Nakon što je skuter napokon išao ravno, ponašanje u zavojima mi nije bilo milo i drago. Navikao sam da zavoje prolazim brzo i precizno. Naravno da sam opet krivio sebe jer sam takav po prirodi. I uvijek se utvrdi da greška nije u meni. Ovaj puta je opet bilo tako. Nikada nisam do sada vozio ovakav skuter pa mi nije bilo jasno kakvog to smisla ima po gradu. Nakon što me jučer odvukao u drugu traku, shvatio sam da to nema nikakve veze sa mnom. A i gume na mom biciklu se ponašaju potpuno jednako. Samo su stare valjda 10 godina. Ne mijenjam ih jer se vozim samo po ravnom pa me nije briga. A i ne idem daleko.
I onda sam kupio nove gume. Da još 1000 kn bacim uza sve što sam do sada pobacao. Neću niti osjetiti ako to ne riješi problem. I kupio sam, po pravilu, Metzeler FeelFree.
Kratko rečeno, nisam kupio gume. Kupio sam tračnice. Fenomenalno. Iznad svih očekivanja. Skuter je luuuuudooooo dobar. Nije prihvatljiv. Lud! Sada sam sretan. To je vozilo po mojim specifikacijama. Do sada je bio stroj koji me pokušavao ubiti.
Kod postavljanja gume još se majstor potrudio i smanjio mi je olovo sa 90 g na 60 g. Naravno, za to treba nekog vraga znati o postavljanju guma. Felga izgleda i dalje ne valja, ali se itekako može voziti. U stvari, gume traže još. Obožavaju zavoje. Osjećam se kao na krevetu kod prolaska svakog zavoja. Ne znam da li postoji bolje ali čisto sumnjam da je bolje od ovoga moguće. Imam još dobrih 1,5 cm do ruba a letio sam. Malo sam se više orijentirao na osjećaj i upravljanje nego na brzinu, ali opet je bilo prilično brzo. I jako sigurno. Po cesti, na zavojima, ima podosta šodra i zemlje pa je bolje ne pretjerivati. Čak sam i šoder testirao. Živ sam.
I napokon mogu pisati o putovanjima. Ne samo o Vukomeričkim Goricama i zavojima po kojim sam pokušao obuzdati skuter iz prvog posta. Obećavam da će tako biti. Neću se više žaliti. Previše.
Potrošnja sa starim gumama mi je bila 3,4 l/100km. Mislim da će sada ići malo gore.
Kažu ljudi da proizvođači stavljaju gume koje su najjeftinije, a imaju zgodan natpis. Ne znam kako se Michelinu isplati isporučivati lošije gume, po niskoj cijeni. Nema šanse da ikad više kupim te gume nakon što su me toliko razočarale. Možda aftermarket gume i nisu loše ali ne bih opet testirao. Isto kao što neću testirati Continental za auto, a niti za skuter. Zato ću Good Year i Metzeler rado opet kupiti.