E.
Ovdje stavite slicice kako ste uspjeli nesto od nicega napraviti, odnosno od necega sto je trebalo zavrsiti u otpadu, ili je napravljeno od istog.
Cilj je; spastiti zemlju od smeca, potaknuti kreativnost, biti zadovoljniji nego kupnjom gotovog u trgovini, ustedjeti pokoju placu...
Evo ja cu staviti 2 primjera.
Prvi primjer je bio uz pomoc prese koju nemam.
Imao sam problem na jednim ulaznim vratima, da su majstori stavili prag u koso, fulali su 7mm. I odlucio sam napraviti prag preko praga i iznivelirati ga. Planirao sam kupiti komad pleha od inoxa ili aluminija, medjjtim bili su mi preslabi.
Otisao na otpad i uzeo za 10kn mega materijal, i jos 10kn dao covjeku na picu sto ima lijepo sortiran sekundarac kod jezera Cice.
Zatim sam otisao kod Metalca da mi na presu spiga lim pod 90° i prepusti 12mm koliko mi pase. Dalje je trebalo skratiti lim po duziti, i oblikovati krajeve prema stoku vrata te izbusiti rupu za protuprovalni cilindar. Materijal je bio zmazan, presao malo s vodobrusnim 400, pa 600, i zeru s 800. I evo, iz komada ravnog pleha je napravljen prag.
Slucaj broj 2.
Daska za peglanje, vrijedi nekih 100€. Medjutim na nju su pale neke daske i sjebale plasticne 2 kopce na desnoj strani od ove izvlacne platforme za peglu, tj. parnu stanicu.
I nista, obradi malo kopce da nalegnu, od starog aluminija 5mm za plate kofera napravio podloske, ufrezao konus i M5 konusni seraf s sajbicom dole je stegao bokje nego original. I zastita da se ne izvuce platforma do kraja, jesu 2 imbus serafa na kraju krakova. Namjerno sam isao sa serafima u ekscentar jer je na jednoj kopci ostao tvornicki zub, a drugoj je tako odgovaralo jer je maksimalno siroka podloska s gornje strane.