Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: S vodenog na zracno mozel?  (Posjeta: 1735 )

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline speedfightGas17

• Tržnica : (0)
  • forumski pješak
  • *
  • YearsYears
  • Moj Skuter: Peugeot Speedfight 2
S vodenog na zracno mozel?
« : 20 Kolovoz, 2022, 01:39:27 »
Planiram prebacit speedfight 2 sa vodenog na zracno jel samo uzmem klip cilindar ventilator i plastike il moram jos nesto ne moram dirat blok samo maknem cilindar klip od vodenog ubacim od zracnog i ceraj

Offline aprilija top

• Tržnica : (+3)
  • maxi forumaš
  • Spol: Muški
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Moj Skuter: Sr 180
  • Moja Kaciga: Scorpion
  • MojSetup: polinni :)
  • MojSpuh: polini
Odg: S vodenog na zracno mozel?
« Odgovori #1 : 20 Kolovoz, 2022, 09:28:30 »
samo prebacis to kaj si napiso
0981674245

Offline Poggiali

• Tržnica : (+1)
  • maxi forumaš
  • Aprilia Sportcity 250
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Zagorje
  • Moj Skuter: Piaggio Beverly 400
  • Moja Kaciga: je u vreci
« Odgovori #2 : 20 Kolovoz, 2022, 09:28:40 »
trebas i getribu od zracnog jer je 23% razlike i preslabo je zracno za duzu... ne znam jos jel treba prestelat karb

Offline 3alfa3

• moderator mini
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: ZG
« Odgovori #3 : 20 Kolovoz, 2022, 11:24:24 »
trebas i getribu od zracnog jer je 23% razlike i preslabo je zracno za duzu... ne znam jos jel treba prestelat karb

Dugo sam van skutera (12-13 godina), dosta toga i zaboravio, ali, nesto mi je uvijek bilo nejasno (ili barem ne jasno do kraja) u vezi getribe i CVT prijenosa.
Zar nebi CVT prijenos trebao regulirat prijenosni omjer bez obzira na getribu dokle god je kuplung cvrsto spojen sa zvonom? Jasno mi je da 500% dulja getriba ne moze funkcionirat, ali, nikad nisam shvatio jasnu definiciju zasto je tome tako cak i teoretski (ponavljam: dokle god je kuplung spojen sa zvonom i vrte se istom brzinom, bez proklizavanja kuplunga).

Btw, vozio sam skuter i sa serijskom i 2 produzene getribe (13 i 27% - zaboravio vec, al otprilike) i da, sa serijskom bio najzadovoljniji jer je krajnja bila pristojna (slabiji midrace), a start najbolji (za start me ne cudi: kuplung je krace proklizavao i masina bila prije u powerbandu). Ali, zasto sam osjecao da su medjuubrzanja losija sa produljenim getribama (ne bitno, ali sam osjetio) kad variomatski prijenos to treba regulirat mijenjajuci prijenosni omjer - pretpostavka je naravno da je variomat bio dobro postelan, a u mom slucaju je bio i kroz ubrzanje sam uvijek imao okretaje koje trebam imat za max performanse)?

Da pojednostavnim pitanje: zasto skuter ide losije u medjuubrzanju sa duljom getribom ako variomat radi svoj posao optimalno (drzi okretaje mashine u okretajima koji su optimalni za ubrzanje)? Jedino sto bi s duljom getribom ocekivao da CVT ne moze izgurat remen do kraja u max prijenosni omjer sto je logicno, ali, zasto se i prije toga osjeti da performasne trpe sa duljom getribom?

Nekako mi pada na pamet da je ucinkovitije ako remen mijenja omjer u vecoj mjeri, iskoristis vecu promjenu prijenosnog omjera (zapravo, veci "hod" remena po polutkama) kako se brzina povecava, sa duljom getribom je promjena remena u CVT prijenosu manja ako je getriba dulja pri ubrzavanju, ali svejedno, zasto se to desava?  Jel to razog da je idealna getriba ona koja ce dovest do max prijenosnog omjera CVT-a, a da ne dodje do povecanja broja okretaja kad CVT dodje u najdulji prijenos i vise prakticki nema kuda )prestaje biti CVT i postaje fiksni)?
« Zadnja izmjena: 20 Kolovoz, 2022, 11:42:36 3alfa3 »

Offline Poggiali

• maxi forumaš
  • Aprilia Sportcity 250
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Zagorje
  • Moj Skuter: Piaggio Beverly 400
  • Moja Kaciga: je u vreci
« Odgovori #4 : 20 Kolovoz, 2022, 12:41:18 »
tolko sam pospan da ne mogu procitat tvoj post sa razumijevanjem xD

probao sam minu sa duzom gebom i nije bilo dobro za brda... a peza je jos slabiji i jos 15% duza geba, necu ni razmisljat.. mozda sa nekim ultra lakim vozacem i dosta laksim rolama bi se dalo nesto iskemijat, cak bi mozda vise trebalo klizit kvacilo da bi to radilo :/

edt:
peza ima razlicite bolcne za lc i ac (duzina je razlika) i shodno tome razlicite zupcanike kurble...

Offline balki

• Tržnica : (+7)
  • maxi forumaš
  • idemo dalje...
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Zg
  • Moj Skuter: Sportcity X50ie; X=3
  • Moja Kaciga: Nolan N80.8
  • MojSetup: Nadasve funkcionalna nakupina djelova
  • MojSpuh: Akrap
« Odgovori #5 : 20 Kolovoz, 2022, 14:07:51 »
Ja bi to usporedio sa primjerom da ti nije isto dignut uteg od jednog kg na visinu jednog metra u 1 sekundi koji je na kraju štapa od 1m i štapa koji je 1.25m.
Ruka ti je iste snage u oba slučaja ali ako je poluga dulja realno moraš uložiti veću snagu da bi ostvario taj rad. Ili ako raspolažeš istom snagom produljit će se vrijeme.
Stvarni život je iluzija izazvana odmakom od tastature

Offline Corector

• Tržnica : (+8)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
« Odgovori #6 : 20 Kolovoz, 2022, 14:20:21 »
Kraca getriba donosi brzu reakciju. Zbog te reakcije se mogu dobiti bolje performanse nakratko u nizem spktru brzine, ali duza ppbjedjuje. Testirao sam na testnoj dionici od nekih 250m. Ali meni su uvijek duze getribe draze jer sam biljezio bolje performanse. I sad imam 7% na 50ccm. Tu me start u sumi zna zezat, jer je to 50ccm.
« Zadnja izmjena: 20 Kolovoz, 2022, 14:22:16 Corector »
>Od kolijevke do groba, najljepse je vjecno tripersko doba!<

Offline dario007

• moderator
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Zagreb
  • Moj Skuter: Nrg 180,2x SP180
  • Moja Kaciga: X-lite x661
  • MojSetup: OEM+
  • MojSpuh: Pia-SM06,Jollymoto
« Odgovori #7 : 20 Kolovoz, 2022, 15:25:19 »
Zanimljiva pitanja...

Balkijev zakljucak je tocan,veci gubitak je sa duzom getribom,odnosno treba uloziti vise snage da bi duzu getribu poterao.
Iako se nebi slozio sa teorijom da se duzom getribom gubi međuubrzanje.Ja sam uvijek sa duzom getribom dobio vise momenta i bolji osjecaj da se ta snaga prenosi na cestu.Pogotovo na jacim setupima,gdje sam sa serijskom getribom uvijek imao zivost i navrtavanje,ali osjecaja kao da vrti u prazno.Slicno kao kad su rolice prelagane.
Istina je da se dobije duze proklizavanje kvacila i nesto losiji start,ali se dobije međuubrzanje,pogotovo na visim brzinama i dobije se krajnja pod uvjetom da se pogodi omjer koji nece biti predug,a opet dovoljno dug da na krajnjoj bude u idealnim okretajima,tj nejde u prevrtavanje gdje snage vise nema.

Ja sam dosta vremena ulozio na to stelanje i proucavanje te pogodio omjer koje ce biti idealan za moju tezinu i snagu agregata koji sam imao.Znaju decki koji su probali i pratili kako je DR.evo u kombinaciji sa 21% duzom getribom i nardom isao.Krajnja je bila 122gpsa svakodnevno,a najbrze zabiljezeno je bilo 126gps-a.U prevrtavanje je kretao tocno na 122 gpsa.Zanimljivo je kad je Corector sjeo gore i probavao sa skuterom koji je bio postelan za mene nije ostvario preko 115gpsa,a tezi je tada bio 20-25kg,sto znaci da je za njega predug prijenosni omjer bio i nije bilo snage da njegovu kilazu tako potera.

Ne vozi brže nego što tvoj andeo čuvar može letjeti!!!

Offline speedfightGas17

• forumski pješak
  • *
  • YearsYears
« Odgovori #8 : 20 Kolovoz, 2022, 16:01:04 »
Mene samo zanima mozel to znaci dal moze se stavit ac cilindar na lc blok naravno stavio bi 70ccm

Offline zvonkec92

• GY6 doctor <3 ---> Forumski strugar &
  • moderator
  • Tržnica : (+26)
  • maxi forumaš
  • B( . )( . )BIES MAKE ME SMILE
    • zvonkec_92
  • Moj Skuter: Aprilia Rally
  • Moja Kaciga: Vemar, IXS
  • MojSetup: imam ih više
  • MojSpuh: sporcki auspuh imam
« Odgovori #9 : 20 Kolovoz, 2022, 17:46:27 »
Ja mislim da getriba jako ovisi o snazi masine, na prejakom setupu serijska nevalja, na serijali preduga nevalja i s tim se treba igrat dok svako za sebe ne pogodi najbolji omjer produzenja. Meni na base 70cc 16% pase savrseno, start je koma ubrzanje nebi rekao da je losije a ono najbolje od svega je kaj ide brze sa istim otvorom gasa tj putna brzina na otvorenoj cesti je veca
Ako se nešto sfuša pa drži i traje ko tvorničko ili bolje onda se takvo fušanje zove tuning.  :kinez:

"Neke se stvari mogu kupit novcem, sve ostalo se nađe u šteku"

Offline speedfightGas17

• forumski pješak
  • *
  • YearsYears
« Odgovori #10 : 20 Kolovoz, 2022, 18:52:04 »
De skratite to malo moj ima exstra start za vodeno al mi je puna kapa mjesa mi vodu i ulje gubi kompresiju a nema u bosni dihtunga dve sam pretrazio sve stranice pik sve mehanicare GLAVNO PITANJE HOCEL IC BOLJE SA 70CCM KITOM ZRACNO I SA BLOKOM I GETRIBOM OD VODENOG i mozel se to prebacit

Offline Vragolasti Denis

• forumski skejter
  • **
  • Banned!
  • YearsYearsYears
  • Moj Skuter: Peugeot Jet force
« Odgovori #11 : 20 Kolovoz, 2022, 20:31:28 »
De skratite to malo moj ima exstra start za vodeno al mi je puna kapa mjesa mi vodu i ulje gubi kompresiju a nema u bosni dihtunga dve sam pretrazio sve stranice pik sve mehanicare GLAVNO PITANJE HOCEL IC BOLJE SA 70CCM KITOM ZRACNO I SA BLOKOM I GETRIBOM OD VODENOG i mozel se to prebacit
Hoce 70 zracno je jace od 50 vodenoga. Kupi samo kvalitetan kit i treba ti veci fergazer.

Offline balki

• Tržnica : (+7)
  • maxi forumaš
  • idemo dalje...
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Zg
  • Moj Skuter: Sportcity X50ie; X=3
  • Moja Kaciga: Nolan N80.8
  • MojSetup: Nadasve funkcionalna nakupina djelova
  • MojSpuh: Akrap
« Odgovori #12 : 21 Kolovoz, 2022, 00:00:12 »
Na forumu ti je tako ako nemaš volje pretražiti stare teme a pitaš isto  :headbang:
Na prvu sam našao ovo a ako zagrebeš dublje garant ima još toga:

http://forum.mojskuter.com/index.php/topic,88566.0.html
Stvarni život je iluzija izazvana odmakom od tastature

Offline BOXER4c.

• forumski skejter
  • **
  • YearsYearsYears
  • Moj Skuter: Peugeot sf2 X RACE
  • MojSetup: STD
  • MojSpuh: LeoVince TT
« Odgovori #13 : 21 Kolovoz, 2022, 21:02:22 »
Ja sam svoga prebacio sa vodenog na zracno i iskreno nisam primijetio bas nikakvu razliku motor se ponasa isto  i sta  je najbolje u cijeloj priči necu morati mjenjat svake sezone one sugave pumpe vode  i dok vozim gledati  svako toliko u kazaljku od temperature :toothy9:

Offline Corector

• Tržnica : (+8)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
« Odgovori #14 : 21 Kolovoz, 2022, 22:52:30 »
Bas kad sam imao tu Pezu zracno hladjenje, i stavio vodeno. Primjetio sam veliki rast snage. A kad sam getribu stavio, onda sam dobio jos i 20kmh.
>Od kolijevke do groba, najljepse je vjecno tripersko doba!<

Offline Mlos55

• forumski skejter
  • **
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Moja Kaciga: BOX(HJC) BX-1
« Odgovori #15 : 22 Kolovoz, 2022, 00:13:59 »
De skratite to malo moj ima exstra start za vodeno al mi je puna kapa mjesa mi vodu i ulje gubi kompresiju a nema u bosni dihtunga dve sam pretrazio sve stranice pik sve mehanicare
Cuj nema dihtunga, idi u Pezo Verano Banjaluka i nacices sve sto ti treba, ako nemaju trenutno naruce ti i sacekas dok dodje, bar znas da stavljas original

Offline gavranpero

• maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Banjaluka
  • Moj Skuter: Aprilia SR50 Morini
  • Moja Kaciga: Jiekai
  • MojSetup: Malossi multivar
  • MojSpuh: Leo Vince ZX Piaggio ZIP
« Odgovori #16 : 23 Kolovoz, 2022, 17:51:17 »
U pravu si. Ako nema, može se naručiti, a ne samo gledati na OLX ima li.

Offline zvonkec92

• GY6 doctor <3 ---> Forumski strugar &
  • moderator
  • Tržnica : (+26)
  • maxi forumaš
  • B( . )( . )BIES MAKE ME SMILE
    • zvonkec_92
  • Moj Skuter: Aprilia Rally
  • Moja Kaciga: Vemar, IXS
  • MojSetup: imam ih više
  • MojSpuh: sporcki auspuh imam
« Odgovori #17 : 23 Kolovoz, 2022, 19:02:43 »
Jbg kad nemate frizera za ovce kao mi na njuskalu koji ima oglase za sve moguce skutere svijeta do zadnjeg dijela i uvijek su na zimskoj akciji koja nikad ne prestaje 😆
Ako se nešto sfuša pa drži i traje ko tvorničko ili bolje onda se takvo fušanje zove tuning.  :kinez:

"Neke se stvari mogu kupit novcem, sve ostalo se nađe u šteku"