Ljetos sam zestoko popljuvao onaj Dunlop SP Sportmaxx, Run Flat u dimenziji 225/50-17. Gume su kraj 2015 godine. Ukratko, tvrda kurcina koja na nekim podlogama iznenadjuce lose prijanja. Utjesim se da je to zbog toga jer je guma Run Flat...Vjerujem da je bolja ako nije Run Flat. Imas solidnu slapicu, a moras se voziti ko baba, ili prodji dionicom barem jednom da znas na cemu si. Testirao ja to sve na testnim dionicama, onako bas za sebe. Na drugom autu Continental premium contact 5 u dimenziji 185/60-14 brze prolazi zavoje nego gore navedena guma, i bas ono ljepi. A auto losiji... Jebiga, brze se trosi i to im je mana, ali ja trazim da drzi, i da bude udobna zbog ovih nasih "dobrih" cesta, vjerujem da ce mi se isplatiti zbog podvozja.
E sad slijedi moj test od ove zime na 3 razlicita vozila prakticki istovremeno.
Dolazi ova zima, nemam zimskih guma, i rekoh ajde napraviti cu neki kompromis i uzmem novi Dunlop Wintersport 5 u dimenziji 205/60-16. Nije Run Flat. Prva pozitivna promjena je udobnost u sto sam se uvjerio jer su svi prevozeni zaspali. Dobio sam i rekorno duboku saru, 1mm vise od Continentala. Medjutim, sad me je zanimalo kako guma drzi. Kod zimske gume je bitno za sto nam najvise treba, jer neka ce biti bolja na dubokom snijegu, a neka na vlaznoj cesti... Meni je bitno da drzi na ovoj vlaznoj ukiseljenoj hladnoj cesti.
Prvi dojam je, pa ok je. Nakon kraceg vremena vec predosjecam da to moze i bolje... I tako jednom malo brze promjenim traku, i zadnji kraj krene odlazit u tri picke materine. Reko sta je ovo majku ti j****. Usro se ko grlica, i normalno, skulirao. Prodju 2 mjeseca i opet se malo opustim, i na rotoru u Zaprudju kad je po noci cesta vlazna, na tocno odredjenom dijelu, pri priblizno istoj temperaturi, svaki put mi zanese zadnji kraj u trecoj brzini, i pri otprilike istoj brzini. Nabijem te na k**ra*, necu vise uzeti Dunlop nikada. Ko fol vrh ponude, a guma je malo jaci prosjek.
Nedugo nakon sto sam ja uzeo taj zimski Danlop, burke je ustekao novi Continental Wintercontact TS860 u dimenziji 195/65-15. Provozam ja to, bokte mazo od prve sekunde kuzim da to ljepi, sve mi je bilo jasno odmah u startu. I tako sam prosao kroz razne situacije... I navezao sam se na vise razlicitih dionica i odusevljen sam. Prosao sam i kroz famozni rotor, i ne klizi nego drzi. Rekoh ajde, drukciji je auto pa mozda ima nesto i u tome, ali njusim dobru gumu na cemu god bila. Uglavnom, jebeno odusevljen. I zato sto ima dobar grip, neki kripl bez gripa na gumama se zakuca u zadnji kraj i poljubi branik...
Treci slucaj, istovremeno se odvija radnja... Na trecem autu dobio neke zimske gume Matador, ovo im je 3. zima. Po suhom su jos ok, ali auto olako slajdra. Eto i vlazne ceste, bokte sta je ovo, stisnes kocnicu najnormalnije i pali se abs... Idem ja nagaziti na kocnicu s frendovima da vide show... zaletimo se, nagazim na kocnicu pri nekih 60kmh i auto jebeno ne staje, ne osjeca se sila kocenja dok sjedis, kao da kocimo po pravom ledu, a ne vlaznoj cesti. Inace na tom pravcu dobra guma osjetno bolje prijanja u sto sam se uvjerio kasnije. Zatim, ima jedan zavoj pod 90°, prolazis ga u drugoj brzini, namotam taj Matador i auto bi se okrenuo za 180°, klizi i prednji i zadnji kraj istvoremeno, ili kad ga brze namotas, auto ide ravno... Uglavnom, ne mozes se voziti niti najnormalnije... Ta smijurija od gume je zavrsila u smecu, i frisko je namontiran Continental Wintercontact TS860 u dimenziji 205/55-16. Stari tvoj, ovo totalno jebe. Ne klizi u onom jebenom rotoru, povuce te fino naprijed kad zakocis, i staje puno krace.
Jedan od razloga zasto sam uzeo Dunlop je taj sto ima krucu bocnicu od Continentala. Jer to je smijurija u Contija, kao kondom, i jos smo se smijali tome kada sam kupio Contipremium 5 i nakon nekoliko dana nova guma se rasjece na bocnici od pitaj boga sta... Jebiga sad, slucajnost ili ne, ali to mi se nikada nije desilo na desetcima guma, cak niti onda kad sam s Fuldama doletio bocno u rizol i spigao vilicu i felgama krakove, ali bacio sam jednu novu gumu u smece. Kad sam pitao neke trgovce kakva je bocnica od neke gume, lik me je klasicno sterao u picku materinu isfrustriran suvisnim pitanjem jer je njemu to sve isto.
Nabrojao sam samo neke od situacija, kroz 3 mjeseca sam prosao vise puta sve i svasta.
Uglavnom da skratim, identicni auti, taj zimski Dunlop i Continental posljednje generacije, u hladnim, suhim i vlaznim uvjetima, osjetno je bolji Continental.
I ne bih Dunlop kupio za sebe nikada vise, kako za auto, tako za motor/skuter jer ima boljih stvari za iste novce i to osjetno boljih.