Zanima me jedan detalj vezano za injektore, kažeš da su ugrađeni na usisnu granu blizu glave i da je to idealna ugradnja.Kolko sam iz saznao iz prve ruke, tj. od ljudi koji več dugi niz godina voze na plin noviji i bolji ali i skuplji sistem je direktno na injektore u glavi.Tko tu griješi??
Ima tu više vrsta napajanja benzinom pa da krenemo redom.
Karburator- buši se rupa ispod leptira ili se stavlja prirubnica iznad karburatora
SPI-single point injection, takav sam sistem s jednim injektorom imao na Astri 1.8i. Stavlja se brirubnica ili ti flanđa iznad injektora i step motorić na niski tlak plina da korigira lambdu. Izuzetan sistem otporan na sve nečistoće u plinu. U 14g i 120000km nikad servisiran i nikad problema.
MPI-multi point injection. Tu se rade injektori za svaki cilindar i što naš narod zove direkcija a nema veze sa direkcijom. Sistem je osjetljiv na nečistoće i nestručnu ugradnju. Treba ga servisirat često, filter i mapu provjerit.
Direktno ubrizgavanje- kod GDI, TSI, TSFI itd... vjerovatno s na to mislio.
Tu postoje dva tipa ugradnje. Jeftiniji kad se koriste injektori za MPI koji se stavljaju na usisnu granu i skuplji kad se benzinski injektori koriste za direktno ubrizgavanje plina, to je prava direkcija.
U oba slučaja svako četvrto ubrizgavanje se radi na benzin da se ohlade benzinski injektori i to je mana jer trošiš 25% benzina. Mana direktnog ubrizgavanj preko benzinskih injektora je cjena ugradnje od 12000kn do 20000kn