evala ekipa!
Prije par dana mi je prijatelj dovea zipa sp1 da ga servisiran. Taj motor sigurno nije diran duuugi niz godina nit je ista otvarano niti mijenjano. Mora san skidat termogrupu i normalno prvi korak praznjenje sistema hlađenja. Učinilo mi se da je curija čisti antifriz al nisan se puno obazira dok nisan skinia glavu.
Dio glave kuda tece antifriz bila je kompletno sjajna, termostat se doslovno moga skinit i prodat pod novi nikad montiran.
to me navelo malo istrazit sta internet kaze o ulivanju cistog antifriza
na internetu san nasa podatak da destilirana voda korodira i to objasnjava zasto mi je svaka dosad skidana glava bila crvenkasta iako je bija razriđeni antifriz u sistemu.
isto tako cita san o postotcima razrjeđivanja i svugdi pise da se ne ide preko 60% antifriza jer se nakon toga znatno smanjuje kvaliteta hlađenja jer destilirana voda puno bolje odvodi toplinu.
na 100 stranica san procita da nikako ne dolazi u obzir livanje 100% antifriza a objasnjenja su bila loše hlađenje i da se pocinju pojavljivat kvarovi na pumpama vode zbog veće gustoće.
isto tako postoje podatci da nakon 2 godine antifriz izgubi svojstva i pocinje korodirati.
ako promotrimo situaciju na nekom skuteru koji nije nabrijavan. šta bi se dogodilo da se ulije čisti antifriz??
dobro malo losije bi se hladija ali nije to neka velika drama na serija 50tici.
ova prica da unistava vodene pumpe mi ne drzi vodu iz razloga sta je vodena pumpa na piaggio masinama obicna osovina sa impeleron ne virujen da bi sad nesto gustoća tekucine igrala ulogu da ona crkne jer nema tu šta ni crknit nije to membrana da je teži napor.
eventualno je veca sila na mikroremenu šta opet ne virujen da mu igra neku ulogu.
glavno pitanje je šta kaže semering vodene pumpe na čisti antifriz.
po mom nekom misljenju ako cisti antifriz ne korodira samim time on čuva semering vodene, gušći je dakle i teže će proć kroz semering, masniji je dakle i bolje podmaziva pa nebi triba ostetit semering
ovaj skuter je dokaz da semering vodene nije propiša nakon niza godina, vožen je redovno, par puta čak relacije Split-Šibenik.
ima li onda smisla stavit čisti antifriz u neki serija skuter i zašto nema?