Tehnički kutak > Tehnička pitanja

XMax 125 problemi sa pregrijavanjem

(1/6) > >>

Wragg:
Pozdrav ekipa, treba mi vasa strucna pomoc i savjet :)
Nisam ju jos dovezao u garazu niti bilo sta pogledao, ali se polako pripremam.
Dakle, radi se o Yamahi Xmax 125 iz 2008-me godine. Ima problem da ne pali ventilator kad se zagrije (po rijecima vlasnika).
Ono sto mi za sada pada na pamet je da termostat ne otvara ili da je osigurac crkao ili cak sami ventilator, ali vlasnik kaze da misli da se ventilator na kratko upali kad se igra sa kljucem u bravi, tako da bih to dvoje zadnje iskljucio.
Ima li jos nesto sto bi moglo biti? Gdje se kod nje nalasi temperaturni senzor? Predpostavljam negdje na hladnjaku? Ima li mozda neki standardni kvar kod njih koji bi mogao to uzrokovati?

JogFromYamaha:
A gle moze biti bilosto.
KOd yamahe se sustav hladenja pali preko naredbe ECUa znaci postoji senzor temperature koji javlja kompjutoru kolika je temperatura sustava i on po potrebi pali ventilator. Ako taj senzor ne radi lako se ustanovi jer niti ne prikazuje temperaturu masine na instrument tabli.
Druga opcija koja je cesto previdena je razina antifriza i  odzracenost sustava. Ako nema dovoljno antifriza ili je  sustav pun zraka sustav hladenja ne radi. Termostat koji je ucvikani je moguc izvor problema hladenja ali nije razlog zasto nebi palio ventilator.

Ventilator ti se na njemu pali preko releja, i osiguran je osiguracem tako da i njih pregledaj.
Jos jedna napomena, te masine us jako dobre i robustne ali ako nisu odrzavane sve moze postati problem, ako je umjesto ciste bistre tekucine antifriza blato imas dosta problema koje treba odstraniti.

Wragg:

--- Citat: JogFromYamaha - 30 Lipanj, 2021, 08:39:26 ---A gle moze biti bilosto.
KOd yamahe se sustav hladenja pali preko naredbe ECUa znaci postoji senzor temperature koji javlja kompjutoru kolika je temperatura sustava i on po potrebi pali ventilator. Ako taj senzor ne radi lako se ustanovi jer niti ne prikazuje temperaturu masine na instrument tabli.
Druga opcija koja je cesto previdena je razina antifriza i  odzracenost sustava. Ako nema dovoljno antifriza ili je  sustav pun zraka sustav hladenja ne radi. Termostat koji je ucvikani je moguc izvor problema hladenja ali nije razlog zasto nebi palio ventilator.

Ventilator ti se na njemu pali preko releja, i osiguran je osiguracem tako da i njih pregledaj.
Jos jedna napomena, te masine us jako dobre i robustne ali ako nisu odrzavane sve moze postati problem, ako je umjesto ciste bistre tekucine antifriza blato imas dosta problema koje treba odstraniti.

--- Kraj citata ---

Hvala, provjerit cu to sve. Znas li slucajno gdje se nalazi senzor temperature na Xmaxu?
Termostat mi pada na pamet da ne otvara pa da vruca voda uopce ne dolazi do senzora.

Wragg:
Konacno danas uhvatih vremana da dovezem XMaxa u garazu i da mu se malo posvetim. Kad sam ga upalio, vec nakon 3-4 minute je temperatura otisla iznad polovice i ventilator se upalio, ali temperatura nije padala.
Krivac: vodena pumpa.
Narucio sam drugu polovnu jer jos nikada nisam radio reparaciju vodene pumpe, pa cemo vidjeti hoce li onda biti bolje. Inace, nakon sto vise od pola godine nije paljena, upalila je "na zub" kad sam stavio novu bateriju.

Wragg:
Opet problem...
U stvari ne znam je li problem ili umisljam sad.
Dakle, promijenio pumpu vode i jucer mijenjao ulje. Kad sam ispustio staro ulje ucinilo mi se malo kao rijetko i bilo je izrazito smedje boje i mutno. Nije bilo "majoneze".
Ok, usuo novo ulje i danas da provjerim kad ono na sipki opet ista smedja boja ulja i dosta rijetko i vodenasto, ali opet bez "majoneze". Je li moguce da mi ova vodena pumpa baca vodu u ulje i mora li biti te tzv. "majoneze" ili se moze manifestovati i ovako da ulje bude rijetko?

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju