Tehnički kutak > Garaža

ATU Explorer GT50 (pa šta...Kina će uskoro postati najjača ekonomija :D )

<< < (2/5) > >>

aragonY:
To je 1e40qmb (<-oznaka bloka) kineska cvajtakt 50cc masina, poznatiji kao chinarelli odnosno kopija minarellija. Auspuh ti pase od minarelli masina kada budes trazio po oglasima..

Pumpa ulja na njima nece propisati, moze samo crknuti odnosno ne slati ulje u karburator i motor ti zalepi. Ako je ulje curilo iz predjela pumpe ili ti je crijevo napuklo ili je spalo sa pumpe pa kapa iz njega sto znaci da uopste ne dobijas ulje u masinu. Jos jednom kazem, mi ti tu ne mozemo nista pomoci trenutno dok ne uzmes stvar u svoje ruke, slikas nam klip, cilindar, izmjeris zazor karika. Tek onda mozemo dalje nastaviti. Znam da ti je to sad ispocetka puno novih pojmova ali ako te interesuje i zelis nauciti brzo ces pohvatati osnove. I ja sam bio u tvojoj poziciji prije 3-4 godine ali jednom probij led, raskopaj to, poslusaj sta ti iskusnija ekipa sa foruma preporuci da napravis i nece biti problema.
Naravno moras nesto i sam pohvatati i potruditi se da nađeš neki info, ne mozemo ti mi sve od a do ž sad tu pisati ali osnovne smjernice ces dobiti.
A sto se tice internet izvora, ima i na nasem a i na engleskom dosta toga korisnoga, nisi dobro trazio   ;D

I okani se Austrije, kinez je 1 kroz 1 i nema se tu sta vise pricati haha

Smoukey:
Idemo onda redom...kad vec necete imigrantu da priznate austrijsko državljanstvo :P
Kad smo se dotakli teme auspuha, da startno to rijesimo, obzirom da na ovom fabrickom pise EURO2, racunam da je pun nekakvih katalizatora i vune pa ga to sigurno guši. Da li se isplati kupiti polovan auspuh ili da štedim pa da kupim nov, obzirom da ih na oglasima ima polovnih skoro upola cijene?
Dakle sto se tice pumpe (pokusat cu slike uploadati sa servisa). Skuter je radio sasvim normalno dok je tako kapalo ulje. Koliko sam uspio primjetiti nije kapalo direktno sa pumpe, a crijeva nisu bila ostecena vec je kapalo ispod ventilatora/elektronike ili kako se vec taj dio zove. Pokusao sam skinuti, ali obzirom da nisam imao adekvatan radapciger, odustao sam.
Problemi nastaju nakon što je majstor zamjenio pumpu novom. Prvo je normalno isao, a onda mi se nakon 5-6 km ugasio cim sam stao. Upalio sam ga poslije toga te na punom gasu, na nekih 50 kmh se jednostavno ugasio, bez promjene zvuka, trzanja i sl, samo je zamro. Poslije toga sam ga ostavio u garažu racunajuci da mu smeta hladnoca jer je vec bilo kasno popodne. Sutradan ujutru ga nisam moga upaliti, i kad se upali radi kratko, cim se da gas, ugasi se. Ulje je ponovno kapalo, ali ovaj put sa boce od ulja koja je pukla dole na mjestu gdje se sarafi (ne znam kako,bila je citava).
Sljedece sto znam je da me majstor izvjestava da stara pumpa nije dobro podmazivala pa su se zbog tog karike slijepile i da se moraju mijenjati. Ne znam samo kako se to sad odjednom pojavilo sa novom pumpom, jer je sa starom uredno radio, nije se gasio niti pokazivao ikakve znake da nesto nije ok.
Majstor mi je rekao da je dodatno ocistio karburator i postimao smjesu ili sta vec.

Svjestan sam da mi vi ne mozete nacrtati sve sta i kako i da moram sam neke stvari vidjeti da bih shvatio kako sta sljaka i to mi je u planu cim se skut vrati od majstora.
Ponavljam, nije mi mrsko uciti, citati, raditi, ali znate i vi da je potrebno da me neko usmjerava. Moram također dodati tih par alatki koje su karakteristicne, poput radapcigera.

Također, svjestan sam ja sta je kinez, ali molim i za razumjevanje, moja mjesecna plata je oko 250 eur, ovo sto zaradim mimo toga je kec na deset, i ovaj činez je krvavo plaćen. Imao sam ja priliku voziti Gileru, ali to je van mog domasaja. Kineza mogu pomalo doradjivati i ulagati, dok si neku Gileru startno nisam mogao priustiti. Dakle ne radi se ovdje o nerazumjevanju kvalitete, vec pojedinacnim mogucnostima, a moje su zasad takve kakve jesu.

Poslano sa mog P8 koristeći Tapatalk

Smoukey:
Eto gdje je ulje curilo...

aragonY:
Tu unutra bi trebala biti mast za podmazivanje zupcanika, ne vidim nigdje ni traga  :icon_scratch:  . Jesi siguran da neko nije nalio ulje umjesto masti pa je to kapalo? Jel ima papirni dihtung iza anker ploce od namotaja?

Ja licno se ne sjecam da sam ikad cuo od nekog da mu je uljna propisala na chinarelli/minarelli masini ti bi valjda bio prvi s tin slucajem ako se to stvarno desilo.

Spuh mozes polovan kupiti, nema to veze. Da se ispolirati da bude ko nov ako te izgled brine, samo stavis drugu vunu u top, mozes malo i prosiriti rupice na perforiranoj cijevi i biti ce tisi ali o tome cemo kad dođeš do tog dijela. Sto se funkcionalnosti tice, komad lima je komad lima i za 10 godina ce i dalje biti komad lima, ako ga ne pustis da postane truli komad lima naravno    ;D Sad trenutno je bitno prvo uspostaviti neke temelje.

Za pocetak dok skuter ne bude kod tebe malo se prosetaj tu po forumu, citaj po temama u tehnickim pitanjima ili u garazi imas dosta toga o skuterima clanova. Znaci zanimaju te ovi sa minarelli i kineskim cvajtakt masinama a kasnije se mozes interesovati za ostale  :)

Da odgovorim na ovaj dio o gasenju skutera. Kada ti sebugasio u voznji, da li se cuo onaj jezivi zvuk struganja kao da imas aliena u masini? Koliko god smijesno zvucalo, to je zvuk cvikanja haha moj chinarelli je to 2-3 puta dozivio al nikad nikakvih ozbiljnijih posljedica. Za slomiti posudu ulja treba biti strucnjak. A ulje hoce pustati na onom pipku gdje se natakne criievo na rezervoar ulja pa ti se cini kao da kapa na posudi ali ustvari nije, samo treba crijevo za 1-2cm skratiti, zagrijati pa poštenom šelnom stisnuti i nema vise kapanja.

Smoukey:
Sto se tice curenja, definitivno je iz spremnika zavrsavalo ovdje, jer ga je nestajalo iz spremnika, a kapalo je bas sa ovog mjesta. Ne znam sta je ispod bilo jer su ovo slike od majstora, zbog neposjedovanja adekvatnog alata nisam mogao sam doci do ovog dijela. Prethodni vlasnik je jos veci noob od mene. On nikad nista nije radio na skuteru otkako ga je kupio nekad 2013. godine, samo je sipao dvotaktol i to ocito neki los, jer je bio gust i bas crven, poput onih jeftinih u malim bocama za motorke, za razliku od ovog polusinta od Valvoline sto sam ja nasuo kasnije.
Sto se boce tice, također sam siguran da je ona pukla, dole kod onog "uha" koje se sarafi, vidi se napuknuce, crijevo ne prolazi na tom dijelu...crijevo se suho.
Gasenje u voznji...nikakvog zvuka nije bilo, znaci kao da sam ga ugasio na kljuc pa mi je to i bilo cudno kad mi je rekao da su karike slijepile, racunao sam da bih cuo neko struganje i sl. Apsolutno nista, dva puta mi se desilo bukvalno u trenutku kad sam zaustavio skuter, dva puta na punom gasu me je odsjekao.
Naglasavam da se nista od ovog nije desavalo prije servisa kod majstora. Majstoru je otisao iskljucivo zbog tog curenja ulja.
Auspuh onda ostavljamo po strani do daljnjeg. Samo sam htio da znam sta da razgledam po oglasima, estetski dio mi nije bitan, sve to mogu ispolirati ili ofarbati, ovisno od nacina tretiranja samog auspuha.
Leo Vince, Stage6 i sl. da gledam?
Najcesce sam nalazio Leo Vince TT. Naletio sam nekog decka da prodaje nov, ali nisam htio, trazio je preko 100 eur za njega, za tu kintu ga kupim negdje u shopu licenciranom.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju