Evo mali update... Jučer se spremio put Viljeva na motorijadu. Prođem Koprivnicu, cca 1 km od rotora prema Pevecu motor se ugasi u vožnji. Stanem, probam upaliti, a ono šipal.
Na MFDu mrak, kazaljka brzinomjera zapela na 55km... nema znakova života. Probam reset, ništa. Znači ili struja ili elektronika.
Sva sreća pa stalno imam rolu alata u gepeku, otvorim poklopac di je akumulator, a on vreli i kuha. 2 mjeseca stari, maintenance free, kipi ko lonac na vatri.
Izvadim ga van, zaključam skuter i stopiram prema KC. Staje lik, svaka mu dala, stvarno me je vozikao po KC tražeći akumulator. Na kraju me je odvezao natrag do motora i dao mi broj od vučne službe. Nazovem i dogovorim da me pokupi. Kad sam čekao stavim natrag akumulator (koji se dosad ohladio i valjda smirio), i skut oživi... naravno čim probam upaliti crk.
Dođe čovjek, utovarimo mi debeloguzog i odemo do njega u servis. Tamo spojio booster na akumulator (skuter još natovaren) i skuter upalio... naravno čim je maknuo booster skuter se ugasi čim dam malo gasa. Sva sreća pa je pokraj njega veliki dućan od Tokića, kupim akumulator ali treba barem sat-sat i pol da se formira. Kaže mi čovjek kupi ga pa budemo čekali u bircu. I stvarno, stavio on akumulator da se formira i lagano puni, a mi čekali u kafiću pokraj sa nekim njegovim prijateljima i lagano par rundi.
Kad je bilo gotovo, stavio novi aku i upalio mašinu, sve 5. Veli mi čovjek da isprobamo da li ti nije problem u punjenju... i stvarno, na leru ok, čim dam gas puni od 14-25 volti... pasmater, otišao regler.
Skinemo skuter sa šlepa, zahvalim, riješimo račun i ja lagano podvijenog repa doma...
Došao kući, laganini smrad po sumporu, probam kak puni a ono 14-19V. Stari novi akumulator sam provjerio, sve je isparilo (suhe ploče unutra); dodao sam vode i kiseline pa budem vidio da li bude preživio barem kao pomoćni akumulator.
TL;DR... trebam ispravan regler Piaggio p/n. 639110.
Isto tako, pohvala gospodinu iz AC Bedeković, Koprivnica (vlasnik) - čovjek je maksimalno pomogao (subota popodne)