Predstavicu skuter ovde, jer nisam siguran da li spada u skuter projekte.
U Oktobru 2014. sam uzeo Aerox od jednog drugara, bio je nesto tuniran, malko losije odrzavan. Imao je S6 Streetrace cilindar, RMS radilicu, Malossi Multivar i kvacilo i Torque sa mog starog PGO trex
Neko vreme sam tako vozio skuter dok nisam krenuo u sredjivanje. Prvo sam zamenio kvacilo i kupio Motoforce Evo, koje nenormalno klizi, hvata sa 40% pakni za zvono, ali ja to nisam kontao uopste.
Zatim je iz nepoznatih razloga streetrace (koji je vec 22 puta lepio) konacno otisao u raj za cilindre. Ulja je imao, benzina mu nije falilo, vidi se po glavi i svecici. Ovo mokro je voda, jer samo samo svukao glavu, nisam prvo ispustao vodu jer sam znao da je cilindar za smece.
U rezervi je tada stojala Athena Sport koja je kupljena, verovali ili ne, vece pre nego sto je streetrace vecerao
Uzeta je polovna, po mojoj proceni odvozano jedno 1500km sa njom. Dosla je sa B klipom, zazora u karici nije bilo uopste.
Tada je zajedno sa cilindrom stavljena i Motoforce Racing radilica sa punim polutkama, zbog povecanja primarne kompresije
Iglicasti koji je dosao sa njom je odmah po otpakivanju otisao u smece.
Promenjen je zatim i karburator. Umesto Dellorto 19mm stavljena je kopija tog Dellorta sa promerom difuzora 21mm. Igla sa kojom je dosao je mozda W16, oznaku nema, ali na nju lici. Ja sam stavio W9 i to se pokazalo ok. Nikada nisam uspeo da ustelujem otklone rucice ispod polovine gasa, malko je bacao smesu na auspuh. Tada sam vozio Simonini Racing auspuh, dosta redak i nismo imali nikakvih podataka o njemu...rezonantna duzina, snaga koju moze da isporuci, itd.
Bilo je i dosta pehova, npr magnet mi se raspao na pola
Prosetao na nitnama i upropastio sve. Namotaji su otisli, tj, mogao je skuter da upali, ali niti jedan potrosac nije radio jer nije bilo punjenja baterije.
Promenjeni su namotaji i magnet i onda sam uzeo Motoforce elektricnu pumpu za vodu
Zatim je uzeto kvacilo Malossi MHR Delta. Izaslo me je vrlo jeftino, polovno.
U mnogome je olaksana radilica zbog ovoga i skuter je poceo da trazi drasticno vece rolnice. Kasnije sa TP Nardo auspuhom ja vozim 105kmh/GPS sa rolnicama od 5.1gr na 10100 obrtaja. Prevrtavam dosta taj Athena Racing koji je sa Nardom trebao da radi na 9200 obrtaja. Medjutim, na 9000 se vuce kao mrtav konj, na 10000 osetim da malo vrti u prazno ali ide bolje. Stoga sam odlucio da cilindar posaljem na portovanje kod Maria Mrksica. Posle kraceg dogovora, odlucili smo da ne preterujemo sa portovanjem i povecanjem vrsne snage iz razloga sto ja nemam inner rotor paljenje, i bice lose ubrzanje dok ne dostigne spic rezonance, koji bi u ovom slucaju bio na 11000+ obrtaja. Mario je dosta prosirio prelivne, podigao izduv, i samim tim sirenjem preliva cilindar je koliko toliko ostao elastican. Naravno, nije kao u stock izvedbi, ali bi trebalo da bude voziv. Kazem trebalo bi jer ga jos nisam montirao, stigao je juce kod mene, danas cu da ga napakujem za probu. Trebace tu jos dosta stelovanja, pogotovo karburatora, i ne bih da silim cilindar koji nije u sprezi sa karburatorom uopste.
Po Marievim analizama trebalo bih da ocekujem 13.4 konja na radilici.
Eto, ukratko sam opisao tuning ovog skutera, izostavio sam delove gde sam brdo novca i vremena utrosio na rolnice, oprugice, centralne opruge, dizne, igle, pilot dizne itd itd.
Evo par videa sa drag trka u Novom Sadu:
I na kraju klip gde me cova sa MHR Team1 i Roost-om opeglao