Tehnički kutak > Garaža

ATU Explorer GT50 (pa šta...Kina će uskoro postati najjača ekonomija :D )

(1/5) > >>

Smoukey:
Pozdrav za sve, evo po ne znam koji put pokusavam otvoriti temu bezuspjesno, valjda sto sam novi clan pa...
Krajem decembra sam postao vlasnik svog prvog skutera. Radi se o austrijskom kinezu ATU Explorer GT50. Skuter je 2009 godina, 49cc.
Od pocetka razmatranja kupovine odlucio sam se na kineza, jer sam se tako mogao uklopiti financijski. Iscekivanje topljenja snijega i prvog suhog dana da probam skuter (bas me briga za hladnocu  :toothy10: ).
Prva, a posebno druga voznja ce zauvijek ostati u sjecanju :D
Pocetni zanos je brzo splasnuo nakon sto sam se uvjerio da ulje koje se nalazi ispod skutera nije posljedica transporta vec "pišanja" uljne pumpe. Iako imam pristojnu radionicu i dobru kolicinu alata, te nisam ubog u ruke, ipak nisam sam htio da se upustam u prčkanje po skuteru, te sam nasao lokalnog majstora da mi to rijesi. Oduzilo se to na 10 dana, ali vrijedilo je cekati. Citavu subotu ga gledam na poslu ispred, zavrsavam i krecem kuci sretne pomisli na nedjeljno trosenje goriva...
Opet razocarenje...skuter se ugasi par puta tokom voznje...racunam hladnoca...ostavim u garazu...sutradan me stari doceka vijestima da opet curi ulje...plus ne mogu startati skuter. Zovem majstora, dolazi do mene, ustanovljavamo da je pukao rezervoar ulja i da sad tu pusta. Slepamo ga autom do servisa...tri sedmice kasnije mi saopstava da su se zbog stare pumpe nakon ugradnje nove slijepile karike i da je u potrazi za novim (40x1.5mm).
Eto ga uvodni esej u muke u koje sam zapao...pa cu pomalo dodavati informacije i svoja iskustva o ovom skuteru, obzirom da sve sto sam nasao na netu su njemacki forumi.
Kako vi provodite dane na vasim ljubimcima?
Znam da vec vozite uveliko, nemojte me lagati!

aragonY:
Nije to nikakva iznimka iz Austrije, kinez ko i svaki drugi. Ukucaj samba tauris, isti taj skuco ko sa tvoje profilne..
Pumpu ulja si bezveze mijenjao, ako je bacala ulje onda tu kvara nema.

Preporucio bih ti da popravku uzmes u svoje ruke, sve ostalo okaci macku o rep.. mi cemo ti rado pomoci, samo upitaj sta te zanima.. nije to neka nauka.

Corector:
Jooj ovi austrijski kinezi su bas zajebani, moram vidjet s kumom on je gore u austriji da pita Hansa sta je to sfusao pa sada imas probleme. :icon_scratch:
*
*

Smoukey:
Ja sam prvobitno razmisljao o Keeway Matrixu ili Sprint Exactly, svidja mi se taj izgled, iako znam da dosta ljudi vise voli old school look poput Gilere ili Yamahe.
Ali obzirom da je u BiH tesko naci skuter da se regularno moze prepisati i registrovati, a da nije na kraj drzave, odluka je pala na ovog austrijanca.
 Svjestan sam bio da cu imati ulaganja, ali nisam racunao da ce se sve ovako izdesavati. Najzalosnije je sto je isao bez problema dok je curila ta pumpa, i onda stade nakon servisa. Majstor veli da je vjerovatno vrisnuo semering na pumpi i da je nezgodno to mijenjati pa smo zamjenili pumpu i nasuli Valvoline ulje.
Mnogo sam stvari ucio u zivotu i volio sve sam raditi. Planirao sam i oko skutera, ali hajde reko neka majstor prvo sve sredi pa da ja onda polako pocnem pipkati.
U planu je izmjenjati sve sto se moze da se dobije na performansi, ali to dok se skupi kinta.
Voljan sam uciti, dobar sam ucenik, slusam ucitelje i ne pametujem, a evo vidim da vas vec ima voljnih pomoci oko toga, pa unaprijed hvala.
Malo sam trazio po yt, ali glavnina na njemackom, a ja baratam engleskim. U biti ja sam sad vecinski trazio edukacijske klipove da se upoznam sa principom rada 2t masine.
Raditi se na skuteru ima jos, plastike su malo izgrebane, pa mi to smeta, tako da farbanje ide cim otopli malo da mi kompresor ne rikne. Valja jos na estetici poraditi, makar ovo sto smijem dirati.
Sto se mehanike tice ne znam odakle poceti uopste. Nisam od onih sto misle da ce nabaciti rezonantni auspuh i promjeniti rolnice pa voziti kao R1. Svjestan sam preciznosti i rada, kao i visokih ulaganja, ali ne znam odakle poceti ucenje.
Proucio sam malo i forum koliko sam stigao, ali kad ne znam kojim redom da ucim onda je to malo zbrka za mene.
Hvala vam za odgovor i ukljucivanje u temu, cijenim to puno.

Poslano sa mog P8 koristeći Tapatalk

Deki.:
Okani se tog kineza dok se nisi još više keširo i još više razočaro

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju