Kad sam kupovao maxi skuter užasno sam razbijao glavu što i kako kupiti
. Prvi izbor mi je definitivno bila Gilera Nexus (tada još 250, kasnije 300) zatim Piaggio Beverly, no na kraju ispostavilo se da mi je najpovoljnija, tj. Imao sam najbolje uvjete za ju kupiti bila Yamaha (X-city 250)
. U kupnji su mi poprilično pomogli savjeti s ovog foruma na čemu sam beskrajno zahvalan
U isto vrijeme frend je kupio Beverly Tourer 250 i tako smo zajedno napravili par vožnjica amte-tamte po Istri pa evo jedne usporedbe potpuno amaterske i bez ikakvog znanstvenog temelja, bazirane čisto na mojoj procjeni. Možda pomogne nekome tko se dvoumi baš između ova dva skutera.
Beverly ima manji sic, kotače i vjetrobran od X-citya, i zato je možda malo neudobniji ali ne toliko da bi predstavljalo neku značajnu razliku. Zbog dizajna Beverly ima puno bolju zaštitu za noge, što je u ovim hladnim danima itekako dobrodošlo. Na x cityu poprilično dere po nogama posebice na otvorenijoj cesti (ipsilon, budući da u Istri nemamo autoput.) No to se lako da riješiti kupnjom motorističkih hlača.
Krajnja brzina oba skutera je tu negdje oko 130 km ovisno o uvjetima, s time da Beverly puno lakše i bezbolnije ubada đire, izvinite ulazi u zavoje. Na X-cityu se treba poprilično nagnuti što iako čini vožnju zabavnijom čini ga prilično sporijim kroz zavoje. Na ravnici prednost je na strani Yamahe jer malo radosnije reagira kada se odvrne ručica gasa.
Što se kvalitete izrade tiče moj glas ide Piaggiu jer čini mi se da su si ipak dali malo više truda oko pretinaca! Mjesta ispod sica ni kod jednog nema baš previše ali i tu mala prednost ide Beverlyu
X city je nešto niži ali i duži od Beverlya što predstavlja lagani problen kod parkiranja na "kratkim" površinama.
Sve u svemu razlike su vrlo sitne i oba skutera su sigurno dobro rješenje za nekoga tko preferira više ležerniju vožnju.
Bod za X city je sigurno što će model za 2009. imati podesiv vizir i već ugrađen nosač za kofer što moj (model 2008.) nema.
Vjerojatno će kod mnogih ključni faktor biti cijena u čemu je čini mi se Beverly ipak nešto povoljniji.
Pa iako ispada da pomalo navijam za Beverly činjenica je da je frendu motor nakon 500 km bio tri tjedna na servisu i da ga nisu nikako mogli popraviti, no to je sad riješeno i kažu da je to izoliran slučaj.
Eto nadam se da sam barem malo uspio pomoči nekome budućem vlasniku jednog od ova dva sigurno jako dobra skutera.