Znači ovako je sve počelo
plaćen je nešto sitno preko 1000 kn u Vukovaru,a pošto mi je želja oduvijek bila posjetiti taj grad onda jednostavno nisam mogao a da ne spojim ugodno s korisnim i odem u VU i kupim skuter...Generalno nije bio u lošem stanju osim što je stajao dugo pa je bio zmazan.
S obzirom da je zipa SP 2 gotovo nemoguće naći a i ovi koji se prodaju koštaju ko suho zlato, odlučio sam da ću sam dovesti jednoga AC-a u tvorničko LC stanje.
Klip cilindar i glavu sam imao doma vec u pripravnosti
Mašina je rastavljena i na glodalici je složen orginalni dosjed za vodenu pumpu. promjenjeno je sljedeće: Ležajevi i semerinzi na radilici koja je imala nepunih 12 000 km pa sam je odlučio ostaviti za početak. Stavljena je nova originalna Piaggio vodena pumpa. Stavljeni su svi novi ležajevi u getribi kao i semerinzi. E sad kad smo kod getribe tu imam jednu nejasnoću koju si nemogu objasniti.. naime: kod mene je 14/46 i 15/48 omjer zubčanika (zračno hlađenje) a kod zipa SP2 je 14/46 i 14/48 što znači da zip vodenjak ima kraći prijenos nego zračnjak
pa sam se čuo sa kolegom Žoltom tu sa foruma koji mi je to i potvrdio . stoga pošto nisam mogao naći nigdje 14/48 originalni sekundar piaggio, odlučio sam ostaviti svoj 15/48 i skratiti primar za zub ugradivši od gilere runner 13/46 primar. Matematički to izgleda ovako... moj zip LC sad ima 11:3 omjer a kod original zipa sp2 je 11:2.. kada pišem omjer, govorim o okretajima kvačila naspram okretaja kotača.. znači 11 okretaja osovina kvačila = 1 okretaj kotača. Inače AC verzija ima 10.2/1. Ispada da nije neka razlika ali kada se računa to je skoro 7 ili 8% ako se dobro sjecam.
Prednja vilica je od Sfere, blatobran je original zip sp2,felge su od vespe ET2 plastificirane u crno, vilica je skracivana gore kod navoja i preslagivan je graničnik volana,odnosno spuštan malo niže po štangi jer ga sfera ima više gore prema volanu. KMH sat je kao i prednja maska došao iz engleske i tu moram zahvalit Svenu( na forumu je usename 209) na velikoj pomoći
Što se tiče setupa motor je gola serijala osim multivara u kojem su 6,4 grama rolice, ljubičastog federa i zelenih federica kvacila. U početku je gore bio mali airbox, limić na frgi i 60 dizna i sc 22 spuh malo otvoreni,ali iz meni nekog mutavog razloga nisam to nikako mogao uštelati da radi, a ako bi skinuo limić morala bi ici dizna cak blizu 70
Tu dolazi druga pohvala Bukvi iz bjelovara koji mi je izasao u susret sa airboxom od starog zipa,a umjesto SC 22 sam stavio gore SC 02 koji su se nekad ugrađivali na sfere,quartzove i takve slične.. Suma sumarum to sad izgleda ovako.. Pohvale i kritike su dobrodošle
[privitak je izbrisao admin, stariji od 4godine]