor koji ima propisanu toleranciju (od 0.2 do 0,8mm najcesce)

Offline Drnda

• WANTED
  • moderator
  • Tržnica : (+8)
  • maxi forumaš
  • 095 911 3440
  • Mjesto: Opuzen
  • Moj Skuter: Sr 70 R, KTM 625 SMC
  • Moja Kaciga: Held,Nolan
  • MojSetup: Polini sport, polini hi speed
  • MojSpuh: Mhr replica
« Odgovori #19 : 30 Siječanj, 2009, 19:33:12 »
karike su tvrdje od cilindra i ne mogu biti vece od cilindra jer imaju svoj zazor koji ima propisanu toleranciju (od 0.2 do 0,8mm najcesce)
za karike sam krivo se izrazio, one kada se stave lagano bi trebale viditi izvan klipa, e to sto viri kada ih cilindar stisne oblikuje se prema risevima od honanja,a kako onda karike ako su tvrdje ne oblikuju cilindar a ne cilindar njih?  :dontknow:
Uvijek vozi samo onolko koliko ti uvlačenje fuzera dopušta