Zivim u splitu i visok sam 188. Bitnije mi je da skuter bude funkcionalan nego lijep, zaštita o vjetra mi nije bitna. A dvotakt ili cetverotakt? Hmm nije da se razumim bas ali ono sta je bolje i brze bi mi vise odgovaralo.
Šta znači bolje?
Po meni je bolji 4t, manje sranja/kvarova, manje troši, nemaš potrebe kupovati ulje za mješavinu kao kod "cvaje" 2t. Ali i slabiji je na gasu od visokoturažnog cvaje, cvajo se vrti na skoro duplo većim okretajima od 4t skutera, što znači bolje povlači i ide ali i više troši i više se habaju mašine pa shodno tome zahtijevaju i više održavanja. S obzirom da kupuješ polovan skut dobro vagni šta uzeti jer kod 50-ki su definitivno najbolji i najjači skuteri iz Piaggio grupacije (Piaggio/Aprilia/Gilera) ali isto tako i najskuplji.
Ako ćeš raditi tako malo kilometara onda nemaš potrebe kupovati čak niti skut sa vodenim hlađenjem ako možeš naći neki dobar sa zračnim (i to ti je opet kod održavanja manje iz džepa) ali to samo ovisi o tome koliko km misliš stvarno raditi dnevno s njim mada čak s obzirom da se dolje možeš voziti skoro 365 dana u godini i da je toplo skoro stalno možda ipak bolje uzeti sa vodenim hlađenjem ali evo nek ti netko drugi odgovori oko ove dvojbe jer nisam mehaničar pa nebi mogao tvrditi 100% što je bolje.
Ja sam imao novog Runnera SP50 davne 2006.g. nikad nikakvih problema samo toči i vozi (naravno bio je novi) cvajo i trošio je kao lud (dobro čitaj cca 5 litara + ulje za mješavinu 1l na cca 2-3 tanka goriva) ali je i išao za 50-ku kao lud (pun gas stalno i išao je 88-92 km/h kad sam skinuo blokade - ja sam 195 cm visok, da nebi netko mislio da ga je klinac od 140cm vozio). S obzirom na tvoju visinu sve 50-ke će ti biti male i kratke itd, tako da oko toga ne trebaš uopće brinuti.
U Splitu se isto dosta brzo vozi, sa bilo kojom 50-om ćeš smetati na većim prometnicama toga se pazi jer vozači auta te u većini slučajeva ne vide i ne doživljavaju dovoljno ozbiljno na cesti.