Kratak sadrzaj za tuning na 70ccm s kojim se odradi kompletan posao;
- sport cilindar s 4 kuta (malossi sport, DR evo, TOP trophy ili black trophy)
- glava s 4 kuta za piaggio purejet 70ccm (nova za 30€)
- jaci regulator pritiska (samo se stavi umjesto starog i smjesa je nastelana iz prvog pokusaja). Ajde si zamisli da ustelas karburator iz prvog pokusaja, nemres da si svetac!
- sve ostalo su finese koje sluze da bi se jos malo snage izvuklo, i da bi se povecala krajnja i putna brzina. Dakle, ako bi se setup vozio po urbanoj sredini, nema potrebe ici dalje.
Malo opsirnije...
Ove godine prste kikiriki ponude gdje dobijes komplet piaggio purejet masinu s instalacijom za 500kn, znaci sve za swap. Pojedini suvisni dio je toliko love, ili pak kineski zamjenski. Nevjerojatno. Pitaju me, a kako znas u kakvom je stanju masina? S obzirom da sam do sada prakticirao samo takvo iskustvo, i strogu zabranu prema otvaranju blokova, kupovanju nove radilice, lezaja, jer to smatram debilizmom posto sve ovo polovno predje izuzetno puno i veoma je kvalitetno te na kraju povoljna igra. U 90% slucajeva, masina je zdrava ako se pogleda samo kroz ispuh i usis, ako cilindar ima tragove honanja i nema riseva, to je vise stajalo nego vozilo.
Dio koji se "najteze" nabavlja za tuning purejeta je glava cilindra za 70ccm. Ali odzvonilo je i tome.
Trenutno je na Scooter Attacku akcija gdje mozete dobiti glavu za 70ccm cilindre po cijeni od 30€. Uzeo sam je i zaista, to je to. I kod njih je akcija jer nema vise potraznje, a samo je pitanje vremena kad ce jos negdje izletjeti akcija sto se desava.
Kad se kupi glava, potrebno je nabaviti cilindar od 70ccm, preporucujem DReva, TOP trophy ili Black Trophy, i Malossi Sport. Nadam se da cemo testirati i MhR replicu.
OK, kompletirali smo termo grupu 70, cilindar i klip pasu od karburator verzije jer su potpuno identicni, jedino se mora uzeti ta glava bas za purejeta jer ima odljevak za injektor.
Da bi to upalilo i sigurno vozilo, moramo jos podesiti smjesu goriva i zraka, odnosno da imamo karburator, morali bi ga stelati i posteno se namuciti i navozati amo tamo, danima, periodicno i mjesecima inace nas uvijek nesto zajebava.
A sad cu Vam odati jednu tajnu koja se zove pickin dim za lake pare bez muke.
Na purejetu j potrebno samo povecati pritisak ubrizganog goriva i rijesili smo pitanje smjese, apsolutno nista drugo ne morate dirati da bi to bila gotova prica, jer ovim smo rijesili 90% smjese i moze se bezbrizno voziti.
Postoji vise nacina kako da povecamo pritisak jer tvornickih 2.3-2.5bar niie dovoljno da bi masina uopce upalila. Nama treba 3.2-3.5bar.
1. Ako smo nabavili malossi elektroniku, ili malossi ecu, samo ustekamo na dzek i prica je gotova. Ovo je najlalse moguce i doslovno se na semaforu napravi.
2. U slucaju da nemamo elektronike koja produzava impuls ubrizganog goriva, istu stvar cemo postici ako podigneno tlak goriva tako da izmjenimo regulator pritiska goriva i stavimo jaci od 3.5bar, a cijena novog je oko 60kn. Odserafimo 3 serafa na casici, izvadimo stari i stavimo novi regulator.
Dakle, kupili smo purejet glavu i termo grupu, i jos preostaje novi regulator pritiska goriva od 3.5bar. vjerojatnije i lakse za nabaviti.
Cica mica, gotova je prica, spremni ste za extremne tripove!
Bonus finese;
- u prijenosu je potrebno samo staviti teze rolice, za 1.5gr
- mozete ostaviti apsolutno sve originalno od ostalih dijelova, cak i auspuh jer purejetov originalni nema katalizator kao od karburatora, vuce jako dobro i s njim
- zaboravite na ikakve dodatne tuning dijelove i stelanja, trokiranja, dimljenja, zaljevanja i iznenadna crkavanja svijecica
Sto se moze pokvariti i sto bi od "sitnica" trazilo zamjenu?
- sve piaggio purejet masine kod nas su proizvedene 2003 godine, na velikoj vecini je sve originalno iz tvornice i danas mozete ocekivati sljedece:
- pucanje membrane na regulatoru pritiska (na skuterima koji stoje po koju godinu s tvornickim regulatorok iz 2003. god, ovi koji se voze prakticki su vjecni)
- zastoj rada s pumpom goriva (ja vam je sredim da ne staje vise)
- zupcanik od mikroremena na radilici ako je utisnut (samo ga okrenete)
- klizaci variomata, remen i mikroremen, zupcanik uljne i vodene (rijetko)
- semering do variomata (samo ako je 70ccm jer postari su i kad je veca primarna kompresija malo zasline, onda najpametnije oba i to je gotova prica)
Finese oko tuninga za izvlacenje maksimuma i ako se dugo vozi iznad 80kmh gps. Za nekoga to umjereno korosti skuter, ovo nije potrebno jer stvara samo nepotrebni trosak.
- malossi mhr multivar, agregat je agresivniji, linearnije razija snagu vozi se na minimalnom broju okretaja u visokom stupnju prijenosa
- ditech polutka, dotjeruje linearnost priienosa do maksimuma
- piaggio zip getriba 20% ili 13% makar sam ja zadovoljan i sa 20%, nakbitnija stvar za odrzavanje putnih brzina od 80km
- TPS se moze razbusiti na 20mm, samo se uzme svrdlo i prodje se kroz onaj dio sto se ustekava u prirubnicu
- auspuh tipa LV Touring, ili za maksimum duga grana ZX, TT
Koja je poanta svega ovoga?
Te dijelove nitko vise nece, a sve sto treba je na toj hrpi, ne trebaju nikakve trgovine narucivanja, cekanja, jednom kad se slozi to je to. A piaggio remenja ce biti jos jako dugo
Dok sam vozio karbose, muku sam mucio da odvozim 10tkm "bez ikakvog serafljenja", znaci uvijek bi se nesto raspalo i sjebalo me, jer sam vec tada imao planove da vozim na duge ture, ali nikada nisam imao duze razdoblje mira da bi sigurno i opusteno krenuo negdje. Sada prema 10 somova gledam toliko olako, da to vlasnici skutera s karbom nikada nece shvatiti, a ako se ipak povedu za mnom, shvatiti ce gdje su