Ostalo > Motocikli

Necu vise biti zadnji - Yamaha MT03 '16 13K

<< < (19/50) > >>

3alfa3:
Ovo gore sam pisao za povrat (hidraulika)
Preload (federa) trebas narihtat (ako se moze) da kad sjednes na motor, vilice potonu ugrubo oko 30% ukupnog hoda, s tim da je pocetak kad nisu opterecene niti tezinom motora. I da u voznji ne dolazis do kraja hoda, jer ako dolazis, federi su premekani i trebao bi tvrdje ako podesavanjem preloada to ne mozes dobit. Isto i za zadnji amortizer koji treba imat i prazni hod kad ne sjedis na motoru (nekih 1cm odprilike zbog tezine motora)

Meni je preload na zecu podesen naprijed na 41mm kad sjedim (toliko "potone"), a amortizer na 33mm kad sjedim u odnosu kad je ovjes skroz odterecen. Hod vilice je nazivno 120mm, a amortizera 125mm. Za cestu mi je to OK, a na stazu ionako ne idem :D

ukratko, sto se hidraulike tice: ne zelis ljuljanje nego brzi povrat na granici prije nego pocne ljuljat. Sto se preloada opruga tice, 30tak % sabijanja pod tvojom tezinom i NIKAKO da dodje do kraja jer onda nemas vise ovjesa, a guma ne moze rijesti taj deficit

Corector:
Zanimljivo, svakako cu razmotriti ove informacije, do sad sam primarno bio okupiran nekim elementarnim stvarima,  mislim da je bio zec 900, samo sam ga pratio, a i bio sam fokisiran na preticanje pojacanog prometa na staroj karlovakoj, i jos sam imao borbe s otezanim zaustavljanjem zbog "vjetra u ledja" koji mi je dao barem 200 kubika :toothy12:

3alfa3:

--- Citat: Corector - 18 Ožujak, 2019, 13:18:17 ---Zanimljivo, svakako cu razmotriti ove informacije, do sad sam primarno bio okupiran nekim elementarnim stvarima,  mislim da je bio zec 900, samo sam ga pratio, a i bio sam fokisiran na preticanje pojacanog prometa na staroj karlovakoj, i jos sam imao borbe s otezanim zaustavljanjem zbog "vjetra u ledja" koji mi je dao barem 200 kubika :toothy12:

--- Kraj citata ---

Ne mozes to vidjet sa drugog motora, eventualno gledajuci na stazi na kocenju i otvaranju gasa kad prolazi pored tebe, ali tamo i nisu motori kojima je to rastelano u kolicini da bi to primjetio osim ako imas oko sokolovo i bavis se ovjesom opcenito (profesionalno). Tamo se radi o nijansama ovisno kako vozacu odgovara i koliko opterecuje ovjes, a mi pricamo o zapravo elementarnom podesavanju ovjesa za normalnu cestovnu voznju (sto ne znaci da ovjes smije bit rastelan)

Nakon kocnica, ovjes mi je br.2 na motoru, mashina tek na 3 mjestu. E sad, kocnice na zecu su tak tak, ovjes isto, a mashina super :D  Meni dovoljno svo troje, ionak je to budget bike, nemrem trazit savrsenstvo od takvog motora. Ali da nesto izlazi iz podrucja rada, to bi rijesio jer je to stvar sigurnosti. Ili mijenjao motor :D

Corector:
Kad zalegnem, onda je bolje jer balansiram narusenu ravnotezu, a kad zavrtim masinu i normalno sjedim onda imam osjecaj kao da se sve previse propinje i spusta prilikom normalnog saltanja. Kod normalne voznje je sve ok.

Vidjet cu jel problem u meni u tim nekim situacijama ili fakat treba gusce ulje ili cu se pak prilagoditi.
Jbg, nemam pametnijeg posla na motoru

3alfa3:

--- Citat: Corector - 18 Ožujak, 2019, 13:30:52 ---Kad zalegnem, onda je bolje jer balansiram narusenu ravnotezu, a kad zavrtim masinu i normalno sjedim onda imam osjecaj kao da se sve previse propinje i spusta prilikom normalnog saltanja. Kod normalne voznje je sve ok.

Vidjet cu jel problem u meni u tim nekim situacijama ili fakaltanje, t treba gusce ulje ili cu se pak prilagoditi.
Jbg, nemam pametnijeg posla na motoru

--- Kraj citata ---

U tebi nemre bit problem, ovjes mora radit ono kaj pred njega stavis (razliciti ljudi, iste tezine ce ovjes opterecivat drugacije ovisno o stilu voznje, ali, bottom line je da ovjes mora bit prilagodjen). Ak ti i na ubrzanjima i kocenjima osjetis da nesto ne valja, onda ne valja. Tocka. Gdje su tu zavoji, neravnine u njima itd.... Tu se cesto pada s motora zbog ovjesa koji je neadekvatan (sabijanje viliec do kraja, kao najdrasticniji primjer). Da li podesavanjem (ne znam sto mozes na svom motoru podesavat od ovjesa) ili zamjenom komponenti, ali svakako ne smijes osjecat da nesto nije u redu i mislit na to, nego se koncetrirat na voznju kao takvu,, a motor je samo alat u tvojim rukama

I ako mozes podesavat, nemoj se iznenadit da kako napredujes kao vozac, mijenjat ce se i setup ovjesa kako ces bit "brži", jer ces ga jace opterecivat. Tu ne mislim na brzinu kao takvu, nego na opterecenja kojima je ovjes izlozen (ona recenica sa pocetka da ista tezina vozaca ne znaci i isto podesen ovjes). Nulta tocka podesavanja ovjesa koja je opceprihvacena je generalna i u najvecem broju slucajeva adekvatna, ali, svako vozi individualno i korekcije (umjerene za cestu) u stelanju su potrebne ovisno o tome. Staza je prica za sebe, tu su u igri ista pravila, ali samo nazivno jer su opterecenja puno jaca

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju