Evo da iznesem svoje skromno prije svega, misljenje u vezi hobby alata. Kad kazu za odserafit tu i tamo, za promjenit zimske gume 1 godisnje i tako to.
Cemu onda kupovina posebnog alata? Nema mi nista jace nego vidjet "netaknut" alat nakon odredjenog perioda kada mora biti zmazan. To su vec influenserske fore.
Ima li ista ljepse nego raditi s dobrim, preciznim gedorama, i rucnim alatom, onako na osjecaj sve, gdje kontroliras svaki seraf i znas tocno koliko si svakog stegnuo, i u kakvom je stanju? Jedino tako imas apsolutnu kontrolu nad svim.
Meni je to najveci gust i uzitak, sve opusteno i natenane.
Naravno, ako cesto serafimo, onda podrzavam dodatke za ekspresno obavljanje posla.
Vidi ovo od neki dan kad sam imao aferu s uljnom:
Ubit cete si gust, i jos se nasekirat oko tih hobby igracki. Radje si ulozi u blokator radilice i pomalo.
Zakljucak je donesen i na temelju toga sto dosta stvari jednostavno moras "osjetiti" i nema sanse da pouzdanost riskiram serafljenjem na pamet, sto se cak i moze odraditi, ali tek kad odradis mnogo posla pa se upoznas s alatom. S druge strane, koliko ti imas odserafljivanja, da tebi igra 3sec vs 40sec?
Uostalom, uz rucne metode bolje ucis i razvijas osjecaj za razlicite aplikacije.
Vjerovali ili ne, matice radilice trazi promjenjivu silu zatezanja, ovisno o stanju navoja, i navoja matice koji se svaki put trosi. Ti to ne mozes znati s "pametnim" alatom jer on nije pametniji od tebe. I nemoj dozvoliti da takve blagodati budu pametnije od tebe jer ce netko u toj prici ispast glup.
Najbolje je biti svoj, koliko je to moguce.
I zabiljezio sam definitivno jedan fenomen, a to ue da se na Piaggio matica stalno "otpusta", odnosno sto se vise vozis, sila potrebna za odvrtanje je manja. Rijetki su slucajevi kada bas zapece. I ako tu pogrijesimo kod zatezanja, imamo odserafljenu maticu u voznji...