imate baotiane i razne tvornice, namjena njihova je jasna.. ali ima i drugih novih imena koji nisu ni losi
u prvom redu mislim na u HR vec dokazani cfmoto i keeway ..daleko od toga da su savrseni.. , ali ima ih i vrijede svake kune kupcima koji su ih uzeli.. i cini se da opstaju i ne mjenjaju kozu svake godine nego se bore...
da li je to dobro.. pa i je..
do kad ce to tako.. a cini mi se da je tek pocelo
Dobro je za krajnje kupce, da se borba zaostrava. Ali, keeway je najbolji primjer kako kineska roba nije i jeftina. Keeway kosta kao i Piaggio ZIP, Kymco Agility, Vitality ili ZX, kao i SYM JET. A ipak je kvalitetom jos uvijek daleko iza, i zato je pao na ljestvici prodaje.
Uvijek kazem - kinezi ce sigurno kvalitetom dostici ostale. Ali, onda to vise nece kostati 4k kn, vec puno vise. Vec sad imas firme, kao Keewaya ili Generica, koje ulazu u R&D (sto je nasjkuplje), ali one su cijenom daleko iznad ostalih kineza. Za sada kvalitetom bas ni nisu, ali hoce sigurno. Tko od kineskih firmi prezivi taj korak, od srot proizvodjaca jeftinog smeca do respektabilnog proizvodjaca srednje klase, napravit ce posao. Ostali ce ostati sto su i sada, srot proizvodjaci.
Iako, trend je takav da se kinezi sve rjedje samostalno pojavljuju u evropi. Najbolji su primjeri za to Garelli, Benelli, Peugeot, Rieju i jos par evropskih proizvodjaca (ne mogu se sjetiti sad svih) koji su klasicne baotian-look-a-like kineze izlagali u Koelnu i Milanu sa svojim naljepnicama. Ti kinezi vise nisu ni jeftini, a jos su uvijek smece. Peugeot ce navodno onaj 10' skuter (popularni Baotian kako ga mi zovemo) prodavati po 7.000kn! Gimme a break
Prije par godina sam razgovarao sa par kineskih proizvodjaca, svi su odreda imali klonove Kymco skutera (Baotian = Kymco Filly iz 1996), i kad sam ih pitao pa zasto ne naprave nesto svoje, nego svi stancaju iste stvari, odgovor je bio da je R&D najskuplji dio posla, da to tek strasno jaki proizvodjaci mogu imati.
Za kraj, zanimljiva usporedba, rezultati baotiana u zadnje 3 godine na trzistu, u glavnim gradovima, koji imaju najzahtjevniju publiku:
GRAD 2006 2005 2004
PULA 139 174 28
RIJEKA 118 265 47
ZADAR 172 212 79
SPLIT 316 488 118
ZAGREB 861 1028 276
DUBROVNIK 83 212 27
Eto, vidljivo je da je tu na djelu klasicna prevara, i da ljudi vrlo brzo raskrinkaju lose stvari. Naravno, Baotian je ove godine prodao gotovo identican broj motora kao i lani ukupno na trzistu, ali to je samo zato jer su usli u neke gradove u kojima do sada nisu prodavali muda pod bubrege
Slicna je prica i sa svim ostalim kinezima.