Znam da sam se u pogrešnu crkvu došao moliti ali možda je neko imao sličan problem ili može pomoći pa eto da pitam.
E46 320d 2004 god. Ili ti ga facelift
Otkako su počeli hladniji dani počeo sam imati problema sa zagrijavanjem motora na radnu temperaturu, kazaljka bi uvijek bila na onoj minimalnoj crtici neovisno o tipu vožnje (na samom početku zone radne temperature dakle, ne skroz na plavom) i grijanje je bilo nula bodova, skoro pa da ga i nema jer puše skroz mlaki zrak.
Prije koji dan zamijenio termostat egr ventila jer je stari bio non stop otvoren (novi termostat nije dosao sa novim o-ringom tako da sam stari posušio, ocistio dosjed i vratio njega u nadi da nece praviti probleme. Otisao se provozati par km lagane voznje(40-ak kmh u drugoj brzini) samo da vidim hoce li postici radnu temperaturu. I postigao je nakon 4-5km, kazaljka zakucana na sredini, sve 5, nema nigdje nikakvog curenja, kapanja, sve suho.
Sutradan izađem na magistralu i primjetim da se kazaljka krene penjati i zaglavi opet na onoj crtici na minimumu radne temperature. Kasnije malo gradska voznja (sporija od ove po magistrali) i temperatura je ok, kazaljka na sredini cijelo vrijeme. Cim sam se opet docepao magistrale opet je pala kazaljka na onu crticu na pocetku radne temperature.
I veceras slucajno pogledam pod haubu i vidim da je o-ring pustio rashladnu tečnost, lagano kapa na termostatu egr ventila i nivo rashladne tecnosti u posudi je na minimumu.
Eh sad ono sto ja ne razumijem jeste kako motor kom fali rashladne tecnosti moze biti pothlađen? Dakle ako je ispustio na tom o-ringu rashladnu tecnost zasto se nije pregrijavao?
I jos jedna cudna stvar, kada je kazaljka temperature na sredini, sat mi pokazuje temperaturu 72-74°C. Zar ne treba 90°C biti optimalna radna temperatura
a kada je kazaljka temperature na toj prvoj crtici na pocetku zone radne temperature onda mi pokazuje oko 60-62°C
Malo sam se raspisao, valjda ce biti koja dobra duša da ovo sve pročita i baci svoje mišljenje jer meni tu nešto smrdi, nema smisla te brojke koje izbacuje.