Tehnički kutak > Garaža
Runner 50SP a.k.a. Mačak u džaku
Fast Nrg:
Sta se tice osovine vodene pumpe mislim da tu nema pravila jedino mozda oem piaggio set ja sam ugradivo par puta rms set vodene(OBAVEZNO BACANJE RMS SEMERINGA U ĐUBRE)i uzet cortecov plavi tako zvani dupla usna a kazem kaj se osovine tice oce se pojest ili ne je lutrija
dario007:
Evo dimenzije i mjere koji bi ti trebale pomoc
Semering koji se stavlja na radilicu strana variomata je 19x30x6.5mm
Ležaj radilice: 20x52x12mm
Semering koji se stavlja na radilicu strana magneta je 18x28x7mm
Ležaj radilice: 20x52x12mm
Semering vodene pumpe je 8x16x10/11mm(preporuka corteco plavi sa duplom usnom)
Ležaj osovine vodene pumpe 2kom: 8x22x7mm(ako ces posebno kupovati)
Ja sam uzeo vicminu vodenu,ima ntn japan lezaje i semering s dvije usne a ima i rupu za seraf za eventualno jednostavno micanje uljne pumpe.Ako prvi put mjenjas semering vodene,moja preporuka je da si uzmes 2kom,brzopletost i nepaznja lako unisti feder ili gumu a upucava se kontra.Kod mene u temi si pogledaj alat od markera koji sam napravio.Cilj je da ne dira usne s federom,nego da knap sjeda od metalni dio semeringa kako bi ga doveo na mjeru od 24.5-25mm od ruba.
kod magneta ga upucas 12mm od ruba,ja uvijek volim ostaviti malo vise pa idem na mjeru 11.5mm(bolje malo manje,nego previse,spale se lezaji ako ga dodiruje)
kod strane variomata ides na 0.5mm od ruba,ja ga poravnam s rubom.
To ti je ugrubo to...ako di zapnes pitaj pa cemo ti pomoc...
aragonY:
Baš sam htio pitati za dimenzije semeringa vodene ali ajd reko' ne moram izmjeriti ću ovaj kad skinem. Hvala vam puno! :headbang:
Šta kažete na poravnanje rubova bloka i cilindra, bespotrebno ili ne? Također sam mislio olakšati zupčanik vodene kao što je dario radio ali bez micanja uljne. Najradije bih složio električnu vodenu sad odmah ali ne vozi mi se skuter u kojeg moram sipati mješavinu tako da je uljna za mene must have.
Vidjeti ću onda u kakvom je stanju moja osovina vodene pa ako bude biila ok samo kupiti ležaje i semering i to je to.
dario007:
Mozes poravnat kad su blokovi raskopani,samo zagladis put smjesi da nema ostrih rubova nista previse nemoj jer se gubi na primarnoj kompresiji.Kanale prelivnih i cilindra mozes poravnati,sve su to nijanse koje u globalu donesu nesto...
Mozes ti ubacit i elektricnu pumpu a da uljna ostane u upotrebi.Izbacis impeler a sve ostalo ostavljas kako je ali nepotrebno na base setupu.
aragonY:
Sve sređeno, pronašao sam sve što mi treba kod najpoznatijeg dilera dijelova u Bosni a.k.a. Stanko ;D
Idem za koji dan do njega na balansiranje radilice, pokupujem ležaje i semeringe, usput odem do frenda da isciganišem biaks, poravnam kanale i vozi Miško :headbang:
Kad smo već kod frenda, ima centralnu nogaru od typhoona koju mi je rekao donirati, da li će mi ona odgovarati ili ne pošto typhoon fura 10" a ja imam 13icu nazad ???
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju