Tehnički kutak > Tuning skutera

Gilera Runer SP 50 - trebam savjet za tuning

<< < (3/7) > >>

Corector:
Veoma dobra statistika, u principu, sto se vise vozis, ostvarujes vise km kroz manji broj radnih sati. Medjutim, pravi pokazatelj da li je nesto stroj ili nije, jest kombinacija svega, plus kada sve to forsas... Za Piaggio potencijal se zna.

Moguce da smo se upoznali... Takvog Runnera ti se ne isplati prodavati, jer ce uvijek vrijediti, a boljeg u recimo toj kombinaciji je sve teze naci, pa se budes jos i kajao...

- Semering kod magneta ti je svakako pametno provjeriti, odnosno preventivno promjeniti. OBAVEZNO bi trebao prekontrolirati zupcanik od mikroremena koji se nalazi gore na radilici, on se utisne nepravilno u radilicu, i tada ne nalijeze ravnomjerno svojom povrsinom, i kada ides zatezati variomat, kraj radilice se nategne pod kutem i on vise nije u centru. Takodjer, maticu radilice bi bilo najpametnije zategnuti kilokljucem na 48Nm. To su detalji koji bi mogli biti od koristi da se ne udje u klub onih kojima je pukao krak radilice, ili se pak odserafila matica u voznji...

- Sto se tice potrosnje, ako je 4.5l po gradu, to je jos i ok za taj setup, ali da se jos optimizirati.

- Uz TT dobijes rolice i federe, ali to je namjenjeno za potpuno originalni skuter, i cak i tada, a i uvijek, federi kvacila su pretvrdi i samo ce spaliti zvono, nakon cega slijedi slabiji start... Masa rolica ti nece odgovarati za Multivar jer u njega uvijek idu teze rolice nego u serijski variomat.

- Mozes staviti retrovizore od kasnijih modela, mozes i pripasati neke druge, ali svakako obrati paznju da ti retrovizori dodatno ucvrste prednju plastiku volana po uzoru na originalne.

- Te rucke ti nisu neke kvalitete, crvena boja se brzo isprlja. Ako vec zelis gripove, pogledaj neke brendirane tipa Progrip.

- Zmigavci, to sranje se barem dvostruko slabije vidi od originala. Osjetljivi su na udarce. A ako ih bas zelis onda ok. Blinkati ce ti duplo brze nego sada, sto je cak i prolazno. A ako zelis da blinkaju normalno, onda bi ti trebao relej s 2 stopice, namjenjen za rad s LEDicama (razlikuje se po tome da uvijek jednakom.frekvencijom.pulsira bez kbzira na snagu potrosaca, jer je originni napravljen da te upozori kad ti crkne zmigavac, a s ovim LED neces skuziti kad zmigavac ne radi).
Da bi ugradio taj relej, koji ima 2 stopice, moras povuci 2 zice s njega. Jednu spajas na pin 5 od reglera (paralelno, dakle ne sjeces zicu, nego se samo prikljucis dodatno), a drugu na pin 7, ali serijski, sto podrazumjena da recimo cviknes tu zicu na par cm udaljenosti od reglera i spojis se na kraj zice koji ide u instalaciju, a ovaj sto viri iz reglera, izoliras, ili pak, pametnije, pazljivo izvuces tu zicu sa stopicom iz dzeka, i onda se na nju direktno spojis, tako da iz reglera ne viri nikakva zica, a uvijek se moze sve vratiti u prvobitno stanje, makar za tim nema potrrbe jer jednom slojeni relej radi i sa originalnim zmigavcima.

Yield:

--- Citat: srunner221 - 15 Srpanj, 2020, 23:58:11 ---4.5 ti trosi dok ne nestanu sve crtice ili mislis bas puni+ rezerva na 120km?

--- Kraj citata ---
Iskreno, ja ga napunim cim se upali lampica od rezerve. Nisam se nikad vozio dugo na rezervi.....u principu ga napunim do vrha kad predem 110-120 km.
Mislim da je to neka normala.....ne?

Yield:

--- Citat: dario007 - 16 Srpanj, 2020, 00:03:50 ---Znaci otkako je kod tebe masina nije otvarana?

Znas li dali je kod prvog vlasnika masina otvarana?

Sa variomatom i tt-om bi ti krajnja trebala biti oko 95-100km/h po satu.

Sto se tice rolica i federa nejdu te koje se dobiju sa variomatom.Ako majstor ima vagicu moze olaksati te rolice koje ces dobiti.Uglavnom ti se rolice za TT-a vrte oko 5.7gr,najmeksi federcici kvacila iz bilo kojeg seta i ljubicasti malossi centralni feder.
Dizne 64-66 i 1. Ili 2.zub igle.

--- Kraj citata ---

Kad sam ga kupio, skuter je bio u orginal tvornickom stanju....covjek se vozio do posla na njemu...skuter nikad nije bio vozen po kisi.

Mislim da smo stavili vecu diznu kad sam kupio taj V2 auspuh i podesena je igla + stavljena nova prirubnica. ( ne sjecam se tocnih postavki )...drugo nis nije dirano i otvarano osim ovih klasicnih servisa.

Yield:

--- Citat: Corector - 16 Srpanj, 2020, 00:05:44 ---Veoma dobra statistika, u principu, sto se vise vozis, ostvarujes vise km kroz manji broj radnih sati. Medjutim, pravi pokazatelj da li je nesto stroj ili nije, jest kombinacija svega, plus kada sve to forsas... Za Piaggio potencijal se zna.

Moguce da smo se upoznali... Takvog Runnera ti se ne isplati prodavati, jer ce uvijek vrijediti, a boljeg u recimo toj kombinaciji je sve teze naci, pa se budes jos i kajao...

- Semering kod magneta ti je svakako pametno provjeriti, odnosno preventivno promjeniti. OBAVEZNO bi trebao prekontrolirati zupcanik od mikroremena koji se nalazi gore na radilici, on se utisne nepravilno u radilicu, i tada ne nalijeze ravnomjerno svojom povrsinom, i kada ides zatezati variomat, kraj radilice se nategne pod kutem i on vise nije u centru. Takodjer, maticu radilice bi bilo najpametnije zategnuti kilokljucem na 48Nm. To su detalji koji bi mogli biti od koristi da se ne udje u klub onih kojima je pukao krak radilice, ili se pak odserafila matica u voznji...

- Sto se tice potrosnje, ako je 4.5l po gradu, to je jos i ok za taj setup, ali da se jos optimizirati.

- Uz TT dobijes rolice i federe, ali to je namjenjeno za potpuno originalni skuter, i cak i tada, a i uvijek, federi kvacila su pretvrdi i samo ce spaliti zvono, nakon cega slijedi slabiji start... Masa rolica ti nece odgovarati za Multivar jer u njega uvijek idu teze rolice nego u serijski variomat.

- Mozes staviti retrovizore od kasnijih modela, mozes i pripasati neke druge, ali svakako obrati paznju da ti retrovizori dodatno ucvrste prednju plastiku volana po uzoru na originalne.

- Te rucke ti nisu neke kvalitete, crvena boja se brzo isprlja. Ako vec zelis gripove, pogledaj neke brendirane tipa Progrip.

- Zmigavci, to sranje se barem dvostruko slabije vidi od originala. Osjetljivi su na udarce. A ako ih bas zelis onda ok. Blinkati ce ti duplo brze nego sada, sto je cak i prolazno. A ako zelis da blinkaju normalno, onda bi ti trebao relej s 2 stopice, namjenjen za rad s LEDicama (razlikuje se po tome da uvijek jednakom.frekvencijom.pulsira bez kbzira na snagu potrosaca, jer je originni napravljen da te upozori kad ti crkne zmigavac, a s ovim LED neces skuziti kad zmigavac ne radi).
Da bi ugradio taj relej, koji ima 2 stopice, moras povuci 2 zice s njega. Jednu spajas na pin 5 od reglera (paralelno, dakle ne sjeces zicu, nego se samo prikljucis dodatno), a drugu na pin 7, ali serijski, sto podrazumjena da recimo cviknes tu zicu na par cm udaljenosti od reglera i spojis se na kraj zice koji ide u instalaciju, a ovaj sto viri iz reglera, izoliras, ili pak, pametnije, pazljivo izvuces tu zicu sa stopicom iz dzeka, i onda se na nju direktno spojis, tako da iz reglera ne viri nikakva zica, a uvijek se moze sve vratiti u prvobitno stanje, makar za tim nema potrrbe jer jednom slojeni relej radi i sa originalnim zmigavcima.

--- Kraj citata ---

Jel mislis na ovo? To sam si mislio narucit i zamjenit jer smo vidli da se malo deformirao iznutra
https://www.scooter-attack.com/en/product/oil-water-pump-pinion-gear-piaggio-gilera-aprilia-vespa-33349

Smering sam kupio orginal....samo bi se trebal dogovorit sa ovim deckom da zamjeni to ako ulovi vremena. Inace svi servisi su prepuni zbog korone....ja sam inace isao prije uvijek kod Horvata na Crnomercu ...ali on vise ne radi. Ja nemam alat i znanje za sve stvari ( iako sam nekaj naucio cak ), pa bolje da to odradi netko tko je majstor.

Iskreno, muka mi je od tih kombinacija sa rolicama i federima. Koje bi rolice i federe trebao kupiti da to sve stima....jel moze neki link sa scooter atacka pa da to odmah uzmem kad narucujem sve?

Zmigavci- nebi se zezal sa ledicama upravo zbog svega sto si napisao....zato sam i mislio stavit ove sa linka jer imaju obicnu zarulju..

Tomi_ZG:
U drugom postu na zadnjoj stranici ti je setup pa si možeš iskopirat,sve je plug&play osim kaj treba prilagodit pinove za polutku,ali i o tome ima tema,ubiti stavio sam sve na njega da imaš kosmosku 50ku,dalo bi se još tu izvuć turpijanjem ali kak sam rekao,plug&play

http://forum.mojskuter.com/index.php/topic,68199.940.html

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju