Xmax 300 - 2020 godina, moja tema o mom novom ljubimcu. Ovu prvu objavu ću uvik izmijeniti za nove pridošlice na forumu koji planiraju kupiti Xmax 300 bio nov ili polovan. Drago mi je da se posjetili moju temu, i da će te štošta naučiti o njemu.
Editt - PODACI:Puno ime: 2020 Yamaha 300 I.E 4V E4
Model Yamaha: CZD300-A / BY37
Ime i kod boje: Matt Light Grey Metallic 3 (MLNM3)Naime,
troškovi koji su me prvo dočekali:
- Cijena skutera 44.500 kn - u Pribudić-Borčić SPLIT
- Full osiguranje - 528 kn (Croatia osiguranje)
- Full kasko - 2.248 kn (Croatia osiguranje)
- Probna tablica - 40 kn (jer u Splitu nijedan tehnički nije imao ZD tablice)
- Davanja na tehničkom i tablica - 1.500 kn
- normalna tablica po narudžbi - 300 kn
->
UKUPNO: cca 49.000 knDodatno što planiram ugradit ili je ugrađenoi:
- kufer
49 litara 34B-F84A8-10-00 sa nosačem B74-F48D0-00-00 (Kupljen zamjenski GIVI od 47 litara sa OEM Yamaha nosačem)
-
Pokrivalo B74-F47L0-00-00 - 900 kn (još nije kupljeno)- štitnici za ruke na ručkama - Aliexpress 140 kn - link dole!
- Kappa nešto nešto - 530 kn sa poštarinom, kvalitetniji nosač mobitela (Tvrdi čovjek iz Mah Moto WebShop)
- Aliexpress retrovizori - 700 kn sa carinom i poštarinom
https://a.aliexpress.com/_mOTZEvNPodaci o potrošnji i kilometrima: - Zapremnina rezervara: 12 litara
- Prosječna potrošnja: Potrošnja 2,5 litara na 100 kilometara, a može bit 3 litre ako se vozi do 5.500 okretaja (ovo je najoptimalnija potrošnja). 3,5 do 3,7 je neki prosjek gradske vožnje, a stalno držanje punog gasa je 5 do 5,2 litre na 100 km.
- Najviše kilometara sa rezervoarom: 360 km - ali to je full lagana vožnja bez divljanja
Podaci o cijenama i servisiranju:- Ulje: Yamablue 10w40 4S (1,6 litara)
- Filter ulja: OEM Yamaha
- Ulje prijenosa: Yamalube Scooter Gear OIL (0,2 litara)
-
Izmjena ulja i filtera po servisnom intervalu: 1. Trofej moto Zadar - 446 kuna - ulje i filter ulja - Servis na 1.000 km
2. Motonautika VM Šibenik - 459 kuna - ulje, filter ulja i brtva) - Servis na 5.000 km
3. Motonautika VM Šibenik - 838 kuna - ulje, filter ulja, ulje prijenosa, filter zraka, filter dekla, brtva i rad - servis na 10.000 km
-
Izmjena ulja i filtera kući: 1. ulje i filter - 3.000 km (napravljen)
2. ulje i filter - 7.500 km (napravljen)
3. ulje i filter - 12.500 km (napravljen)
-
Izmjena guma: 1. Zadnja na 6.100 km - 750 kn sa montažom Bridgestone Hoop B2 PRO
2. Prednja na 6.550 km - 850 kn sa montažom Bridgestone Battlax SC2 RAIN
3. Zadnja na 12.500 km - 740 kn sa montažom Bridgestone Hoop B2
Što se tiče skutera ko skutera, lijep je, privlačan, moćan, brz, vuče, ide, nema te gradske gužbe u Splitu, Omišu, Biogradu, Zadru, Novalji koja ga je zaustavila ili gdje se nije mogao probiti... ali sjedalooo neuuudoboonooooooooooooooooooo...
@dacerovs me na to upozoravao nekoliko puta ali sam se doslovno oglušio. Usmjeravao me na duplo UDOBNIJEG Burgmana 400 i skupljeg 15.000 kn, al eto, lako je sad biti general posli bitke, znamo što ćemo drugi put...
Što se tiče sjedala, super je do 30 minuta na skuteru. Do 45 min se osjeća nelagoda, do 60 minuta je poprilično neudobno. Pazite, imam 140 kg i 197 cm sam visok... Sa sjedalom udobno je do 120 minuta, preko se opet osjećaju trnci.
Vozio sam ga kući od Splita za Omiš, pa u komadu od Omiša u Trogir pa na Pag preko Biograda (sa curom) i skuter je išao super i to na pola gasa. Razrada mašine je u tijeku pa nisam stiskao preko 5.500 okretaja, osim tu i tamo gas do kraja da se preteče auto koji smeta.
Skuter stvoren za travel. Na satu kad smo sjeli, bilo je 0 km, a na travel je bilo 0,2 km. napunili smo ga na 1,5km na INA najbližem njima, te smo 40 km prošli po Splitu tražeći tehnički koji ima zadarske tablice za motor... užas. Nisam se odma sjetio probnih... to mi rekla žena na šalteru na 4-tom tehničkom kojeg smo obišli i uredno zaradila 60 kn za kavu hahahha (40 probne, 60 manča) jer mi je to posli drugog postao brutalni stres.
Što se tiče potrošnje, tankan je na 698 km treći put, odnosno prije toga je utankano u njega ravno 23 litre benzina 95-ice, po tome ispada prosječna potrošnja od 3,3 litre pri čemu je putno računalo na xmaxu bilo precizno!!! (sad već na satu ima 800 km) samo da se zna da se ne čudite... po meni, super potrošnja za 1/3 puta nas dvoje magistralom kući, 1/3 skroz lagano međugradski i 1/3 gradska vožnja
Sve u svemu, ja sam zadovoljan skuterom i odmah se primijeti zašto ga skoro svi imaju i svugdje ga vidite. Lijep, brz, probija se kroz grad i gužve, ispod sjedala 2 velike kacige i još torbica stane.. čudo!
Rasvjeta, signalizacija... odma u glavu, Led svitla (kratka) po noći su super, a dugo je smeće, gotovo nema razlike. Blahh.. tribalo bi malo i podignuti svijetla (far?), ne znam jel to uopće moguće a nije mi ni palo napamet pitati ovlaštenoga. U zavoju, svitla ne bacaju dovoljno široko snop, pa se skoro ni ne vidu kutevi...
Da se odmah i to zna,
razrada mašina traje 1.000 kilometara, i tad se obavlja prva izmjena ulja. (500 kn sa filterom)
Ostale troškove ću pisati kako dođe što sa njime, nadam se, ako vas bude zanimalo ... Vožnja po noći (čitaj HLADNOME) je dobra, ugrađeni vjetrobran štitit pogotovo kad je dignut na najveću razinu, zaštita ručki, tj. šaka je nikakva, trebate ili rukavice ili nešto drugo nabaviti... na starom modelu xmaxa je to super riješeno čak i na skipperu!! Noge se povlače unutra i aerodinamika tuče onda u zadnji kraj.
Prelazak preko rupe je katastrofa iako su namještene opruge prema meni, i bolje izbjeć svakako ... osjeti se svaka rupica i kamenčić na cesti...
Za bilo kakva pitanja ostajem na raspolaganju.Srpanj 2021:Skuter je odličan, od modifikacija se napravilo svašta, stavljeni su drugi retrovizori (osvrtna ogledala) koji su puno bolji nego stari, USB i nosač navigacije je ugrađen, promijenjene su gume i definitivno preporučam da se to što prije promjeni, stavio sam nove Bridgestone Battlax SC2 Rain naprid i Bridgestone Hoop B2 nazad koja je u dimenziji veća (150-70-15) i to je napravilo bolji skuter nego što je bio, i u zavoju i po mokroj cesti da ne kažem kako kvalitetnije koči i ne proklizava po suhom. Još je montiran nosač kufera i stavljen GIVI 47 litara koji nije najkvalitetniji na svijetu ali služi svrsi.
Još nije mijenjan variomat
niti je ikad skidano deklo (na servisu na 10.000 km) niti
čišćeni filteri (ima 2 filtera zraka a i promjenjeni na 10.000 km), ali radi agresivnije vožnje ulje se mijenja svakih 2.500 kilometara. Jednu izmjenu ja, drugu ovlašteni servis. Trenutno ima 11.200+ kilometara na satu a i kao prvog dana, odlično ga je voziti. Vozio sam ga i par kilometara po makadamu, nikako ne preporučam po makadamu preko 150 kg vozač ili vozač sa putnikom... isključivo sam ako se mora... išao sam i sa prvom ugradnjom gume, i sa novom širom.
Moram priznati da sam sa skuterom zadovoljan, makar se vozio u dvoje ili sam.