Tehnički kutak > Tuning skutera

Luna SpeedJet EVO

(1/4) > >>

koshchall:
pozdrav,

Napisat ću malo više teksta, pitanja popraćena slikama pa bih molio ako tko ima malo vremena dati par savjeta.
Ja ću biti ruke, vi budite mozak :-)

HISTORY:
model: LUNA SpeedJet EVO 50 2t
kupljen nov, godine 2010
kilometraža 2152km (dvije tisuće pedeset dva)
namjena: vožnja na posao i trgovinu - par km dnevno
RADOVI:
   - nakon 300 km u ovlaštenom servisu skinuta blokada ( ne znam točno što je napravljeno ali čini se samo da je skinut prsten sa varijatora)
   - na idućem tehničkom nije prošao zbog prekoračenja brzine pa je isto u ovlaštenom servisu vraćena prije skinuta blokada
   - sa jedno 1000 km, a nakon 2 godine počeo je jako dimiti pa sam prerezao cijev od ulja koja vodi u mješalicu, začepio istu i dalje radim mješavinu cca 2% ručno

Negdje 2014 godine skutač je parkiran na otvorenoj terasi i odjavljen, nikakva konzervacija nije rađena.

Nakon 7 godina (ovih dana) stavio sam novi akumulator i za čudo nakon 3-4 min ''verglanja'' upalio. Primjetio sam da nema ispuha na kraju prigušivača nego da piri na sve strane i da mašina ne radi '' živahno''. Skinuo sam prigušivač - cijev kroz sredinu u potpunosti zaštopana vunom. Maknuo sam vunu i sve to vratio nazad. Motor je postao ''živahniji''
Otišao i prošao tehnički - izmjerena brzina na valjcima 48km :-)

I sada slijedi reparacija ( čitaj SEX ) jer fakat ne znam previše od mehanike skutera ( zadnje što sam rastavljao je MZ-250 tamo davne '88 )

CILJ:
Srediti skuter da ne prelazi dozvoljenu brzinu od 45kmh+tolerancija, ali da bude startan i da se ne guši ubrdo.
 (sanacija hrđe nije problem)

Skuter je na stolu, alat je spreman i dalje je na vama:

ZAPAŽANJA:
  - kada je na nogarima i opičim gas do daske, skuter počinje skakati i kada sjedim na njemu (čitaj 130kg opterečenja)
      - treba nove gume + balansiranje
  - vidio sam na variomatu da je pukao jedan šaraf:

(to je jedino moglo nastati u ovlaštenom servisu jer nitko drugi nije ništa radio oko toga, koliko znam)

PLAN:
 - skinuti sva tvornička prigušenja koja su nastala da bi se zadovoljile EURO norme
 - koristiti postojeće dijelove - ne kupovati sportske auspuhe i prenose itd - samo optimizirati postojeće stanje

PITANJA:
 - ima li ovaj rezonantni dio ispuha katalizator
 - što je ovaj dodatak na ispušnoj grani - spojen je na usisni filtar - treba li to ?

Rolice nisam još skinuo i ne znam koje su jer trenutno nemam udarni odvijač.

čim skinem javim, treba li još što napraviti / pogledati / poslikati ?

-

stipe:
Balansiranje ne trebas...

Skakuce na nogarama ali u voznji neces to osjetiti, presporo je to

koshchall:

--- Citat: stipe - 05 Travanj, 2021, 20:42:07 ---Balansiranje ne trebas...

Skakuce na nogarama ali u voznji neces to osjetiti, presporo je to

--- Kraj citata ---

super, thx

luna500rr:
Pozdrav :hello:

Auspuh taj i nije neka sreća, moja topla preporuka je neki polovni od Yamaha/malagutti skutera s Minarelli horizontalnom mašinom, al da je star auspuh 15 ili više godina. Taj auspuh nije rezonantni samo izgleda tako, unutra su pregrade i katalizator, ali geometrijski je jednostavno loš za 2t mašine i nikada skuter sa njim ne vuče kako treba, a troši više. Taj povrat u airbox moš odpiliti i začepiti na obe strane ali nećeš napraviti ništa ni loše ni dobro s tim.

Vijak koji ti nedostaje je s bendixa odnosno kvačila anlassera, nitko to u servisu nije dirao nego je jednostavno normalno u chinarelli mašina da se to samo od sebe odvije i napravi havariju.

Ako si zadovoljan krajnom brzinom stavio bih 4.4-4.8 grama rolice (15x12 je dimenzija), te bi podloškom produžio bolcen variomata da skuter bolje kreće u brijegu. Blokada na 45 bi bila definitivno kombinacija električne blokade i prstena na variomatu, da skuter ne prevrtava kada voziš 45kmh, dosta će više trajati.

Ako si isključio uljnu, izbaci je vani. Skineš plastiku hlađenja preko ventilatora šta ide i odvidaš dva mala imbus vijka što je drže. Na nekim lunama je imbus na nekima križna kacavida ali da se odaviti bez frke.

Ako se ne želiš zezati sa zakonom razumjem, ne znam ni kuda voziš skuter ali mnogo si sigurniji kada nema blokade, na nekim cestama pogotovo. Mene je baš na luni na smrt prestrašilo kada me prestigao šleper s prikolicom, kotač prikolice veličine mog skutera metar od mene, nije me do kraja ni prešao vratio se u traku, za malo sam poginuo. Znaj da se na luni blokada na prekidač rješi s par komponenata i malo žice, pališ je po potrebi kad želiš...

stipe:
Slazem se sa njim, radije ga napravi da ide koliko moze, a staviti el. blokadu pa je paliti po potrebi...

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju