Tehnički kutak > Skuter projekti - komentari

Sportcity 350ie - komentari

<< < (7/13) > >>

Corector:
Par pitanja:

1. Otkud ti 3 uloska vilice kroz koje prolazi ulje? 2 su iz vile.

2. Koliko uvjerljivo brtve ovi bijeli teflonski rasjeceni prstenovi, nisam siguran koliko dobro moraju brtviti

3. Nije mi jasno ovo s mesingom i serafom oprugom u sredini, zasto si stavio dolje izmedju uloska gdje izbija ulje i opruge??

balki:
Nedavno sam pribavio GoPro Session5 kameru pa će vljda i neka snimka osvanut napokon. Da bi snimka pokazala sve što treba morala bi uključivati i krajnju brzinu a iznad 140kmh skut počne divljat po volanu jer još nisam rješio tu boljku. Sada pošto je prednji kraj umetanjem ventila (preload) postao 1.5cm višlji će sigurno pomoći al je problem što je zadnji kraj još uvjek 2cm previsok (1cm dulji amortizer i 1cm je dobio na kemijanju gornjeg prihvata amortizera pošto je šira uška i pixa na tim amortizerima od Beva koji su gore).
Izgleda da ću morati maknuti te ploče kojima sam kemijao prihvate i navariti na ramu nosače odgovarajuče širine pomaknute prema gore za taj 1cm kako bi sve bilo kako treba. Da ima vremena to se rješi za jedno popodne ali i amortizere sam slagao u 3 navrata i jučer prije spavanja napravio probnu vožnju.
#samobezzurbe :icon_biggrin:

balki:

--- Citat: Corector - 18 Ožujak, 2019, 10:20:00 ---Par pitanja:

1. Otkud ti 3 uloska vilice kroz koje prolazi ulje? 2 su iz vile.

2. Koliko uvjerljivo brtve ovi bijeli teflonski rasjeceni prstenovi, nisam siguran koliko dobro moraju brtviti

3. Nije mi jasno ovo s mesingom i serafom oprugom u sredini, zasto si stavio dolje izmedju uloska gdje izbija ulje i opruge??

--- Kraj citata ---

1. Kupio sam još jedan set vilica u lošem stanju za 300kn prošle godine da mogu sve unaprijed premjeriti i vidjeti gdje šta kako i imati za rezervu ako nešto zeznem.
2. Ti teflonski prstenovi (tak je tvornički) rade OK svoj posao jer ulje nestigne kroz to značajno "curiti" tokom rada vilice.
3. Taj mesing sa oprugama i čeličnim pločicama je ventil. ima na sebi otvore kroz koje ide ulje pri sporoj kompresiji a kada se udari u rupu ili grbu dođe do brze kompresije koja sabije faj plavi feder i time se otvori ventil pa ulje može "projuriti" kroz dodatne otvore kada je ventil otvoren. Dodatne rupe su razbušene kako bi se omogućio taj povećani protok kod slučaja brze kompresije.

Ovdje je sve pojašnjeno:
http://www.racetech.com/page/title/Emulators-How%20They%20Work
http://www.racetech.com/download/InstructPDF/IP%20FEGV%20S%20Emulator-STREET.pdf
http://www.racetech.com/page/title/Emulator%20Tuning%20Guide

Ovdje je popis emulatora i dimenzije pa si prema tome možeš naći odgovarajući ventil za svoju vilicu (tako sam i ja odabrao- moj je FEGV S3501 29mm vanjski promjer, 21.1mm prmjer komada koji liježe u "damping rod" i 16mm dio koji sjeda u feder):
http://www.racetech.com/download/FEGV_Emulators.xls

Na svim našim skuterima i na puuuno motora su vilice napravljene na jednostavnom sistemu čistog dampinga- ugradnjom ovih ventila postaju vilice poput onih sa cartridge-om kakve su na boljim motorima te je gustoćom ulja moguće podasiti rebound a pomoću podešavanja "preloada" na samom federčiću RaceTech ventila se podešava high speed compression.
Kako si i sam napisao više puta običnu vilici je teško dobiti da radi kako spada jer se radi o kompromisu- rjetko ulje mekana kod sitnih neravnina ali popije grabu, gusto ulje radi bolje kod sitnih neravnina al je onda kamen kad mora grabu il hupser progutat.

Corector:
Jesi ti ovo vec objavio negdje? Poznato mi je, ali danas nisam nasao. Sad sam shvatio o cemu se radi.

Pretpostavio sam da imas viska vilicu, ali me zanimalo sto si radio po tom pitanju....

Pokusavao sam sa znatno guscim uljem od getribe jer sam bio ocajan rezultatom s uljem za vilice, teleskopi bi se toliko brzo ispucavali da bih gubio grip u zavoju kada bi kotac naletio na neku neravninu...

Isprva sam bio odusevljen 80w uljem, medjutim kad je dosla zima cini mi se oko 5℃, imak bih dosta kamene amortizere, nesto slink USD vilci, ali to me nije smetalo...
Nakon 1 sezone, ulje je izgubilo svojstvo i opet su teleskopi poceli skakutati.

Zatim sam io 75W malo rijedje, i nisam odusevljen. Ne kuzim tu glupu vilicu, cak zam zatvorio 2 od 4 rupe i ne osjetim neki konkretan pomak. Zato sam poceo sumnjati na te razjecene brisace, mozda previse propustaju... zaboravio sam pogledati kroz prostor gdje je opruga kako to se to ulje upumpava kroz sredini uloska za usporavanje ulja i da li grdo propusta ulje kroz taj brisac :icon_scratch:

balki:
Cilj je imati vilicu koja će omogučiti kotaču da prati cestu sa neravninama tj da može progutati grbu bez odskakivanja i pružiti se u rupu da kotač što kraće bude u zraku pri tome. Na običnoj vilici pre gustim uljem dobiješ to da kotač poskakuje na grbama i ne stigne se pružiti u rupe dovoljno brzo. Npr kada se amortizer na autu/skuteru/biciklu previše otvrdne onda imaš osjećaj da bolje leži (ne samo osjećaj nego stvarno tada bolje leži) ali to važi samo za uvjete "piste" tj kada je asfalt ravan. Kada sa takvom kombinacjom dođeš u "realne uvjete" grbi, neravnina, rupa, udubljenja, šahtova, isutog betona na asfaltu i sl tada je trakcija lošija nego da je ovjes standardno mekan.
Sa ovime sada se to da jako dobro podesiti SAMO što svaku promjenu postavki (Gustoća ulja, promjena glavnih federa, podešavanje preloada na ventilu) zahtjeva raskapanje skidanje vilice.
Da sam (kreten!) maknuo ona dva "osigurača" od žice sa vrha teleskopa mogao sam ih za potrebe podešavanja skidati otpuštanjem 4 šarafa i onda kada budem zadovoljan ih vratiti kod finalnog sastavljanja. Ovak moram opet skidati vizir, retrovizore, sat, skidati volan...

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju