ja vas s kompjuterima ama baš ništa ne kužim
Dakle;
Gladiator nas obaviještava da je u tvrtki IBM mapravljen do sada najbrži (najsnažniji, najmoćniji, najpotentniji) mikroprocesor od kem. elemenata silicija i germanija. Takt je frekvencija kojom mikroprocesor radi, dakle, propušta podatke (što brže to više). 500 Gigaherca = pet stotina milijardi titraja u sekundi (to je taktm odnosno frekvencija, odnosno: toliko impulsnih podataka procesor moze propustiti /oobraditi u sekundi. (1 Teraherc = 1000 Gigaherca)
Zašto hlađenje (što nema direktne veze s kompjutorima)?
Svaku tvar čine atomi povezani u molekule. u slučaju krutina, struktura je postojana i atomi međusobno zauzimaju točno određen položaj. no jezgre atoma titra velikom brzinom oko svog središnjeg polpžaja (dakle i cijeli atom) to intenzivnije što je tempertura veća... to sve jače titranje izazvano toplinskom energijom zaslužno je i za dovođenje pojedinih tvari u razna agregatna stanja jer uslijed navedenog titranja veze među atomima/molekulama slabe pa krutine prelaze u kapljevine. Temperatura na kojoj atomi ne titraju na opisani način, naime ne titraju uopće, jednaka je za sve tvari naziva se apsolutnom nulom = - 273,16 Celzija = ' Lelvina (K). Pri toj temperaturi (koja u praksi nije ostvariva kao i bilo koji ekstrem - razmisli zašto) u tvatima nema električnog otpora pa one poprimaju svojstvo tzv. supravodljivosti. Pri temperaturama bliskim 0,0 K raznim se materijalima različito poboljšava el. vodljivost. Eto, SiGe je dooobar!
Sad valjda kapiraš zašto hladjenje - zbog bolje vodljivosti! Zato i niži takt na sobnoj... za sada. Na kraju, cijena izrade ograničava primjenu... vele u IBM-u...
To svojim riječima ponavlja i spamer 1van poput papige!
ja kažem da smatram da će i takvi čipovi kad tad ući u primjenu... napredna tehnologija, veće serija, niža cijena.
šala: tajna je u tuningu je viseslojna... hladjenje cipa je stanovit tuning, no mislio sam i na tuniranje kompjutora...
Eto, ako nisi plavuša, možda i skužiš... nadam se da ti je barem malo žao sto si odmarkal pol škole i školovanja...