Pozdrav ekipi!
Nakon dugo vremena, vraćam se na stare staze, a to su 4T skuteri. Ali nebi to bilo to bez nekog problema.
Trenutno sam na Yamahi X-MAX 250, opremljena s full Akrapovičem za XMAX 250.
Yamahica je na cca 25.000km, uredna je, servisi i tako dalje, sve čisto, ali...
Već duže vrijeme pokušavam odgonetnuti problem trokiranja i gašenja na mjestu.
Opis simptoma je slijedeći:
1. Hladan - sve ok, radi lijepo u mjestu, poteže da se smućka u glavi.
2. Topal - dogodi se ponekad da se ugasi u mjestu (Problem je riješen s tim da sam preštelo ventile kako treba, jer u servisu apsolutno nisu nista radili)
3. Topal - u trenutku kada mu "zkopam" gas, dogodi se u 8 od 10 slučajeva da zatrokira i to se poprilično udavi.
4. Topal - poprilično ne miran rad na nekoj srednjoj brzini (cca 60 km/h)
5. Topal - vmax je cca (po satu) 145 km/h, ali obrtomjer je daleko od okretaja koje može postići u trenutku kada mu se "napuca" gas. Dakle pri dostiznju vmaxa fali jos bar 500 o/min, i jednostavno se davi, kada ide nizbrdo nabire jos 10 km/h ali ne svojom voljom. Već voljom sile teže.
Nekakav moj zključak je taj, s obzirom da sam izmjenio vrste goriva (95, 98, 100 oktana) na više benzinskih servisa, uz preštelane ventile, isprobavanja toplog i hladnog, čak sam i isprobao s kombinacijama filtera zraka, kao što je sa, bez, spužve, pregrade i tako dalje... Naime, poznavajući mototehniku i elektronske rasplinjače, treba postojati električna korekcija goriva i svega ostalog, odnosno remap, ali mapa za ispuh na Yamahi ne postoji. Kako je Akrap koji ima, dizajniran isključivo za taj xmax, a nije dugo na njemu, ne znam što bi još mogao biti problem. S lambdom nema problema, lamda je ispravna i ukopčana. Muči me to već mjesec dana otkako je kod mene.
Navodno je bio u servisu, tamo su nešto napravili, bilo je dobro 2 dana i opet ista stvar.
Možda netko ima nekakav savjet, imao već sličan problem, ili zna riješenje, svaka informacija je dobro došla.
Svaki odgovor i idući komentar ću zabilježiti fotografijom, pa neka zna ekipa za ubuduće!