Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: Porezna uprava i uvid u bilo koji račun korisnika  (Posjeta: 6063 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline balicdim

• Tržnica : (+7)
  • maxi forumaš
  • Spol: Muški
  • master of transakšn
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Osijek
  • Moj Skuter: KTM
  • Moja Kaciga: Nolan N43Air
  • MojSpuh: naTURal
Porezna uprava i uvid u bilo koji račun korisnika
« : 28 Prosinac, 2015, 09:50:41 »
Pošto od početka nove godine, točnije 01.01.2016. porezna uprava ima pravo uvida u bilo koji račun bilo kojeg građanina; mnogima će se dogodit situacija "smanjenja" fuširanja na sistem posredovanja (naručivanje preko interneta)

Iz razloga jer sam i sam u takvoj situaciji malo sam izvidio koji je sistem toga te mi je rečeno sljedeće

- do određenog iznosa (točnije 20k kn samo u dalj navednom slučaju) nemam nikakvih davanja prema državi ali moram se pravdat odakle mi novac na računu te bi bilo najbolje u mojem slučaju otvoriti OBRT IZ RADNOG ODNOSA te vodit knjigu PRIHODA-RASHODA-ZARADE

- nadalje kažu da je najbolje otvori e-građanin gdje ću imat uvid u u sva moja primanja i rashode kako po poreznoj kartici tako i po gore navedenom obrtu ukoliko ga otvorim

- dakle kroz knjige će se morat vodit ovaj sistem
uplata na račun PERO PERIĆ = 100KN
isplata sa računa PERO PERIĆ - narudžba 01 = 95KN
PRIHOD/ZARADA/DOBIT = 5KN
te će na taj sistem porezna imat uvid u moju zaradu kako kroz knjige tako i po mojem tekućem/žiro računu

Poslovnim primicima od samostalne djelatnosti umjetnika/djetnika koji dohodak od te djelatnosti utvrđuju kao razliku između primitaka i izdataka na temelju podataka iz poslovnih knjiga ne smatraju se svote  do 20.000,00 kuna godišnje što su primljene od pravnih i fizičkih osoba za obavljanje te djelatnosti, a pod uvjetom da o tome posjeduju vjerodostojne isprave.

- za sve uplate koje im budu sumnjive ako si fizička osoba, imaju pravo da te pozovu da ih pravdaš, dakle ako imaš uplatu u "komadu" od 5000kn za nešto i tih istih 5000kn nestanu sa računa a imaš redovna primanja od 3000-3500kn te ih nisi pravda kroz papire mogu sumnjat na bilo koju opciju da te "ganjaju" za nešto.
Naravno da ćeš se ti kao korisnik pravdat da je to dar od majke, punca, babe ili švalerke i u tom slučaju porezna poziva navedene da se pravdaju odakle njima ti novci (osim ako je skinuto sa njihovog računa na kojem postoji taj ili veći ceh prije 01.01.2016. jer i u njega imaju uvid) a sistem iz Njemačke ili Švicarske neznaju ni oni dal će prolazit jer Hrvatska nema uvid u Europske račune, ali će MOŽDA imat uvid ako se upit šalje kroz EU diretkivu

- sve uplate od štednje, tj. od kamate na štednju prolaze bez ikakvog oporezivanja jer se neće bilježi kao djelatnost

- ukoliko ne prijavim obrt, moram pazit da mi ceh narudžbi ne prelazi godišnju uplatu 10.000-12.000kn (nisam sad 100% siguran kako mi je rečeno) što bi kroz njihov izračun trebao bi ceh od nekih 800-1000kn mjesečno, no to nije sve jer ako i ne prelazi taj ceh opet se mora gledat DOBIT kao i kod samostalnog rada

- ukoliko porezna ustanovi ili posumnja na prevelik broj uplata po računu opet mogu korisnika pozvat na očitovanje prihoda baz obzira naručivao za sebe ili za druge a u zakonskim okvirima "poslujem"

znači pouka ili poruka koju je pisac htio reć je ta da kako god da se želi malo zaradit oni će imat u to uvid ako ide preko "papira" tj računa
najveći minus u svemu ovome je to što je zakon još uvijek nedorečen onima koji rade u poreznoj, fini ili kolo kojoj financijskoj ustanovi jer većina njih još nije dobila neke konkretne upute

ako netko ima neke konkretnije informacije nek podijeli tu....

Offline zrakoplovac

• Tržnica : (+19)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Križevci
  • Moj Skuter: runner sp50
Porezna uprava i uvid u bilo koji račun korisnika
« Odgovori #1 : 28 Prosinac, 2015, 10:49:56 »
Imaju oduvijek pravo uvida u sve tvoje racune, samo kaj im je za tekuci trebal nalog, za ziro ne :)
Ako te netko ne prijavi il ako ne budu basnoslovne cifre u pitanju mislim da nemas razloga za brinut :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
:skuter:

Offline Cup Racing

• Tržnica : (0)
  • forumski pješak
  • *
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Moj Skuter: Yamaha Aerex
Odg: Porezna uprava i uvid u bilo koji račun korisnika
« Odgovori #2 : 28 Prosinac, 2015, 11:02:10 »
Pa kaj je to nes novo? Vec odavno mogu skidat iznose s racuna za razne kazne, ovrhe i gluposti bez znanja vlasnika racuna. a imaju i podatke novcanih prihoda svih gradana koje onda salju dalje recimo na zdravstveno. Tak je nama ove godine ukinuto dopunsko osiguranje jer su dobili informaciju da su prihodi po kucanstvu za 90kn po osobi iznad limita, a najveci fail je taj kaj u kucanstvu samo jedna osoba radi, a dvoje studenta studira i radi preko studentskog servisa da si moze platit fakultet. hahah hrvatska u <3

uostalom koga briga, ako neko misli muljat ima milijun nacina kako prevarit drzavu, ako nista drugo to nas ova drzava uci od malih nogu, kako pokrasti i prevariti.

Offline road_runner

• Tržnica : (+11)
  • forumski skuteraš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Bedekovčina
  • Moj Skuter: SR 50 r
  • Moja Kaciga: IXS HX 246
« Odgovori #3 : 28 Prosinac, 2015, 12:16:05 »
a kakva je situacija s prepaid karticama? ako i u to imaju uvid isto moram pravdati odkud mi 1000 kn da ju napunim?  :dontknow:

Offline balicdim

• Tržnica : (+7)
  • maxi forumaš
  • master of transakšn
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Osijek
  • Moj Skuter: KTM
  • Moja Kaciga: Nolan N43Air
  • MojSpuh: naTURal
« Odgovori #4 : 28 Prosinac, 2015, 12:35:55 »
osobno koristim žiro račun na koji nemam mogućnost minusa i kredita i ostalih peripetija koje mogu koristit po tekućem računu pa mogu reć da je i ona prepaid na svoj način

kod mene se vrte cifre od oko 1500-5000 kn mjesečno a od toga imam kruha možda 10-15% (znam sa sigurnošću jer vodim "svoje knjige") pa me zato i zabrinula ta situacija sa poreznom

koliko sam upoznat nemaju sve banke prepaid kartice koje se mogu "nadopunjavat" ili kako je negdje naziv "refresh-ati" (hypo, hpb imaju)

ako navode sistem svih računa onda i prepaid koji su "na ime" dok su ostale gift kartice kao da ne postoje jer nisu na ime korisnika (i da jesu nisu u sustavu poreza jer su jednokratne tj dok se iznos ne potroši)