Tehnički kutak > Tehnička pitanja

XMax 125 problemi sa pregrijavanjem

<< < (2/6) > >>

FeZox-team:
Ako je uredno upalio i vozio cini mi se da si stvorio problem koji nema
prije svega poprati jel potrosio sta vode
a i malo je neprakticno ocijenit ulje samo po mjeracu

JogFromYamaha:
Pozdabi na te fore smede  i crno ulje.
Svi 4t motori cade ulje i ulje mora biti smede i crno jako jako brzo u naprotivu znaci da aditivi ne rade posao i ne ispiru masinu kaj u krajnosti izgleda tako da se naljepi uljno blato i uljni ugljen ili ti ga onaj crni mazut.
Samo ulje jako lijepo reagira s vodom i brzo stvara majonezu ili kapucino tako da se brzo skuzi jel ulazi voda ili ne.

Po mome prekontroliraj boju antifriza mora biti proziran bistar i nesmije ga faliti. Isto tako i ulje bolje da brzo pocrni i posmedi barem radi posao, dok nema majoneze nema ni brige.
Defektan dihtung se moze lijepo vidjeti i po mjehuricima u dolaznoj cijevi u casici, ako stalno antifrizom putuju mjehurici to je znak da kompresija probija u rashladni sustav, najbolje se vidi po hladnom startu.
Sve ostalo pozabi i vozi se jer samog sebe zastrasujes.

Vodu mozes vidjeti i na svjecici, nakon dulje voznjeizvadis svijecicu i ona je cista ko nova iako ima par tisuca kilometara, jer antifriz osim sladunjave pare ostavlja i jako jako ciste komponente jer ih na paru cisti.

Wragg:
Jucer nakon 5 kilometara odletila temperatura naglo u crveno i poceo gubiti snagu, tj. na punom gasu jedva do 60kmh dosao. Mislim da je ipak dobila brtva glave i da se rasiri na vecoj temperaturi. Ono sto mi je cudno je da vode u hladnjaku nije falilo i da je bila mlaka, a masina je bila evidentno pregrijana. Termostat otvara (kuhao sam ga a i oba crijeva su vruca), tako da do njega vjerovatno nije. Nemam ideje vise osim da je brtva glave u defektu (baci koji baloncic na cep kad je hladan) ili da je i ova pumpa vode defektna. Narucio sam set za reparaciju pumpe pa cu ovu moju staru prepakovati cisto da iskljucim kvar na ovoj polovnoj kuju sam kupio, a kad se vratim sa godisnjeg cu otvoriti masinu pa cu pregledati sta se tu desava i u kakvom su stanju glava, cilindar i ostale komponente i po potrebi rjesiti sta ne valja. Ovo sam svakako uzeo kao zimski projekt i da ne palim motor ili auto do na posao i u trgovinu.

Wragg:
Vratio se sa godisnjeg i odmah napravio fatalnu gresku: upalio i provozao skuter sa ovom polovnom vodenom pumpom bez da sam provjerio razinu ulja. Kad sam ju rastavio skuzio sam da je cijelo vrijeme pustala vodu u ulje i napravila lijepu kolicinu emulzije. Kad sam ispustio sve vani bilo je oko 4 litra iako u motor staje litar i pol ulja.
Nema veze, koliko vidim nema stete na masini. Narucio sam 5 litara ulja i sredstvo za ispiranje pa cu to sve fino isprati, reparirati pumpu i vidjeti kako se ponasa.
E sad, imam par pitanja za strucnjake (Jog, tebe gledam  :icon_biggrin: ) :
-hoce li biti dovoljno 2x pustiti da masina odradi sa novim uljem i aditivom da ispere emulziju ili moram rastaviti masinu i sve pocistiti?
- kad sam skinuo dojnji veliki cep na karteru primjetio sam da fali metalni filter za ulje i opruga koja ga drzi. Da li smijem ostaviti tako ili da nabavim to?
- ima li potrebe da skidam glavu i mijenjam dihtung? Poprilicno sam siguran da je vodena pumpa uzrok vode u ulju a ne taj dihtung na glavi.

matija84m:
Svasta je ta masina prezivila :icon_thumright:
Pratim daljne radove unistavanja masine ;D

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju