Pozdrav svima.Citam mnoge forume i mislim da ovakvih tema jos nije bilo niti ce biti..U pokusaju sam da prepravim atmosverski u turbo motor.Imam nexi-a oko 4 godine i uradio sam mnoge modifikacije na agredatu. bilo je tu mnogo eksperimentisanja sa rolnicama,federima kvacila,variomatima,kaisevima,bregastim osovinama,progresivnim federima ventila,ventilima punjenim azotom(veceg precnika), auspusima,regulator pritiska goriva,k&n filterima,itrium svecica i pomocnim racunarima kao sto su powercommander pcIIIusb,kit rapid bike 2 limiter i naravno kvalitetnog ulja.Na kraju svog tog eksperinentisanja i testiranja sam dobio rezultat od 64ks. max brzina od 204km/h na 9300 ob/min.evo i tacan spisak delova pa ako neko hoce da pravi samo nek izvoli.
1. malosi multivar 5111808 oko 230e komplet sa rolnicama i belom oprugom
2. federe 2911326 oko 25e za kvacilo (kod mene su zute)
3. federe 2913068 oko 40e za bregasto vratilo
4. bregasta 5912907 oko 250e
5. kais 6112856 oko 80e od kevlara X belt
6. k&n filter oko 60e za vazduh ulozak
7. leovince 4road oko 350e
8. denso ittrium oko 25e svecica
9. powercommander pcIIIusb oko 350e ili kit rapid bike 2 limiter oko 560e
(oko 60 ps - 185 km/h-8400ob/min) (64 ps - 204 km/h-9300ob/min)
---------------- ili --------------
oko 1410e oko 1620e
+ jos kvalitetno ulje npr. motul 300v competition (5v40) oko 20e/l
inace da napomenem da sa izduvnim sistemom leovince 4road ide i izduvna grana koja nema tako jake krivine u odnosu na fabricku i u precniku je sira 2mm.naravno uz sve to je potrebno urediti i kocnice,pneumatike.od pneumatika sam stavio pireli diablo max 210km/h(mislim da je to vrhunska guma koja se koristi i na trkama samo u malo meksoj varijanti ) a kocnice nazalost jos uvek imam standardne.u planu su mi plivajuci diskovi veceg promera preko 300mm napr od yamahe r6.za stabilnost je potrebno podesiti stabilizator gilera power drive na nizi nivo razmisljam i o ugradnji stabilizatora volana jer me ruke ubijaju..i to je to...scooter je spreman za ulicu.Moram da vam kazem svima koliko vas ima da je zaista super osecaj kad stojis na semaforu i naleti ti neka napaljena budala sa manjom trkalicom,super moto,krosericom a da nepricam scooterom.i ti ga kuliras kuliras i kuliras a on da popizdi na gasu.i kad dodje trenutak (zeleni trenutak) otreses ga ko slinac.a blama zar ne.sa tim rezultatom sam bio zadovoljan neko vreme ali evo sada me vata ludilo za jos snage i idem dalje.....zamisljam turbinu, intercooler, papap ventil...unapred znam da svi turbo motori imaju ojacano celo klipa,hromirane karike,ojacanu klipnjacu pa i vijke na njoj.ali ja to moram da probam...kupio sam turbinu od citroena c3 1.4hdi i intercooler od fiat uno turbo a auspuh sam nabavio od honde cbr 600rr(titanijumski),papap ventil cu sam napraviti...toliko za veceras kasno je nastavice se....pozdrav NEXUS 4EVER