Tehnički kutak > Skuter projekti

Projekkt Kimmi - Kymco Yup 50

<< < (4/7) > >>

Dee:
E ovo je bitan zahvat.

Znaci opet obrada variomata, al ovaj put sam obradio originalni Kymco variomat koji je radio vec u startu dobro, za razliku od Baotianovog. Kad rolice dodu do kraja hoda bolcen ostaje virit vani jos nekih 2mm. (edit: Pardon, SYM variomat, al je identican Kymcovom i rade jednako, testirao sam obadva pri identicnom setupu.)

Prvo sam brusilicom skinuo sto vise materijala da mi kasnije bude brze kad budem radio finijim tehnikama.

Nakon toga sam se sluzio malim turpijicama i konverzijom na tracnu slajfericu za brusilicu, koju sam dobrim dijelom upravo i nabavio bas za ovaj zahvat, a i opcenito je to jako koristan alat. Hvala braći Kinezima i Aliexpresu. Brusilica ima potenciometar tako da sam radio pri malim okretajima. 11k rpm bi bilo puno previse.

I nakon finalne obrade to je ispalo ovako

Sa rezultatima sam bio odusevljen! E sad, to je bilo prije dosta vremena, i ne sjecam se tocnih detalja oko brojeva, ali otprilike, prije ove obrade vario je dolazio do kraja hoda na nekih 68-70kmh, ili mozda 72, nisam siguran, i onda bi jos podizanjem okretaja dosao do nekih 75kmh, al je ti bilo satravanje masine i nije mu odgovaralo. Sa ovom obradom sam ostizao oko 78kmh, bez ulazenja u over-rev i dizanja okretaja.
Kasnije sam ugradio i kit cilindar od 47mm, tako da kad je masina imala dovoljno snage za razvrtavanje i iskoristavanje prijenosa, pokazalo se da vario dolazi do kraja hoda tek pri 90ak kmh.

Dee:
I konacno, najbitniji dio price, kit cilindar.
Zbilja sam imao namjeru metnit Malossi, al jednostavno kostaju retardiranu kolicinu novaca, tako da sam za cijenu Malossija iz Poljske narucio veliku kutiju svega i svacega.

Power Force kit, koji sam odma u startu imao na radnom stolu jedno dva dana. Nisam radio neko ozbiljnije friziranje vec samo zavrsnu obradu. Kao prvo, straznji transferi su imali "kukice" sa sreane do boosta, tako da mislim da bi se tu stvarale razne turbulencije i bilo bi dosta lose, a imam fin komad alata zvani Biax pod 90, tako da sam usa unutra i to ispravio i spojio sa kosuljicom, i pritom korigirao sve visine kanala da budu ujednacene i popravio njokice od loseg lijeva. Ovaj kit sam je kostao nekih 40ak eura, pa sam bio spreman malo zakockat. Na prijelazu iz bloka u transfere sam poravnao skaline, opet da ne stvaraju nepotrebne turbulencije. Boost je takoder imao kukicu, pa nije gadao prema gore nego preko klipa. To sam poravnao, a s time sam ujedno i podigao boost, sta mislim zapravo da je i dobro. Sad je nesto visociji od transfera, tako da bolje radi sve svoje poslove za koje je zaduzen.
Naravno, ravnanje njokica u ispuhu i poliranje.

Nakon obrade to izgleda ovako, slike prije obrade nemam, a i jako se tesko to vidi na slikama.

https://youtu.be/3BnVf2dd_3U?si=EWFaGGQrPbhvfD5C

Sa performansama sam bio prezadovoljan. Potrosnja mi je zapravo cak PALA za nekih 0.3L a skuter je postao pravo pravcato vozilo koje vlada cestom u gustim i brdovitim uvjetima. Maximala je bila nekih 92-95, cak i 100 sa vjetrom u leda.

Prvi dan mi je bio nakratko zacvikao jednom dvaput. Nakon podizanja igle vise nije bilo problema. Diznu nisam mijenjao mada se to inace radi, boja svjecice je bila dobra.

Klip u GMT je dosta od ruba cilindra, cime i nisam bas odusevljen, to bi valjalo potokarit. Glava bas i nema zubic nego je squish odmah do ruba, al svejedno je squish predebel. Ne sjecam se tocno, al mislim da je squish clearance bio oko 1.5mm, mozda cak 1.6, a volio bi da je oko 1.1.

To cu korigirat mozda nekad ubuduce, ovako je radilo ok, ne detonra i ponasa se vrhunski.

Biax pod 90 koji sam uz dosta improvizacije uspio spojit na gravirku. Sajla je drugacija od njezine originalne, pa sam oko toga potrosio sigurno par dana dok sam uspio prihvate uskladit.

Dee:

Ovaj kufer mi je jedna od najboljih stvari sto sam kupio u zivotu IKAD!! Ne samo u vezi motora nego opcenito! Oooogroman gepek, sva spiza mi stane unutra, oprema, kaciga, alat, ma svetinja.

Par novih lipih retrovizora, s kojima ne izgledam ko kreten, i koji se ne mrdaju u voznji.

I kitić  :)  :)  :)

Jos je tu bilo nesto ulja, vjetronepropusne marame za oko vrata, nekih sitnica za Tomos projekt i tako.

Dee:
Bilo je kasnije i još šarafanja i mojih šenanigansa, tripovanja, limit testinga, jednom sam ostao i nasukan, al o tome cu pisat nekad drugi put, ne da mi se vise.
Evo par slika u novom stanju sa predivnim pogledom iznad Cavtata, vidi se i Dubrovnik, a pocastio sam se i finom novom kacigom sa vizirom, bas  se osjecam classy hehehehe

Obožavam ovaj motorić.
Uradio sam s njime 5300km u sezoni 2023.

Dee:
Pisat cu kasnije o daljnjim radovima, al zasad evo nesto sto radim trenutno za njega.

Karb je kineska kopija Tillotsona HL384 sto ide na Stihl 070 i 090.
Promjer Venturija 20.8mm, grlo do filtera 28mm a do masine 25.4mm.
Prirubnica do bloka je skoro gotova, trebalo bi vozit ubrzo.
Airbox univerzalni za karting sa prihvatom 48mm za koji sam napravio basic flanđu od 2mm lime i komada rame od Baotiana sa kojeg sam vec skidao djelove za ovaj projekt..

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju