zasto onda auti dosta cesto na leru imaju paljenje postavljeno bas na gmt-u? nesto mi tu ne stima. ako bi se dogodilo samozapaljenje smjese u gmt-u onda bi motor i bez iskre na svjecici nastavio raditi...
ako si u pravu, onda ja to nisam dobro shvatio, a sto se tice takvih stvari, dosta sam teorije prevrtio. onda imam jos jedno pitanje, zasto se pomice kut paljenja na ranije kod visoko turaznih motora? mojom logikom je da se zbog tromosti izgaranja smjese to radi i time se dobija na vremenu da smjesa u potpunosti izgori prije nego klip dodje ponovo do dmt.
na leru nikad temperature i tlakovi nisu dovoljni za detonaciju..
svi auti imaju varijabilno paljenje, od stojadina na dalje... stari auti imali su u razvodniku vakum ventil spojen sa štangicom nosača platina, tamo se pod utjecajem potlaka iz usisa pomicao nosač platina na ranije, čim je bila veća turaža tim ranije..
dobro si pretpostavio, pomiče se na ranije da bi smjesa bolje sagorila, i da uslijed veće temperature i tlaka na turaži nebi došlo do detonacija..
danas svi otto motori imaju varijabilno paljenje preko elektronike itd... i predpaljenje smjese POSTOJI da bi se spriječilo samozapaljenje, tak je i kod npr, skuter tuning variable CDI-ja... on pomiče paljenje na ranije kako se okretaji povećavaju...
auti na rallyju koristili su dok sam ja bio u tim vodama (prije 15 godina) METANOL umjesto benzina, upravo zato jer je puno stlačiviji od benzina i detonacije su gotovo nemoguće..