Potaknut mnigim pitanjima tipa "koje rolice" itd odlucio sam napraviti temu o tome kako izracunati masu rolica da bi odredili okretaje skutera.
Moram napomenut da ovo nije kopirano od nekoga, vec sam ja sam dosao do toga!
Sada vam ovo moze pomoci da otkrijete tocnu gramazu rolica s kojima cete dobiti točne okretaje koji su vam potrebni.
Znaci počnimo. Težina rolica stvara centrifugalnu silu ovisno o težini rolica.
Teže rolice stvaraju veću centrifugalnu silu, te brže guraju remen prema gore i smanjuju okretaje.
Lakše rolice pak manjom brzinom tjeraju remen gore što donosi više okretaje.
Iz navedenog možemo saznati da se težim rolicama dobivaju manji okretaji, a lakšim rolicama veći okretaji.
To znaći da su težina rolica i okretaji obrnuto proporcijonalni*, (*smanjenjem jedne velicine, druga velicina raste) u ovom slucaju rolice.
Evo sada sam donekle objasnio princim.. (nadam se da ste skuzili).
Bacimo se sada na matematiku..
Uzmimo naprimjer da na skuteru imate rolice (bezveze kazem) 8grama, te vam se skuter s rolicama od 8 grama razvija okretaje od 6000 okretaja. Vase pitanje je: koje rolice staviti da se skuter vrti na 9000 okretaja gdje je najveca snaga termo grupe.. Napravite tablicu na slijeceči način:
-Napravite 2 stupca: MASA ROLICA I OKRETAJI
-Uvrstite svoju tezini rolica koje trenutno imate na skuteru i okretaje
-Ispod toga uvrstite X (kao nepoznatu težinu rolica) i okretaje koje bi htjeli imati
MASA ROLICA OKRETAJI
8 grama 6000
X 9000
Kao sto sam rekao ovo je obrnuto proporcijonalno pa lijevu stranu napisite odozdola prema gore, a desnu odozgora prema dolje u sljijecem obliku:
X:8=6000:9000
( X :trenutna masa rolica = trenutni okretaji : željeni okretaji) Dalje pomnožite vanjski s vanjskim i unutarnji s unutarnjim: (X puta 9000 i 8 puta 6000) i dobijete:
9000X = 48000 (treba podijeliti dalje s brojem pored X kako bi dobili cisti X, znaci u ovom slucaju sve dijelimo s 9000)
X = 5.3 Evo znaci potebna gramaža da bi se dobili okretaje od 9000 treba staviti rolice od 5.3 grama..
Ova formula se može koristini na svim kubikažama bili oni 4T ili 2T, ali morate znati trenutno koje rolice i okretaje imate kako bi ste saznali s kojim rolicama dobiti željene okretaje.
I za kraj ako nekome nije jasno, neka mi se slobodno obrati.. uvijek sam spreman pomoći.