pozdrav,
Napisat ću malo više teksta, pitanja popraćena slikama pa bih molio ako tko ima malo vremena dati par savjeta.
Ja ću biti ruke, vi budite mozak :-)
HISTORY:
model: LUNA SpeedJet EVO 50 2t
kupljen nov, godine 2010
kilometraža 2152km (dvije tisuće pedeset dva)
namjena: vožnja na posao i trgovinu - par km dnevno
RADOVI:
- nakon 300 km u ovlaštenom servisu skinuta blokada ( ne znam točno što je napravljeno ali čini se samo da je skinut prsten sa varijatora)
- na idućem tehničkom nije prošao zbog prekoračenja brzine pa je isto u ovlaštenom servisu vraćena prije skinuta blokada
- sa jedno 1000 km, a nakon 2 godine počeo je jako dimiti pa sam prerezao cijev od ulja koja vodi u mješalicu, začepio istu i dalje radim mješavinu cca 2% ručno
Negdje 2014 godine skutač je parkiran na otvorenoj terasi i odjavljen, nikakva konzervacija nije rađena.
Nakon 7 godina (ovih dana) stavio sam novi akumulator i za čudo nakon 3-4 min ''verglanja'' upalio. Primjetio sam da nema ispuha na kraju prigušivača nego da piri na sve strane i da mašina ne radi '' živahno''. Skinuo sam prigušivač - cijev kroz sredinu u potpunosti zaštopana vunom. Maknuo sam vunu i sve to vratio nazad. Motor je postao ''živahniji''
Otišao i prošao tehnički - izmjerena brzina na valjcima 48km :-)
I sada slijedi reparacija ( čitaj SEX ) jer fakat ne znam previše od mehanike skutera ( zadnje što sam rastavljao je MZ-250 tamo davne '88 )
CILJ:
Srediti skuter da ne prelazi dozvoljenu brzinu od 45kmh+tolerancija, ali da bude startan i da se ne guši ubrdo.
(sanacija hrđe nije problem)
Skuter je na stolu, alat je spreman i dalje je na vama:
ZAPAŽANJA:
- kada je na nogarima i opičim gas do daske, skuter počinje skakati i kada sjedim na njemu (čitaj 130kg opterečenja)
- treba nove gume + balansiranje
- vidio sam na variomatu da je pukao jedan šaraf:
(to je jedino moglo nastati u ovlaštenom servisu jer nitko drugi nije ništa radio oko toga, koliko znam)
PLAN:
- skinuti sva tvornička prigušenja koja su nastala da bi se zadovoljile EURO norme
- koristiti postojeće dijelove - ne kupovati sportske auspuhe i prenose itd - samo optimizirati postojeće stanje
PITANJA:
- ima li ovaj rezonantni dio ispuha katalizator
- što je ovaj dodatak na ispušnoj grani - spojen je na usisni filtar - treba li to ?
Rolice nisam još skinuo i ne znam koje su jer trenutno nemam udarni odvijač.
čim skinem javim, treba li još što napraviti / pogledati / poslikati ?
-