ima u starim temama sam pisao ali evo ponovit cu za ubuduce
procedura farbanja gole plastike je da se plastika posmirgla sa 600-800 i obrise sa antisilikonom i onda na to ide primer za plastiku, 1k,2k,epoxy,kakav god,sto skuplji to bolji.
Nakon toga ide filer ili sto bi se reklo sprickit, opet imas 1k,2k kakav god, obicno se stavlja 1k na nitro bazi,jeftin a kvalitetan. Kad se to obradi sve sa kitovima i svime i dovedes u fazu pred farbanje ostaje ti izbor sistema ovisno o novcima kojima raspolazes.
Sistemi 2k su obicno poliuretanska ili akrilna boja i utvrdivac koji ide u istu, cijene takve boje su od 160 do 200ak kn ovisno o proizvodacu,plus na tu cijenu ide utvrdivac koji se mijesa obicno 2:1 u boju ili u nekim sistemima (lechler lkw) 4:1.
Sistem 1k je obicna nitro boja za ograde sto se kaze, razrjedis ju od 5-10% nitro razrjedivacem obicno i farbas,to je i najjeftinija solucija.
Sistem baza lak je najcesci kod metalik boja ili sa efektom nekakvim, ide obicno 1k baza (litra oko 500kn kvalitetnije baze) i preko ide 2k bezbojni lak (oko 200kn litra i 80ak kn komponenta 0.5L). To je najskuplja opcija i najzajebanija za raditi,znaju oni koji su radili.
Ako te zanima mat moja to moze bilo koja od prva dva sistema,uz istu cijenu,samo napomenes da hoces mat.
Manje vise to je to sto se tice farbanja skutera i auta, ima toga jos ali za prosjecnog korisnika ovo je dovoljna uputa. Ako grijesim ispravite me ali godinama radim farbanja svakavih vozila pa to su info iz prve ruke.